top icon
Νέα

Τι σημαίνουν οι λοξές άσπρες γραμμές στην εθνική οδό;

Τις συγκεκριμένες γραμμές τις συναντούν όλοι οι οδηγοί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ποια είναι η σημασία τους και πόσο είναι το πρόστιμο αν παραβείς τον ΚΟΚ.

Στο οδικό δίκτυο υπάρχουν διάφορες διαγραμμίσεις που χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις πινακίδες οδικής σήμανσης. Οι περισσότερες διαγραμμίσεις έχουν μορφή οριζόντιας ρύθμισης και ο ρόλος είναι συνήθως ρυθμιστικός (επιτρέπουν ή απαγορεύουν το προσπέρασμα, οριοθετούν τις λωρίδες κυκλοφορίας ή καθορίζουν τις διαβάσεις πεζών).

Το μεγαλύτερο ποσοστό των διαγραμμίσεων είναι γνωστό στους οδηγούς, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες που ελάχιστοι γνωρίζουν τι σημαίνουν και προφανώς, τι ακριβώς πρέπει να κάνουν αν τις αντικρίσουν. Μία απο αυτές, είναι οι άσπρες λοξές λωρίδες, οι οποίες πλαισιώνονται από μία συνεχή ή διακεκομμένη γραμμή επί τμήματος του οδοστρώματος.

Τι είναι οι λοξές άσπρες γραμμές

Οι άσπρες αυτές λοξές γραμμές περιλαμβάνονται στο Άρθρο 5 «Οριζόντια σήμανση οδών» του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Συναντώνται κυρίως σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας και αυτοκινητοδρόμους και σημαίνουν απαγόρευση ή περιορισμό εισόδου οχημάτων στις περιοχές αυτές.

γραμμές

Διαβάστε επίσης: Η παράβαση που κάνουν οι μισοί οδηγοί και έχει πρόστιμο 700€

Τοποθετούνται σε τμήματα του οδοστρώματος, είτε σε εισόδους οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο, είτε σε χώρους στάθμευσης, ενημερώνοντας τους οδηγούς ότι η δεξιά λωρίδα μπορεί να μετατραπεί σε λωρίδα επιτάχυνσης και προορίζεται για τα οχήματα που πλησιάζουν στον αυτοκινητόδρομο από άλλη οδό, κυρίως από δεξιά. Τις λοξές άσπρες γραμμές απαγορεύεται να τις πατάνε τα οχήματα, καθώς υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 80 ευρώ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ