top icon
Κόσμος

Elon Musk: Γιατί «παγώνει» προσωρινά το deal με το Twitter

«Παγώνει» προσωρινά η συμφωνία εξαγοράς του Twitter, όπως ανακοίνωσε ο Elon Musk με ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο.

«Παγώνει» προσωρινά η συμφωνία εξαγοράς του Twitter, όπως ανακοίνωσε ο Elon Musk με ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο, μετά την εκτίμηση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ψεύτικοι ή spam λογαριασμοί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% των ημερήσιων χρηστών της πλατφόρμας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η συμφωνία αναστέλλεται προσωρινά εν αναμονή στοιχείων που θα υποστηρίζουν τους υπολογισμούς ότι οι ψεύτικοι και spam λογαριασμοί αντιπροσωπεύουν πράγματι λιγότερο από το 5% των χρηστών.

Ανάμεσα στις πολλές εξαγγελίες του για την αγορά του Twitter, o Elon Musk είχε αναφέρει ότι μια από τις προτεραιότητές του θα είναι να καθαρίσει την πλατφόρμα από ψεύτικους λογαριασμούς και spam bots.

Η μετοχή του Twitter έκανε βουτιά 20% στην προσυνεδριακή διαπραγμάτευση μετά το tweet του Elon Musk, ενώ η Tesla εμφάνιζε κέρδη περίπου 5%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Twitter έκανε γνωστό προ ημερών ότι ο μέσος όρος των ψεύτικων ή spam λογαριασμών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 αντιπροσώπευε λιγότερο από το 5% των ενεργών χρηστών.

Twitter - Elon Musk

Υπό έρευνα το πρώτο deal του Elon Musk με το Twitter

Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ διερευνούν την καθυστέρηση της ανακοίνωσης από τον Elon Musk για την εξαγορά ενός σημαντικού ποσοστού μετοχών της Twitter Inc τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal, η οποία επικαλείται πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Ο Elon Musk αποκάλυψε την αγορά μετοχικού πακέτου 9,2% του Twitter στην αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) στις 4 Απριλίου (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ), με καθυστέρηση τουλάχιστον δέκα ημερών, ενώ είχε ξεπεραστεί το ποσοστό εξαγοράς μετοχικού πακέτου 5%, που είναι το όριο για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση της αγοράς μετοχών, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ένας επενδυτής που έχει στην κατοχή του ποσοστό μεγαλύτερο του 5% των μετοχών μιας εταιρείας, πρέπει να συμπληρώσει ένα έντυπο και να το καταθέσει στη SEC εντός δέκα ημερών. Η κίνηση αυτή έχει τον χαρακτήρα έγκαιρης προειδοποίησης των υπολοίπων μετόχων ότι ένας μεγάλος επενδυτής μπορεί να επιδιώξει να πάρει τον έλεγχο της εταιρείας.

Elon Musk

Η SEC αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής της Tesla δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού που του απηύθυνε το Reuters. Πέρα από την καθυστέρηση, η κατάθεση σχετικών εγγράφων που έκανε ο Elon Musk στις 4 Απριλίου χαρακτηρίζει το μετοχικό μερίδιό του ως παθητικό. Με την κίνησή του αυτή δήλωνε προς την αρμόδια επιτροπή ότι δεν σχεδίαζε να εξαγοράσει το Twitter ούτε να επηρεάσει τη διοίκηση ή τη λειτουργία του ως επιχείρηση.

Ωστόσο, την επόμενη ημέρα τού προσφέρθηκε μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Twitter Inc, ενώ περίπου δύο εβδομάδες αργότερα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έκλεισε συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της αναφερόμενης εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Elon Musk έχει μακρύ ιστορικό αψιμαχιών με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Πρόσφατα ένας Αμερικανός δικαστής τον επέπληξε επειδή προσπάθησε να υπεκφύγει από έναν διακανονισμό με την ίδια επιτροπή, με τη SEC να απαιτεί την εποπτεία από την ίδια των αναρτήσεων του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη σχετικά με την Tesla στο Twitter.

Elon Musk

Τον Απρίλιο, η συνδρομητική έκδοση για την τεχνολογία Τhe Information ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου διερευνά το αν ο Elon Musk παραβίασε έναν νόμο που απαιτεί από τις εταιρείες, αλλά και τους επενδυτές, να αναφέρουν συγκεκριμένες εξαγορές μεγάλων μετοχικών πακέτων στις αρμόδιες αρχές κατά των μονοπωλίων της αγοράς στις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, όποιες αλλαγές κι αν προωθήσει στο Twitter, το σίγουρο είναι πως ο ίδιος θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης –τουλάχιστον προσωρινά– και βέβαια χαίρει της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Για το νέο εγχείρημά του, την εξαγορά του Twitter, άντλησε 7,14 δισ. δολάρια από ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού και επενδυτικού κόσμου, όπως ο Λάρι Ελισον συνιδρυτής της Oracle και από τις επενδυτικές Fidelity και Sequoia Capital, αλλά και από το χρηματιστήριo κρυπτονομισμάτων Binance.

Πηγή: Kathimerini.gr

Elon Musk

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ