top icon
Κόσμος

Αυξήσεις μισθών και μπόνους για 70.000 εργαζομένους στην ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία

Οι αυξήσεις φτάνουν το 11% και αφορούν σε εργαζομένους σε μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων της χώρας.

Ως «αντίμετρο» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του αυξανόμενου πληθωρισμού, οι μεγαλύτεροι όμιλοι αυτοκινήτων της Ιταλίας, με επικεφαλής την Stellantis, μαζί με τα εργατικά τους συνδικάτα, υπέγραψαν χθες μια εκτενή συμφωνία που προβλέπει την αύξηση μισθών της τάξης του 6,5% από αυτόν τον μήνα και αφορά χιλιάδες εργαζομένους στις επιχειρήσεις τους με έδρα τη γείτονα χώρα.

Επιπρόσθετα, οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 4,5% από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν, επίσης, ένα εφάπαξ ποσό συνολικού ύψους 600 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των παροχών, που θα καταβληθούν σε τρεις δόσεις φέτος, ανέφεραν σε δηλώσεις τους τα ιταλικά συνδικάτα UILM και FIM-CISL.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η συμφωνία καλύπτει σχεδόν 70.000 εργαζόμενους στην Stellantis, την Ferrari, την Iveco και την CNH Industrial.

Ferrari F40

Οι μισθολογικές αυξήσεις, με στόχο να βοηθήσουν τους εργαζόμενους που πλήττονται από την πανευρωπαϊκή άνοδο του πληθωρισμού, αποτελούν τον πυρήνα μιας ευρύτερης συμφωνίας για την ανανέωση τετραετών συμβάσεων που έληγαν στα τέλη του 2022 για τους περισσότερους Ιταλούς υπαλλήλους στους τέσσερις παραπάνω κατασκευαστές.

Ο Giuseppe Manca, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της Stellantis στην Ιταλία, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, σε ένα απαιτητικό πλαίσιο, οι δύο πλευρές «βρήκαν μαζί τις λύσεις που θα μπορέσουν να προστατεύσουν επαρκώς τα συμφέροντα των εργαζομένων και της εταιρείας όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα».

Η Stellantis, στους κόλπους της οποίας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Peugeot και Citroen, συμφώνησε με τους Γάλλους εργαζομένους την αύξηση των μισθών τους κατά 5,3% τον Δεκέμβριο που μας πέρασε. Με επίκεντρο την επίτευξη συμφωνίας για περαιτέρω αυξήσεις, οι συνομιλίες στη Γαλλία ανάμεσα στον όμιλο και τους εργαζομένους αναμένεται να ξαναρχίσουν ξανά τον προσεχή Ιούνιο.

Stellantis - Fiat

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ