top icon
Επικαιρότητα

Έως την 17η Ιουνίου το τελικό ΟΚ από την ΕΕ για τη συγχώνευση FCA και Groupe PSA

Με ανακοίνωσή της σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές προτίθενται να δώσουν το τελικό ΟΚ για τη συγχώνευση των FCA και Groupe PSA έως τις 17 Ιουνίου.

Ως γνωστόν, τον περασμένο Δεκέμβριο η Fiat Chrysler Automobiles και το Groupe PSA ανακοίνωσαν την υπογραφή μιας δεσμευτικής συμφωνίας που προβλέπει τη συγχώνευση των επιχειρήσεων τους, με ίσο ποσοστό συμμετοχής για κάθε όμιλο, η οποία πρόκειται να δημιουργήσει την 4η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία σε όγκο πωλήσεων και την 3η σε έσοδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, η νέα εταιρεία θα έχει, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του οικονομικού έτους 2018, ετήσιες πωλήσεις 8,7 εκατομμυρίων οχημάτων, με έσοδα της τάξης των 170 δις €, λειτουργικά κέρδη άνω των 11 δις € και περιθώριο λειτουργικού κέρδους της τάξης του 6,6%,.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δύο όμιλοι ζήτησαν την Παρασκευή που μας πέρασε την έγκριση της ΕΕ για την ολοκλήρωση της συγχώνευσής τους. Οι αρμόδιες αρχές δύνανται να εγκρίνουν τη συμφωνία, με ή χωρίς όρους, ή να ξεκινήσουν μια έρευνα ευρείας κλίμακας διάρκειας τεσσάρων μηνών μετά το τέλος της προκαταρκτικής επανεξέτασης, στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγείρει ενστάσεις αναφορικά με τη συγχώνευση των δύο ομίλων.

Αν μη τι άλλο, η συνδυασμένη επιχειρηματική οντότητα που θα προκύψει θα υποστηριχθεί από την ισχυρή παρουσία της FCA στη Β. Αμερική και τη Λατινική Αμερική καθώς και από τη σταθερή θέση του Groupe PSA στην Ευρώπη. Έτσι ο νέος όμιλος θα έχει πολύ μεγαλύτερη «γεωγραφική ισορροπία», με το 46% των εσόδων του να προέρχονται από την Ευρώπη και το 43% από τη Βόρεια Αμερική.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη βελτιστοποίηση των επενδύσεων σε πλατφόρμες οχημάτων, κινητήρες και νέες τεχνολογίες θα επιτρέψουν στο νέο όμιλο να βελτιώσει την απόδοσή του. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, σχεδόν τα δύο τρίτα των πωλήσεων των δύο ομίλων θα βασιστούν σε αυτοκίνητα που θα «πατούν» σε μόλις δύο πλατφόρμες (με γαλλική, όπως όλα δείχνουν καταγωγή), με κάθε μια να «συγκεντρώνει» ετησίως περί τα 3 εκατομμύρια οχήματα.

Από εκεί και πέρα, το διοικητικό συμβούλιο της κοινής εταιρείας θα αποτελείται από 11 μέλη, τα περισσότερα από τα οποία θα είναι ανεξάρτητα. Πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα διοριστούν από την FCA, συμπεριλαμβανομένου του John Elkann ο οποίος θα αναλάβει χρέη Προέδρου και πέντε από το Groupe PSA, συμπεριλαμβανομένου του Μη Εκτελεστικού Διευθυντή και του Αντιπροέδρου. Την ίδια ώρα, ο Carlos Tavares θα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος του με αρχική θητεία πέντε χρόνια.

Η νέα εταιρεία θα έχει την έδρα της στην Ολλανδία και οι μετοχές της θα εισαχθούν στις χρηματαγορές του Παρισιού, του Μιλάνου και της Ν. Υόρκης. Σε ότι αφορά τις «εσωτερικές ισορροπίες» των μετόχων, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πως θα υπάρξει στασιμότητα για μια περίοδο τουλάχιστον 3 ετών, με εξαίρεση τις μετοχές της οικογένειας Peugeot, η οποία μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή της έως το 2,5% αγοράζοντας τη συμμετοχή στο Groupe PSA των Bpifrance και Dongfeng Group, με τον κινέζικο όμιλο να έχει συμμετοχή στο νέο σχήμα των FCA_PSA που δεν θα υπερβαίνει ποσοστιαία το 4,5%.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ