top icon
Κόσμος

Δύο Porsche 911 στην κορυφή του υψηλότερου ηφαιστείου στον κόσμο (video)

Όλα δείχνουν πως μια «ψηλωμένη» Porsche 911 βρίσκεται στα σκαριά, με τους Γερμανούς και τον Romain Dumas να «στρώνουν» για την περίσταση το έδαφος κατακτώντας την κορυφή του υψηλότερου ηφαιστείου στον κόσμο, στη Χιλή.

Πλησιάζοντας στην επέτειο των 60 χρόνων της, η «αειθαλής» Porsche 911 δείχνει να προετοιμάζεται για κάτι νέο και κάπως ασυνήθιστο. Που όπως όλα δείχνουν, θα είναι η πρεμιέρα μιας «ψηλωμένης» και τετρακίνητης, ασφαλώς, έκδοσης που θα βασίζεται στο πιο καταξιωμένο σπορ κουπέ μοντέλο της παγκόσμιας αγοράς.

Έως τότε, η Porsche… πειραματίζεται εξερευνώντας (ή μήπως εξελίσσοντας συγκεκαλυμμένα  το νέο μέλος της οικογένειας «911»;) νέα μονοπάτια, με δύο ενδιαφέροντα πρωτότυπα να κατακτούν στα χέρια του πολύπειρου Romain Dumas τα σκληροτράχηλα εδάφη του Ojos del Salado, του υψηλότερου ηφαιστείου του πλανήτη, που βρίσκεται στη Χιλή σε υψόμετρο 6.007 μ.

Porsche 911

«Δύο πειραματικές σπορ 911 δοκιμάζονται εκεί όπου δεν υπάρχουν δρόμοι, εκεί όπου ο αέρας είναι αραιός και η θερμοκρασία πολύ κάτω από το μηδέν, εκεί όπου ακόμα και η χλωρίδα δεν μπορεί να επιβιώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η Porsche στις επίσημες ανακοινώσεις της.

Στον πυρήνα κάθε ενός εκ των δύο πρωτότυπων αυτοκινήτων βρίσκεται η 911 Carrera 4S εξοπλισμένη με τον στάνταρ flat-six υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα της Porsche, ο οποίος αποδίδει 443 ίππους σε νορμάλ συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας και συνδυάζεται για την περίσταση με το επίσης γνώριμο χειροκίνητο και 7τάχυτο κιβώτιο των Γερμανών. Για τα υπόλοιπα, οι μηχανικοί της Porsche στο Weissach, σε στενή συνεργασία με τον Romain Dumas Motorsport, άφησαν ελεύθερη τη δημιουργικότητα και φαντασία τους.

Porsche 911

Τα αυτοκίνητα

Αρχικά, τα δύο αυτοκίνητα εξοπλίστηκαν με roll cage, καθίσματα από carbon και αγωνιστικού τύπου ζώνες ασφαλείας, προκειμένου να πληρούνται τα πρότυπα ασφάλειας που επιτάσσει ένα τέτοιο εγχείρημα. Στη συνέχεια, οι μηχανικοί εγκατέστησαν μια διάταξη portal axle με μετατοπισμένο προς τα πάνω τον άξονα μετάδοσης σε σχέση με την πλήμνη, ώστε να αυξηθεί η απόσταση του αυτοκινήτου από το έδαφος στα 350 χλστ.

Porsche 911

Το επόμενο βήμα ήταν η υιοθέτηση κοντύτερων σχέσεων μετάδοσης για ακόμα πιο ομαλές και ακριβείς αντιδράσεις στο πάτημα του γκαζιού σε χαμηλές ταχύτητες, ενώ εκ των ουκ άνευ είναι και τα «χωμάτινα» ελαστικά εκτός δρόμου με πλάτος πέλματος που φτάνει τα 310 χλστ. Επιπλέον, κάτω από το αμάξωμα εγκαταστάθηκε ένα ειδικά σχεδιασμένο και ελαφρύ – από ίνες αραμιδίου – πάνελ προστασίας.

Porsche 911

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις δύο πρωτότυπες 911 παρουσιάζει μια συσκευή, την οποία η γερμανική εταιρεία ονομάζει «Porsche Warp-Connecter». Αρχικά σχεδιασμένη για εφαρμογές στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, η συγκεκριμένη λύση αυξάνει την πρόσφυση «μέσω μιας μηχανικής σύνδεσης μεταξύ και των τεσσάρων τροχών προκειμένου να ασκείται σταθερό φορτίο σε κάθε έναν από αυτούς» σε extreme off-road καταστάσεις. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, οι μηχανικοί της εταιρείας εγκατέστησαν μπλοκέ διαφορικά που εμπλέκονται χειροκίνητα, καθώς και ένα προηγμένο σύστημα steer-by-wire.

Porsche 911

Επεμβάσεις έγιναν ασφαλώς και στο σύστημα ψύξης, το οποίο «μετακόμισε» πιο ψηλά, ώστε οι δύο «911 να μπορούν να περνούν από ανώμαλα εδάφη χωρίς τον κίνδυνο ζημιών. Οι τελικές πινελιές, πέρα από τα τροποποιημένα εξωτερικά πάνελ του αμαξώματος, έχουν να κάνουν με το ιδιαίτερο livery των δύο οχημάτων, με το ένα εξ αυτών να είναι πανομοιότυπο με τους χρωματικούς συνδυασμούς της Porsche Motorsport που κοσμούν την 963 LMDh.

Porsche 911

Οι δηλώσεις

«Αυτή ήταν μια πραγματικά αξέχαστη και ιδιαίτερη στιγμή σε ένα μέρος που είναι ταυτόχρονα όμορφο και σκληρό. Υποθέτω ότι τα μόνα μηχανήματα στον κόσμο που ήταν ψηλότερα από εμάς ήταν τα αεροσκάφη! Για την ομάδα και το αυτοκίνητο, στόχος ήταν η γνώση», δήλωσε ο πολύπειρος Romain Dumas μετά την ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος.

Porsche 911

«Ήταν κάτι το μαγικό που κατασκευάσουμε μια 911 που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί και που υλοποιήθηκε από μια μικρή ομάδα. Η 911 έχει ήδη αποδείξει ποια είναι, στην πίστα, και φυσικά στο δρόμο. Με αυτό το project, μεταθέτουμε την εστίασή μας εκεί όπου δεν υπάρχουν δρόμοι – και στο υψηλότερο ηφαίστειο στον κόσμο, τα καταφέραμε», δήλωσε ο Michael Rösler, επικεφαλής για όλη τη σειρά οχημάτων 911.

Porsche 911

Το video

Δείτε το σχετικό βίντεο από το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα της Porsche:


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Porsche 911
  • Porsche 911
  • Porsche 911
  • Porsche 911
  • Porsche 911
  • Porsche 911
  • Porsche 911
  • Porsche 911
  • Porsche 911
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ