top icon
Επικαιρότητα

H Bentley παρουσιάζει την EXP 100 GT [+video]

Ένα φουτουριστικό πρωτότυπο που έρχεται να «φωτογραφίσει» το μέλλον της βρετανικής εταιρείας. Φυσικά, η νέα την EXP 100 GT είναι ηλεκτρική, με αυτόνομο σύστημα οδήγησης και τεχνητή νοημοσύνη.

Η νέα Bentley EXP 100 GT έρχεται στο φως ανήμερα της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση της βρετανικής εταιρείας δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο η τελευταία «βλέπει» τα αυτοκίνητα του μέλλοντος. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα «αθλητικό» κουπέ μοντέλο με πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω, αλλά συνάμα και ένα αυτοκίνητο με ανέσεις λιμουζίνας και προηγμένες τεχνολογίες σε όλους τους επιμέρους τομείς, το οποίο σχεδιάστηκε από μια in-house ομάδα από το Crew της Μ. Βρετανίας που είχε ως επικεφαλής τον Stefan Sielaff.

Στην καμπίνα υιοθετείται η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης που έχει ως αιχμή του δόρατος αυτό που η βρετανική εταιρεία αποκαλεί Bentley Personal Assistant. Το εν λόγω σύστημα λειτουργεί και ελέγχεται από οθόνες που βρίσκονται τόσο μπροστά όσο και πίσω στοχεύοντας στη βελτίωση όχι μόνο της άνεσης των επιβατών αλλά και τη «ευ ζειν» καταγράφοντας λεπτομερώς όλες τις προτιμήσεις τους και διαμορφώνοντας ένα αυτοκίνητο που ταιριάζει σε αυτές. Έτσι, τα συστήματά του θα μαθαίνουν και τελικά θα προβλέπουν τις επιθυμίες των επιβατών σε σχέση με τις συνθήκες φωτισμού, τις αλλαγές του καιρού κοκ. Η Bentley θέλει με αυτές τις τεχνολογίες να καταστήσει τις μετακινήσεις με την EXP 100 GT, αλλά και με όλα τα μελλοντικά μοντέλα της, «εξαιρετικά συναισθηματικές και ανθρώπινες εμπειρίες».

Η EXP 100 GT τροφοδοτείται από ένα «πακέτο» ηλεκτρικών μονάδων, το οποίο αποτελείται από τέσσερις στο σύνολο ηλεκτροκινητήρες που θα αποδίδουν από 200 έως 340 ίππους έκαστος εξασφαλίζοντας συνδυαστική ισχύ από 800 έως και 1.360 ίππους. Η μέγιστη ροπή θα είναι κοντά στα 1.500 Nm. Χάρη στα χαρακτηριστικά αυτά, το αυτοκίνητο θα μπορεί να επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο 2,5 δλ., ενώ η τελική του ταχύτητα θα αγγίζει τα 300 χλμ./ώρα. Η παραπάνω ισχύς περνά στους τροχούς μέσω ενός συστήματος torque vectoring που φέρει την ονομασία Next Generation Traction Drive.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και όλα όσα επικαλείται η Bentley αναφορικά με τις μπαταρίες και την αυτονομία που αυτές θα εξασφαλίζουν. Πιο συγκεκριμένα, οι συσσωρευτές ενέργειας, οι οποίοι δεν κατονομάζονται ούτε ως προς τύπο τους ούτε ως προς τη μέγιστη δυναμική τους, θα προσφέρουν στην EXP 100 GT των μόλις 1.900 κιλών 700 χλμ. κίνησης με ένα «γέμισμα». Παράλληλα, η φόρτισή τους έως και το 80% της μέγιστης χωρητικότητάς τους σε ηλεκτρική ενέργεια θα πραγματοποιείται σε χρόνο μόλις 15 δλ. χάρη πενταπλάσια ενεργειακή τους πυκνότητα, η οποία θα έχει επιτευχθεί στα επόμενα 15 χρόνια._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ