Επικαιρότητα Κόσμος

H Lunaz βάζει στην πρίζα vintage αυτοκίνητα της βρετανικής σχολής

Η Lunaz είναι μία εταιρεία με έδρα το Silverstone της Μ. Βρετανίας που έχει ως αποστολή της τον εξηλεκτρισμό κλασικών αυτοκινήτων – όπως η Jaguar XK120 του 1953 και η Rolls-Royce Phantom V του 1956.

«Η αποστολή Lunaz είναι να καθορίσει το μέλλον των κλασικών αυτοκινήτων. Διατηρούμε το παρελθόν αγκαλιάζοντας το μέλλον, προσαρμόζοντας πιο όμορφα αυτοκίνητα στην ιστορία στα δεδομένα του μέλλοντος». Κάπως έτσι προσδιορίζουν το… ρόλο τους στο σύγχρονο αυτοκινητικό γίγνεσθαι οι ιθύνοντες της νεοσύστατης εταιρείας Lunoz, την οποία ίδρυσε με έδρα το Τεχνολογικό Πάρκο του Silverstone της Μ. Βρετανίας ο David Lorenz με την αρωγή του τεχνικού υπευθύνου της μάρκας και πρώην τεχνικού διευθυντή της Renault F1, Jon Hilton.

Lunaz

Αυτή τη στιγμή, η Lunoz ολοκληρώνει τη μετατροπή μιας Jaguar XK120 του 1953 και μιας Rolls-Royce Phanton V του 1956 σε ηλεκτροκίνητες, με την πρώτη να διαθέτει μια μπαταρία 80 kWh και τη δεύτερη μία αντίστοιχη των 120 kWh σε συνδυασμό με δύο ηλεκτροκινητήρες στην περίπτωση της πρώτης που έχει εξελίξει η ίδια η Lunoz αποδίδοντας συνδυαστικά 700 Nm και ισχύ κοντά στους 380 ίππους. Αμφότερες διαθέτουν σύστημα ταχείας φόρτισης του συσσωρευτή ενέργεια και δυνατότητα ανάκτησης της ενέργειας κατά την πέδηση, ενώ στα πρόσθετα χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνονται cruise control και traction control.

Lunaz

Η διαδικασία «γέννησης» των δύο αυτοκινήτων, αλλά και όσων ακολουθήσουν στο μέλλον, ξεκινά με μια διεξοδική «επιθεώρηση» των αμαξωμάτων. Κάθε τι ζυγίζεται ώστε να γίνει κατανοητή η αρχική κατανομή του βάρους ώστε αργότερα οι μηχανικοί, σε συνεργασία με τους σχεδιαστές, να ρυθμίσουν παραμέτρους, όπως η ρύθμιση της ανάρτηση. Όπως είναι φυσικό, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης και τα συναφή συστήματα υποστήριξής τους αφαιρούνται.

Lunaz

Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο σαρώνεται με 3D scanners, γεγονός που επιτρέπει στους μηχανικούς να δημιουργήσουν λεπτομερή μοντέλα CAD για να εξασφαλίσουν την τεχνική αρτιότητα των οχημάτων σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Εν συνεχεία, το αμάξωμα απογυμνώνεται ώστε κάθε πιθανό ελάττωμα να αποκατασταθεί στο χέρι χρησιμοποιώντας τις πατροπαράδοτες μεθόδους φινιρίσματος κάθε επιφάνειας. Ίδια είναι η προσέγγιση και με το εσωτερικό των αυτοκινήτων, με τους ανθρώπου της Lunaz να προχωρούν σε προσαρμογές και προσθήκες σύγχρονων στοιχείων άνεσης, όπως είναι το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης και η ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Lunaz

Τα εξαρτήματα που σχετίζονται με την ηλεκτρική μονάδα κίνησης, συμπεριλαμβανομένων του συστήματος φόρτισης της μπαταρίας και των μετατροπέων συνεχούς ρεύματος, ενσωματώνονται στον υπάρχοντα σχεδιασμό του αυτοκινήτου, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, την «παραδοσιακή» τάπα πλήρωσης καυσίμου για τη φόρτιση. Επίσης, οι ενδείξεις του πίνακα οργάνων, και όχι ολόκληρο το ταμπλό, προσαρμόζονται  στις ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης, ενώ παράλληλα εγκαθίστανται στοιχεία, όπως ο κλιματισμός._X.A.

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου