top icon
Κόσμος

Έρχεται το ηλεκτρικό Fiat Panda στα μέσα του 2024

Η Fiat θα παρουσιάσει το ηλεκτρικό Panda στα μέσα της επόμενης χρονιάς, όταν και θα ξεκινήσει να παράγεται στη μονάδα της ιταλικής εταιρείας στη Σερβία.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic δήλωσε ότι αναμένει από τη Stellantis να κατασκευάσει το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό Fiat Panda στο Kragujevac.

Ο Aleksandar Vucic είπε ότι η παραγωγή ηλεκτρικού Panda θα τονώσει το εμπόριο μεταξύ Ιταλίας και Σερβίας, χωρίς ωστόσο να δίνει στη δημοσιότητα μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της παραγωγής του νέου μικρού EV της Ιταλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Stellantis και η σερβική κυβέρνηση υπέγραψαν το 2022 μια συμφωνία ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στο εργοστάσιο του Kragujevac, χωρίς ωστόσο να κατονομάζουν τότε ποιο BEV θα κατασκευαστεί στο εργοστάσιο, το οποίο προηγουμένως παρήγαγε το Fiat 500L.

Fiat Concept Centoventi

Fiat Panda EV: Στα χνάρια του Citroen e-C3

Το ηλεκτρικό Fiat Panda αναμένεται να κυκλοφορήσει γύρω στα μέσα του 2024 και χρησιμοποιεί το δάπεδο του ομογάλακτου στους κόλπους της Stellantis Citroen e-C3 που αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Η τιμή του πιθανότατα θα είναι παρόμοια με εκείνη του e-C3, το οποίο αυτή τη στιγμή ξεκινά από 23.300 ευρώ, αλλά μετά το 2025 θα διατίθεται σε μια έκδοση με μικρότερη αυτονομία (κοντά στα 200 χλμ.) που θα κοστίζει λιγότερο από 20.000 ευρώ.

Ο ηλεκτροκινητήρας με τον οποίο εξοπλίζεται το γαλλικό… μικρό έχει μέγιστη ισχύ 113 ίππων (83 kW) και αποδίδει ροπή κατάλληλη για τις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη καθώς και για τα μεγαλύτερα ταξίδια, ενώ η μπαταρία των 44 kWh εξασφαλίζει αυτονομία μέχρι και 320 χλμ. βάσει μετρήσεων WLTP. 

Η τρέχουσα γενιά του Fiat Panda κατασκευάζεται στο Pomigliano κοντά στη Νάπολη στην Ιταλία, με τη Stellantis να δηλώνει ότι η παραγωγή του θα συνεχιστεί εκεί μέχρι το 2026. Σε εκδήλωση στο Τορίνο τον Νοέμβριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Carlos Tavares, είπε ότι η παραγωγή θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από αυτήν την ημερομηνία, εάν η ΕΕ εγκαταλείψει τις προτάσεις για αυστηρότερους κανονισμούς εκπομπών.

Fiat Centoventi

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ