top icon
Κόσμος

Abarth 595 – Ο μικρός «Σκορπιός» έγινε 60 ετών

Εξήντα χρόνια του «άγριου μικρού» της Abarth με τα διακριτικά 595 γιορτάζει η ιταλική εταιρεία.

Ήταν Σεπτέμβριος του 1963 όταν παρουσιάστηκε το Fiat-Abarth 595, το οποίο έκανε πρεμιέρα λίγες μόλις εβδομάδες μετά. Το ντεμπούτο του το έκανε εμπρός στο κοινό της έκθεση Αυτοκινήτου του Τορίνο, 31 Οκτωβρίου, κερδίζοντας άμεσα τις εντυπώσεις τόσο των επισκεπτών, όσο και του ειδικού Τύπου.

Βασισμένο στο 500 D, το 595 είχε αυξημένη χωρητικότητα κινητήρα και από εκεί πήρε το όνομά του. Για να επιτευχθεί αυτό, οι κύλινδροι και τα έμβολα είχαν δεχτεί ειδικές βελτιώσεις και ήταν κατασκευασμένα από νέα υλικά.

Abarth 595

Η εξωτερική εμφάνιση διαφοροποιούνταν από του 500 D χάρη στη διάτρητη μπροστινή μάσκα που ακολουθούσε το πρότυπο του 850 TC, το λογότυπο «FIAT ABARTH 595» στο πίσω μέρος και στο εμπρός καπό, αλλά και την επιγραφή «World Champion» στη δεξιά πλευρά, μια σαφή αναφορά στις αγωνιστικές επιτυχίες που σημείωναν τα δημιουργήματα του Officine di Corso Marche.

Η αγωνιστική αύρα τονιζόταν από το μεγάλο αλουμινένιο κάρτερ λαδιού που φαινόταν κάτω από τον κινητήρα στο πίσω μέρος και βέβαια από τη διπλή απόληξη της εξάτμισης, σε στιλ «Record Monza».

Abarth 595

Το αποτέλεσμα δεν ήταν κάτι λιγότερο από ένα μικροσκοπικό αλλά εκρηκτικό και «φασαριόζικο» αυτοκίνητο, 30% ισχυρότερο από εκείνο στο οποίο βασιζόταν. Η μέγιστη ιπποδύναμη έφτανε τους 27 ίππους στις 5.000 σ.α.λ. και η τελική άγγιζε τα 120 χλμ./ώρα, οπότε με απλά λόγια ο Abarth πήρε ένα πετυχημένο μοντέλο πόλης και το μετέτρεψε σε ένα πραγματικό σπορ αυτοκίνητο.

Στις 31 Οκτωβρίου του 1963, το 595 παρουσιάστηκε στο κοινό της έκθεσης Αυτοκινήτου του Τορίνο. Ο Carlo Abarth, ταλαντούχος ως μηχανικός αλλά και ως επιχειρηματίας, αποφάσισε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών με την ευκαιρία για ένα σύντομο test drive του ολοκαίνουργιου μοντέλου. Όλοι ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ ώστε γρήγορα ανακοινώθηκε πως τα πρώτα 1.000 Fiat Abarth 595 που απαιτούνταν για την αγωνιστική homologation θα έμπαιναν σύντομα στην παραγωγή.

Abarth 595

Ως φυσική εξέλιξη του 595 ο Carlo Abarth παρουσίασε το Fiat Abarth 695 στην έκθεση της Γενεύης τον Μάρτιο του 1964, υιοθετώντας ακριβώς την ίδια λογική βελτίωσης ενός υπάρχοντος συμβατικού μοντέλου.

Λίγο αργότερα μάλιστα, τα βελτιωτικά κιτ της Abarth ξεκίνησαν να διατίθενται και αυτόνομα προκειμένου να τοποθετούνται σε Fiat που ήδη κυκλοφορούσαν και να τα αναβαθμίζουν μηχανικά και αισθητικά.

Abarth 595

Αυτή η λογική παγιώθηκε ως φιλοσοφία της Abarth και ακολουθείται απαρέγκλιτα μέχρι και σήμερα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορά βέβαια στο εκρηκτικό Abarth 500e, το οποίο εξελίχθηκε στη βάση του πιο πετυχημένου αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου πόλης που υπάρχει στην αγορά της Ευρώπης, του 500e.

Δείτε επίσης: Οδηγούμε το Abarth 500e στο Μπαλόκο

Με 155 ίππους και ισχυρό οδηγικό ταμπεραμέντο, το Abarth 500e τιμά στο έπακρο τα ιδανικά της Abarth, όπως άλλωστε το Abarth 595 των 165 PS και το ακόμα ισχυρότερο Abarth 695 των 180 ίππους που ολοκληρώνουν την γκάμα.

Abarth 595

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ