Επικαιρότητα Κόσμος

Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εναντίον Elon Musk

H αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μήνυσε τον CEO της Tesla, Elon Musk, κατηγορώντας τον ότι τα πρόσφατα tweets του σχετικά με την έξοδο της εταιρείας από τις χρηματαγορές ήταν «ψευδή και παραπλανητικά».

Στα σχετικά τιτιβίσματά του, ο Elon Musk είχε αναφέρει πως ήθελε να βγάλει την Tesla από τις διεθνείς χρηματαγορές και πως ο ίδιος έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη για την εν λόγω μετάβαση χρηματοδότηση - εντούτοις, λίγες μόλις μέρες μετά, αποφάσισε να παγώσει οριστικά τα σχέδιά του. Μετά τις παραπάνω εξελίξεις και κάτω από καθεστώς έντονων πιέσεων και αντιδράσεων από τους short sellers επενδυτές (ή μάλλον, κερδοσκόπων) της αμερικανικής εταιρείας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μήνυσε τον Elon Musk κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, για το γεγονός ότι δεν έχει συζητήσει τους όρους εξόδου της Tesla από τις χρηματαγορές με τους εταίρους του.

«Ισχυρίστηκε ότι ήξερε ότι η πιθανή συναλλαγή ήταν αβέβαιη και ότι υπόκειται σε πολυάριθμες απρόβλεπτες καταστάσεις. Τα tweets του Musk προκάλεσαν αύξηση της μετοχής της Tesla κατά περισσότερο από 6% στις 7 Αυγούστου και οδήγησαν σε σημαντική διαταραχή της αγοράς» , δήλωσε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Και προσέθεσε:

«Οι αξιωματούχοι των εταιρειών κατέχουν θέσεις εμπιστοσύνης στις αγορές μας και έχουν σημαντικές ευθύνες απέναντι στους μετόχους».

Η ανακοίνωση αυτή οδήγησε στην πτώση της αξίας της μετοχής της Tesla κατά 13% (στα 270 δολάρια σε απόλυτη τιμή), σύμφωνα με το Bloomberg.

Πλέον, έχοντας «διορθώσει» με τις παρεμβάσεις της κάθε άλλη αστοχία στην εγχώρια χρηματοοικονομική πραγματικότητα, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ επιδιώκει να απομακρύνει τον Musk από τη θέση που κατέχει στην Tesla, αλλά και γενικότερα να του απαγορεύσει να την υπηρετεί ως στέλεχος.

Όπως είναι φυσικό, η αντίδραση του Elon Musk ήταν άμεση. Όπως και εκείνη του ΔΣ της Tesla.

«Αυτή η αδικαιολόγητη ενέργεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μου αφήνει βαθιά λύπη και απογοήτευση. Πάντα έκανα για το καλύτερο συμφέρον με γνώμονα την αλήθεια, τη διαφάνεια και το συμφέρον των επενδυτών. Η ακεραιότητα είναι η πιο σημαντική αξία στη ζωή μου και τα γεγονότα δείχνουν ότι ποτέ δεν έχω συμβιβαστεί με αυτό», είπε ο Elon Musk.

Από τη μεριά του, το ΔΣ της Tesla δήλωσε με ανακοίνωσή του:

«H Tesla και το διοικητικό συμβούλιο έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στο Elon, στην ακεραιότητά του και στην ηγεσία του στην εταιρεία, η οποία την κατέστησε ως την πιο επιτυχημένη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και έναν αιώνα»._Χ.Α.

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου