top icon
Κόσμος

Έτσι θα κινούνται τα αυτοκίνητα του άμεσου μέλλοντος; (+video)

Πως θα σας φαινόταν το αυτοκίνητό σας να μπορεί να πραγματοποιεί περιστροφή 360 μοιρών, να κινείται πλάγια ή διαγώνια και να είναι σε θέση να ολοκληρώνει μανούβρες όπως ένα περονοφόρο όχημα; Κι όμως, δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Η Hyundai Mobis, θυγατρική της κορεάτικης εταιρείας με εξειδίκευση στις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα μια αρκούντως πρωτοποριακή λύση -ή αλλιώς ένα drive-by-wire module, όπως η ίδια την αποκαλεί- που για πρώτη φορά εγκαθίσταται σε «κανονικό» μοντέλο της. Και συγκεκριμένα, σε ένα Ioniq 5, το οποίο είδε τα φώτα της δημοσιότητας στη φετινή έκθεση CES.

Φέροντας την ονομασία e-Corner, η μονάδα της Hyundai Mobis ενσωματώνει έναν ηλεκτρικό κινητήρα, ένα ηλεκτρικό αμορτισέρ, καθώς και drive-by-wire συστήματα διεύθυνσης και πέδησης, καθιστώντας την ένα πλήρες πακέτο που μπορεί να τοποθετηθεί σε μια τεράστια ποικιλία plug-in οχημάτων χωρίς να σπαταλά καθόλου χώρο.

Όπως μπορείτε να δείτε στο δεύτερο σχετικό βίντεο που ακολουθεί, το ειδικά κατασκευασμένο Ioniq 5 μπορεί να στρέφει όλους τους τροχούς του προς την ίδια κατεύθυνση σε γωνία 90 μοιρών, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να κινείται πλάγια, σαν τον κάβουρα(!), προκειμένου να μπαίνει και να βγαίνει εύκολα από έναν χώρο στάθμευσης στον οποίο τα αυτοκίνητα είναι κάθετα παρκαρισμένα.

Και όχι μόνο αυτό, καθώς το e-Corner προσφέρει τη δυνατότητα περιστροφής όλων των τροχών σε γωνία περίπου 45 μοιρών, γεγονός που κάνει το αυτοκίνητο να περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του κατά 360 μοίρες.

Hyundai e-Corner

Επιπλέον, το πρωτότυπο μπορεί να κινείται διαγώνια, όπως το GMC Hummer EV, αλλά και να περιστρέφεται με σταθερούς τους εμπρός τροχούς, επιτρέποντας στο όχημα να κινείται σαν περονοφόρο ανυψωτικό όχημα.

Η Hyundai Mobis δεν δημοσίευσε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη σύστημα e-Corner. Ωστόσο, σαφές είναι ότι το εν λόγω module έχει τεράστιες δυνατότητες προκειμένου να απλοποιήσει ολόκληρη τη διαδικασία κατασκευής ενός EV, προσφέροντας πριν από ο,τιδήποτε άλλο επιπλέον δυνατότητες ελιγμών για τους οδηγούς.

Δείτε το σχετικό βίντεο στη συνέχεια:

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ