Επικαιρότητα Κόσμος

Το ΔΣ της Nissan ψήφισε την απομάκρυνση του Carlos Ghosn

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Nissan ψήφισε σήμερα υπέρ της απομάκρυνσης του Carlos Ghosn από τη θέση του Προέδρου της ιαπωνικής εταιρείας αγνοώντας έτσι το έμμεσο όσο και προφανές, όμως, αίτημα του εταίρου της συμμαχίας να αναβάλει την εν λόγω πρόταση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, να απαλλάξει από τα καθήκοντα του στη Nissan και τον Greg Kelly, ένα στέλεχος της ιαπωνικής εταιρείας το οποίο κατηγορείται ότι συνέβαλε με τις πράξεις του στα φερόμενα αδικήματα του Carlos Ghosn. Η Nissan δήλωσε πως οι εν λόγω δράσεις της έρχονται ως απόρροια «μιας εσωτερικής έρευνας που αποκάλυψε την οικονομικές κακές συμπεριφορές του Ghosn».

Όπως επισημαίνεται, οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν με ανώνυμη ψηφοφορία και με άμεση μάλιστα ισχύ.

Διαβάστε επίσης: Υποκαθίσταται αλλά δεν φεύγει από τη Renault o Carlos Ghosn

Σε δήλωση της δε προς το αρχές του Χρηματιστηρίου του Τόκιο, η Nissan αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε τη σημασία του θέματος και επιβεβαίωσε ότι η μακροχρόνια εταιρική σχέση της Συμμαχίας με τη Renault παραμένει αμετάβλητη και ότι η αποστολή είναι να ελαχιστοποιηθεί ο δυνητικός αντίκτυπος καθώς και η σύγχυση σχετικά με την καθημερινή συνεργασία μεταξύ των συμμαχικών εταίρων».

Διαβάστε επίσης: Οι επίσημες ανακοινώσεις των Renault και Nissan για τη σύλληψη του Carlos Ghosn

Θυμίζουμε πως η Nissan κατηγορεί τον Carlos Ghosn ότι δεν έχει δηλώσει στο βαθμό που θα έπρεπε τα εισοδήματά του για πολλά χρόνια και ότι χρησιμοποιούσε περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας για προσωπικό όφελος. Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οι εισαγγελείς της πόλης του Τόκιο φέρονται να κατηγορούν τον Carlos Ghosn ότι απέκρυψε 5 δισεκατομμύρια γιεν (44 εκατομμύρια δολάρια) από το 2010 έως το 2014.

Στην ανακοίνωσή της η ιαπωνική εταιρεία αναφέρει ότι θα συστήσει όχι μία, αλλά δύο ειδικές επιτροπές, οι οποίες θα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της εταιρείας σε επίπεδο διοίκησης - και όχι μόνο.

Διαβάστε επίσης: Ο Emmanuel Macron δεσμεύεται να διατηρήσει τη συνοχή της συμμαχίας

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει επ’ αυτού τα εξής:

«Θα μελετηθεί η δημιουργία μιας ειδικής επιτροπής προκειμένου να δεχτεί συμβουλές από ανεξάρτητο τρίτο μέρος σχετικά με το σύστημα διαχείρισης διακυβέρνησης και τον έλεγχο της αποζημίωσης του διευθυντή. Σε συνέχεια της εντολής, οι τρεις ανεξάρτητοι διευθυντές - Masakazu Toyoda, Keiko Ihara και Jean-Baptiste Duzan - θα ηγηθούν του θέματος αυτού.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να εγκρίνει τη σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής υπό την προεδρία του Masakazu Toyoda και με συμμετέχοντες σε αυτή των Keiko Ihara και Jean-Baptiste Duzan. Η επιτροπή θα προτείνει τους υποψήφιους από το διοικητικό συμβούλιο για τη θέση του προέδρου του ΔΣ».

Ποιες είναι οι φερόμενες κατηγορίες

Ο Carlos Ghosn φέρεται να απέκρυψε μεγάλα ποσά από τα δηλωθέντα εισοδήματά του επί πέντε χρόνια, σύμφωνα με όσα επικαλούνται τις τελευταίες ημέρες έγκυρα μέσα της Ιαπωνίας. Επίσης, υπάρχουν πολλές αναφορές που κάνουν λόγο για το γεγονός πως ο Carlos Ghosn χρησιμοποιούσε χρήματα της Nissan προκειμένου να ανακαινίσει προσωπικές κατοικίες που ο ίδιος διατηρεί σε πόλεις ανά τον κόσμο, όπως στη Βηρυτό, στο Παρίσι, στο Άμστερνταμ και στο Ρίο της Βραζιλίας. Τηλεοπτικά μέσα στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου αναφέρουν πως η Nissan έχει στα χέρια της στοιχεία πως ο γαλλο-λιβανέζος μάνατζερ «χρέωνε» την εταιρεία με ποσά που ξοδεύονταν από πρόσωπα του συγγενικού του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των διακοπών του. Επίσης, η Nissan εικάζεται πως τον κατηγορεί και για το διορισμό της αδελφής του σε εικονική θέση συμβούλου στην ιαπωνική εταιρεία με ετήσια αμοιβή 100.000 δολαρίων. _Χ.Α.

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου