top icon
Επικαιρότητα

Το κύκνειο άσμα του Sergio Marchionne

Την Παρασκευή, ο επί 14 χρόνια ισχυρός άνδρας του FCA θα ανακοινώσει το νέο 5ετές πλάνο ανάπτυξης του ομίλου. Και του χρόνου, θέλοντας και μη πλέον, θα χρίσει τον διάδοχό του. Ας δούμε με βάση τις έως τώρα διαρροές τι ακριβώς πρόκειται να ανακοινώσει ο Sergio Marchionne σε λιγότερο από δύο 24ώρα από σήμερα.

Οι μεθαυριανές ανακοινώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της FCA που θα πραγματοποιηθούν στο Balocco της Ιταλίας θα είναι και οι τελευταίες μεγάλες κινήσεις του ιταλο-καναδού μάνατζερ στην παγκόσμια αυτοκινητική σκακιέρα, και δη σε εκείνη του αμερικανο-ιταλικού ομίλου, μιας και ο 65χρονος πλέον Sergio Marchionne θα αναγκαστεί τον Απρίλιο του 2019 να παραδώσει -λόγω ορίου ηλικίας- τη σκυτάλη λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη του τη θέληση των βασικών μετόχων και φυσικά εκείνη των μελών της οικογένειας Agnelli όσον αφορά στην ταυτότητα του αντικαταστάτη του. Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το νεότερο αυτό… ανακοινωθέν που επί του πρακτέου θα ορίσει το μέλλον των μελών της Fiat Chrysler Automobiles, τουλάχιστον για τα προσεχή πέντε χρόνια;

Αυτό που σε γενικές γραμμές έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται μέσω διαρροών είναι πως ο Marchionne θα ποντάρει μέσω του νέου 5ετούς πλάνου πολύ περισσότερο στις μάρκες με υψηλό πρεστίζ, όπως η Maserati και η Jeep, ρίχνοντας λιγότερο βάρος στα «μαζικά σήματα» του ομίλου, όπως εκείνα της Fiat για παράδειγμα, τα οποία ουσιαστικά αναμένεται να υποβαθμιστούν –και κάποια να εξαφανιστούν.

Μάλιστα, σύμφωνα με το νέο σχέδιο του CEO της FCA, η όμιλος είναι πολύ πιθανό να τερματίσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων της Fiat στη Βόρεια Αμερική και στην Κίνα μέσα στα επόμενα χρόνια περιορίζοντας παράλληλα τη δράση της Chrysler αποκλειστικά εντός ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Ο Sergio Marchionne αναδιατάσσει την παραγωγή στην Ιταλία, τέλος εποχής για Punto και MiTo

Την ίδια δε στιγμή, ο Marchionne αναμένεται να ανακοινώσει την… παγκοσμιοποίηση των Jeep και Ram, τα μοντέλα των οποίων σταδιακά θα διατίθενται σε ολοένα και περισσότερες χώρες ανά την υφηλιο. Η πρώτη, όπως όλα μαρτυρούν, αναμένεται για τα προσεχή χρόνια να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την FCA, καθώς στόχος του ισχυρού της άνδρα είναι οι πωλήσεις της να διπλασιαστούν έως το 2022. Θυμίζουμε πως το 2017 οι παγκόσμιες πωλήσεις της Jeep, η οποία συνεισέφεραν στην κερδοφορία της FCA σε ποσοστό 70%(!), έφτασαν τις 1,4 εκ. μονάδες.

Παράλληλα, ο CEO της FCA πρόκειται να δηλώσει πως στο εξής τα οικονομικά αποτελέσματα των Alfa Romeo και Maserati θα εμφανίζονται ενοποιημένα στις επίσημες οικονομικές εκθέσεις του ομίλου, κάτι που για πολλούς φαντάζει ως το πρώτο βήμα για την ανεξαρτητοποίηση τους (spin off). Κάτι που είδαμε να συμβαίνει με τη Ferrari.

Διαβάστε επίσης: Ο Sergio Marchionne ανακοινώνει τα νέα μοντέλα της Alfa Romeo

Σε γενικές γραμμές, η ανακοίνωση του νέου 5ετούς πλάνου ανάπτυξης της FCA έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που συμπίπτει χρονικά με την 14η επέτειο από την… ενθρόνιση του ισχυρού άνδρα του ομίλου στο θώκο της FCA. Πολλά μπορεί να προσάψει κανείς στις κατά καιρού αποφάσεις και στον τρόπο που διοικεί ο ιταλο-καναδός μάνατζερ, σίγουρα όμως όλοι αναγνωρίζουν ύστερα από μιάμιση δεκαετία στο τιμόνι του, δύο σημαντικά επιτεύγματα: το… σώσιμο του Fiat Group από την πτώχευση και τη δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου με 10πλάσια πλέον αξία σε σχέση με το ιταλικό γκρουπ.

Για περισσότερα, μείνετε συντονισμένοι, καθώς η προσεχής Παρασκευή είναι μια σημαντική μέρα για το μέλλον της FCA. Και κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη και τελευταία φορά που ο Sergio Marchionne θα εμφανιστεί δημοσίως… φορώντας γραβάτα. Κι αυτό, όχι τυχαία._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ