top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Το μεγάλο λάθος που κάνεις πριν φύγεις διακοπές – Το πρόστιμο του ΚΟΚ

Βαλίτσες, καρεκλάκια, ομπρέλες, μπαγκάζια θαλάσσης. Όλα αυτά προσπαθείς να τα χωρέσεις στο πορτμπαγκάζ για να φύγεις διακοπές, αλλά πρόσεχε μην κάνεις λάθος.

Η διαδικασία φόρτωσης του πορτμπαγκάζ κατά την προετοιμασία αναχώρησης για τις διακοπές μπορεί να αποτελέσει σπαζοκεφαλιά για τον οδηγό. Τα μπαγκάζια, ειδικά αν έχεις παιδιά, χωρούν με δυσκολία στο πορτμπαγκάζ, οπότε προσπαθείς να εκμεταλλευτείς οποιοδήποτε κενό στον χώρο αποσκευών προκειμένου να μεταφέρεις όλα τα αντικείμενα.

διακοπές

Οι περισσότεροι, για να μπορέσουν να χωρέσουν όλες τις αποσκευές και λοιπά πράγματα, όπως ομπρέλες και καρεκλάκια θαλάσσης, τοποθετούν τα πράγματα το ένα πάνω στο άλλο, αγγίζοντας την οροφή του οχήματος. Για να κερδίσουν χώρο βγάζουν την εταζέρα, με αποτέλεσμα ο όγκος να είναι τόσο μεγάλος που χάνεται η οπτική επαφή του οδηγού από τον κεντρικό καθρέπτη προς τα πίσω.

Τι λέει ο ΚΟΚ για την φόρτωση του οχήματος

Η αφαίρεση της εταζέρας και η ασφυκτική φόρτωση του πορτμπαγκάζ μπορεί εσένα να σε βολεύει, αφού καταφέρνεις να τοποθετήσεις όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα έστω και ατάκτως, αλλά αυτό απαγορεύεται από τον νόμο για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον την παρεμπόδιση της ορατότητας του οδηγού και δεύτερον την ασφάλεια των επιβατών, αφού ακόμη και σε ένα απότομο φρενάρισμα δεν αποκλείεται τα μπαγκάζια να φύγουν από τη θέση τους και να προκαλέσουν τραυματισμό.

διακοπές

Δείτε εδώ τα 3 C-SUV με το μεγαλύτερο πορτμπαγκάζ

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του Άρθρου 32 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το φορτίο του οχήματος πρέπει να τακτοποιείται και να στοιβάζεται κατά τρόπον ώστε:

  • να μην εκτίθεται σε κίνδυνο πρόσωπα και να μην προκαλούνται ζημιές από διαρροή ή πτώση αυτού στην οδό,
  • να μην περιορίζεται ή παρεμποδίζεται η ορατότητα του οδηγού, να μην εμποδίζεται η οδήγηση του οχήματος και να μη μειώνεται η σταθερότητα αυτού.

Σε περίπτωση που η αστυνομία εντοπίσει ένα όχημα να είναι επικίνδυνα φορτωμένο, έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμο 80 ευρώ στον οδηγό, ακόμη και ακινητοποιήση του αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ