top icon
Επικαιρότητα

Η Magna εξαγοράζει την Opel

Ο καναδικός όμιλος κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Magna εξαγοράζει την Οpel, όπως ανακοινώθηκε στις 30 Μαΐου, ύστερα από έξι ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων.

Ο καναδικός όμιλος κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Magna εξαγοράζει την Οpel, όπως ανακοινώθηκε στις 30 Μαΐου, ύστερα από έξι ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων.
Στη συμφωνία που επήλθε προβλέπεται μεταξύ άλλων δάνειο ύψους 1,5 δις ευρώ από τις δημόσιες υπηρεσίες της Γερμανίας, για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο πτώχευσης της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ακόμη, θα χορηγηθούν ως κεφάλαιο κίνησης περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Η Magna θα κατέχει το 20% και η ρωσική εταιρεία Sberbank το 35%, με συνέπεια η κοινοπραξία που σχηματίζουν να έχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετοχών. Η General Motors θα κρατήσει το 35% και το υπόλοιπο 10% θα καταλήξει στους εργαζόμενους της Opel.

Eκπρόσωποι της Magna δήλωσαν πως σκοπεύουν να διατηρήσουν τις τέσσερις βιομηχανικές μονάδες της Opel στην Γερμανία. Η Opel απασχολεί εκεί περίπου 25.000 ανθρώπους. Η Magna είχε ανακοινώσει ότι θα περικόψει 2.600 θέσεις εργασίας, όμως Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι σχετικές απώλειες θα ανέλθουν στις 7.500 με 8.500 στη γηραιά ήπειρο.

Η συμφωνία για την εξαγορά της Opel ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Πέερ Στάινμπρουκ, ενώ χαιρετίστηκε από την κ. Ανγκελα Μέρκελ. Η Καγκελάριος της Γερμανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Παρασκευής, κατά την οποία συζητήθηκαν και λύθηκαν τα εμπόδια που υπήρχαν για τη συμφωνία. Αυτή η συνομιλία, όπως ήταν φυσικό, επηρέασε τις διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος της General Μotors Europe κ. Καρλ Πέτερ Φόρστερ δήλωσε πως η Opel σώθηκε. Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Magna κ. Ζίγκφριντ Βολφ τόνισε πως η εταιρεία του θα έχει συνομιλίες με τις χώρες όπου εδρεύουν εργοστάσια της Opel και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα εξευρεθούν τρόποι να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.
 
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ