top icon
Κόσμος

Αυτή είναι η μπαταρία που φορτίζει από 10% σε 80% σε 10 λεπτά

Μια στάση 10 λεπτών για ταχεία φόρτιση μπορεί να προσθέσει στην μπαταρία αυτή αυτονομία 320 χλμ.

Η Polestar και η εταιρεία κατασκευής μπαταριών ταχείας φόρτισης StoreDot παρουσίασαν πριν λίγα 24ώρα και για πρώτη φορά δημοσίως την τεχνολογία Extreme Fast Charging (XFC) της δεύτερης, φορτίζοντας την μπαταρία ενός πρωτότυπου μοντέλου του επερχόμενου Polestar 5 από 10-80% σε μόλις 10 λεπτά.

Σύμφωνα με την StoteDot πρόκειται για την πρώτη στον κόσμο «ακραία γρήγορη φόρτιση» που πραγματοποιείται σε μια ολοκληρωμένη μπαταρία που βρίσκεται εγκατεστημένη σε ένα πλήρως λειτουργικό όχημα που – και όχι μια διαδικασία ταχείας φόρτισης μεμονωμένων στοιχείων μπαταρίας σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Polestar 5 - Battery

Εν προκειμένω, η μπαταρία έχει χωρητικότητα 77 kWh – η οποία έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί σε τουλάχιστον 100 kWh – με την υπερταχεία φόρτισης να προσθέτει αυτονομία 320 χλμ. σε χρόνο μόλις 10 λεπτά.

Ο Thomas Ingenlath, Διευθύνων Σύμβουλος της Polestar, δήλωσε: «Ο χρόνος είναι μια από τις μεγαλύτερες πολυτέλειες της ζωής και ως κατασκευαστής πολυτελών EV υψηλών επιδόσεων, πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα για να αντιμετωπίσουμε ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ιδιοκτησία ηλεκτρικών οχημάτων.

Polestar 5 - Battery

«Με αυτή τη νέα τεχνολογία, σε μεγαλύτερα ταξίδια, όταν οι οδηγοί σταματούν, θα μπορούν να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στη φόρτιση έτσι ώστε να επιστρέφουν στο δρόμο πιο γρήγορα από πριν. Στην πραγματικότητα, αυτός ο χρόνος στάσης θα μοιάζει περισσότερο με αυτό που βιώνουν με ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο σήμερα».

Η τεχνολογία XFC της StoreDot χρησιμοποιεί κυψέλες με πυρίτιο, με ενεργειακή πυκνότητα εφάμιλλη με τις κυψέλες NMC τελευταίας τεχνολογίας. Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν απαιτούνται εξειδικευμένα συστήματα ψύξης στο όχημα, με τις μονάδες μπαταρίας XFC να ενσωματώνουν μια δομική λειτουργία που βελτιώνει και τις μηχανικές ιδιότητες του συσσωρευτή ενέργειας. Ταυτόχρονα, ο τελευταίος παρουσιάζει υψηλή ανακυκλωσιμότητα και δυνατότητα συντήρησης.

Στις σημερινές μπαταρίες, ο ρυθμός ταχείας φόρτισης μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας (State of Charge – SoC) – συνήθως η ταχύτητα φόρτισης μειώνεται σημαντικά καθώς αυξάνεται το SoC. Αξιοσημείωτο είναι ότι με την τεχνολογία της StoreDot , η Polestar είδε την ταχύτητα φόρτισης να αυξάνεται από τα 310 kW για SoC στο 10% σε πάνω από 370 kW για SoC στο 80%.

Polestar 5 - Battery

Σημαντικό είναι επίσης ότι η τεχνολογία XFC λειτουργεί με τις σημερινές υποδομές ταχείας φόρτισης DC.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η StoreDot, «χάρη στις σταθερές ταχύτητες φόρτισης που προσφέρονται, με έναν κατάλληλο φορτιστή, οι οδηγοί θα μπορούν να σταματήσουν για 5 λεπτά με SοC στο 50% και να συνεχίσουν το ταξίδι τους με SoC πάνω από 80%».

Polestar 5 - Battery

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Polestar 5 - Battery
  • Polestar 5 - Battery
  • Polestar 5 - Battery
  • Polestar 5 - Battery
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ