top icon
Περιβάλλον

Επενδύσεις από το BMW Group για βιώσιμη εξόρυξη λιθίου

Με την ηλεκτροκινητικότητα να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα των προσεχών ετών και για το BMW Group, ο γερμανικός όμιλος εστιάζει σήμερα μέσω σημαντικών επενδύσεων στη βιώσιμη εξόρυξη λιθίου.

Το BMW Group επιταχύνει την επέκταση της ηλεκτροκίνησης και υπολογίζει ότι θα κυκλοφορήσει περίπου 10 εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στο δρόμο τα επόμενα 10 χρόνια. Μέχρι το 2030, τουλάχιστον οι μισές από τις παγκόσμιες πωλήσεις του BMW Group προβλέπεται να προέρχονται από αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Γεγονός που θα αυξήσει την ανάγκη για λίθιο, μία σημαντική πρώτη ύλη για την παραγωγή κυψελών μπαταριών.

Για την προώθηση μιας φιλικής προς το περιβάλλον και αποδοτικής ως προς τη χρήση φυσικών πόρων μεθόδου εξόρυξης λιθίου, το BMW Group επενδύει μέσω του επενδυτικού του βραχίονα, BMW i Ventures, σε μία καινοτόμα διαδικασία που ανέπτυξε η Αμερικανική startup εταιρεία Lilac Solutions. η οποία έχει αναπτύξει και κατοχυρώσει μία τεχνολογία ανταλλαγής ιόντων που θα βελτιώσει σημαντικά την απόδοση, τα κόστη και τη βιωσιμότητα, με την πρώτη ύλη να λαμβάνεται από ταμιευτήρες άλμης, που είναι φυσικές αποθέσεις αλμυρού νερού.

Λίθιο - Lithium

«Οι καινοτόμες τεχνολογίες παρέχουν καλύτερη, πιο βιώσιμη και πιο αποδοτική πρόσβαση στις πρώτες ύλες. Επενδύοντας σε startups, επιταχύνουμε την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, κινητοποιώντας τον ανταγωνισμό και διευκολύνοντας την είσοδο νεοφυών επιχειρήσεων στην αγορά», δήλωσε ο Wolfgang Obermaier, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Έμμεσων Αγαθών & Υπηρεσιών, Πρώτων Υλών και Εταίρων Παραγωγής του BMW Group. «Επενδύοντας στην Lilac Solutions, υποστηρίζουμε την τεχνολογική πρόοδο στον τομέα της εξόρυξης λιθίου, εστιάζοντας στις υπεύθυνες και βιώσιμες μεθόδους».

Η Lilac Solutions έχει αναπτύξει μία νέα τεχνολογία ανταλλαγής ιόντων που καθιστά την εξόρυξη λιθίου από την άλμη πιο αποδοτική και οικονομική. Η εταιρεία επιδιώκει να μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους, προστατεύοντας, την ίδια στιγμή, τις τοπικές κοινότητες και τα οικοσυστήματα. Η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί σε επίπεδο αρχικών πιλοτικών δοκιμών και πρέπει τώρα να δείξει τις δυνατότητες της σε ευρεία κλίμακα παραγωγής στη βιομηχανία.

Η διαδικασία θα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε αλυκές σε όλο τον κόσμο, ακόμα και αν έχουν χαμηλή περιεκτικότητα λιθίου.

Λίθιο - Lithium

Το BMW Group προμηθεύει τους κατασκευαστές κυψελών μπαταριών με λίθιο που έχει εξορυχθεί υπεύθυνα

Το BMW Group έχει τοποθετήσει τη βιωσιμότητα και την αποδοτική χρήση πόρων στο επίκεντρο της στρατηγικής κατεύθυνσής του. Βασική παράμετρος εδώ είναι η συμμόρφωση με περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η εξάλειψη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών προτύπων συνιστά ιδιαίτερη πρόκληση στην περίπτωση κρίσιμων πρώτων υλών – όπως συμβαίνει με το λίθιο.

Γι’ αυτή την πρώτη ύλη, το τμήμα προμηθειών του BMW Group έχει εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα και προμηθεύεται λίθιο απευθείας από τα ορυχεία το οποίο διαθέτει σε προμηθευτές κυψελών μπαταριών. Με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία δημιουργεί απόλυτη διαφάνεια ως προς την προέλευση και τις μεθόδους εξόρυξης του υλικού.

Σε συνέχεια της αναγγελίας του Πρωθυπουργού, πιστεύετε πως η πώληση μόνο ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το 2030...

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ