top icon
Κόσμος

Η Ευρώπη «πυροβολεί τα πόδια της» αν επιβάλλει εισαγωγικούς δασμούς στα κινέζικα EV

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, και ιδιαίτερα οι γερμανικές, φοβούνται ότι η επιβολή τιμωρητικών δασμών στις κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες, θα γυρίσει μπούμερανγκ στις ίδιες.

Έντονος είναι πλέον ο προβληματισμός στους κόλπους της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας αναφορικά με το ενδεχόμενο η ΕΕ να επιβάλλει τιμωριτικούς δασμούς στα EV που εισάγονται στη γηραιά ήπειρο από κινέζους κατασκευαστές. Και ο λόγος είναι μάλλον απλός. Και σε μεγάλο βαθμό, διακαιολογημένος.

Ανώτερα στελέχη της BMW και της VW προειδοποίησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιβάλει υψηλότερους δασμούς στα εν λόγω EV, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ανατρέψει τα ευρωπαϊκά σχέδια της «Πράσινης Συμφωνίας» και ταυτόχρονα να βλάψει τις αυτοκινητοβιομηχανίες που εισάγουν αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα.

China

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβλέπει την εμπορική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών-κρατών, ξεκίνησε έρευνα τον περασμένο Οκτώβριο αναφορικά με το αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα λάμβαναν υπερβολικές επιδοτήσεις από το Πεκίνο.

«Είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου», είπε στους δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της BMW, Oliver Zipse.

Ας μην ξεχνάμε ότι η BMW, για παράδειγμα, εισάγει στην Ευρώπη τα κινεζικής κατασκευής ΜΙΝΙ EV καθώς και την ηλεκτρική iX3. Τα οποία, εφόσον η ΕΕ προβεί στην επιβολή επιπλέον φόρων στα κινεζικής κατασκευής οχήματα, θα επηρεάσουν άμεσα το τελικό κόστος των δικών της αυτοκινήτων.

Ταυτόχρονα, και άλλοι Γερμανοί κατασκευαστές, όπως η VW και η Mercedes, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα που προκύπτουν σε ετήσια βάση από τις κινεζικές της δραστηριότητές τους.

Θυμίζουμε ότι η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της BMW μετά την Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 32% των πωλήσεών της.

BMW iX3

«Δεν πιστεύουμε ότι η βιομηχανία μας χρειάζεται προστασία», δήλωσε ο Oliver Zipse, προσθέτοντας ότι η δραστηριοποίηση ενός μεγάλου κατασκευαστή σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις μέρες μας. «Μπορείς εύκολα να θέσεις σε κίνδυνο το πλεονέκτημα αυτό με την εισαγωγή εισαγωγικών δασμών», είπε χαρακτηριστικά ο CEO της BMW.

Ο Oliver Zipse είπε επίσης ότι η BMW καθώς και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν «διμερείς εξαρτήσεις με την Κίνα όχι μόνο σε σχέση με το τελικό προϊόν, αλλά και σε εξαρτήματα και πρώτες ύλες».

Και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει Πράσινη Συμφωνία στην Ευρώπη χωρίς πόρους από την Κίνα».

BYD Blade Battery

Από τη μεριά της, η VW, η οποία επίσης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, προειδοποίησε ότι η επιβολή δασμών ενέχει και άλλους κινδύνους.

«Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο αντιποίνων», δήλωσε ο CEO της VW, Thomas Schaefer.

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την Κίνα να «πλημμυρίσει την αγορά της Ευρώπης με επιδοτούμενα ηλεκτρικά οχήματα».

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ