top icon
Επικαιρότητα

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης – Σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης είναι ένα έργο μακράς πνοής, που θα συμβάλει στην οδική ασφάλεια και στην ανάπτυξη στο νησί. Σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα και τι έχει γίνει μέχρι τώρα;

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται στην Κρήτη, προκειμένου να παρουσιάσει το πλάνο των έργων και των υποδομών που θα γίνουν στο μεγάλο νησί, συνολικού ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η παρουσίαση θα ξεκινήσει από τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, το πιο νευραλγικό όλων των έργων που πρόκειται να γίνουν.

Ξεκινώντας έναν περιεκτικό απολογισμό των όσων μέχρι τώρα έχουν γίνει για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, πως ήδη αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος. Η ανακήρυξη του οριστικού αναδόχου εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές καλοκαιριού. Η σύμβαση παραχώρησης, διάρκειας 30 ετών, προβλέπεται να υπογραφεί προς το τέλος του 2024. Το έργο έχει χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ότι αφορά το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, έργο ΣΔΙΤ, σύμβασης ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 90 εκατ. ευρώ, οργανώνονται τα εργοτάξια, συντάσσονται οι οριστικές μελέτες και αναμένονται – τον επόμενο μήνα – οι δικαστικές αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις.

Σε ότι αφορά το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, συμβατικού ποσού άνω των 150 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 137 εκατ. ευρώ, εκπονούνται οι υπολειπόμενες μελέτες, εγκρίθηκαν οριστικές μελέτες οδοποιίας, ολοκληρώθηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, εκδόθηκαν αποφάσεις απαλλοτριώσεων, ενώ εκκρεμεί μία ακόμη, τις προσεχείς ημέρες.

BOAK

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ