top icon
Κόσμος

Let it Snow! Τα μοντέλα των Hyundai και Kia δεν θα χρειάζονται αλυσίδες χιονιού (video)

Ένα επαναστατικό σύστημα που καθιστά παντελώς περιττή την παραδοσιακή διαδικασία τοποθέτησης αλυσίδων χιονιού θέλουν να φέρουν σύντομα στον πραγματικό κόσμο οι Hyundai και Kia.

Όλοι γνωρίζουν πόσο επίπονη μπορεί να αποδειχτεί η διαδικασία εγκατάστασης αλυσίδων χιονιού όταν οι συνθήκες το επιβάλουν. Αυτή ακριβώς την ανάγκη επιχειρούν σήμερα να… καταργήσουν οι Hyundai και Kia εξελίσσοντας ένα απλό στη σύλληψη, πλην όμως καινοτόμο, σύστημα ενσωματωμένων στον τροχό αλυσίδων που φέρει την… προφανή ονομασία Snow Chain-Integrated Tire Technology.

Η τεχνολογία των Κορεατών χρησιμοποιεί κομμάτια αλουμινίου με «μνήμη σχήματος» που βρίσκονται στο εσωτερικό του τροχού και του ελαστικού. Αυτά τα κομμάτια, με το πάτημα ενός και μόνο διακόπτη από το εσωτερικό του αυτοκινήτου, μπορούν να αναπτυχθούν εκτελώντας χρέη αλυσίδων χιονών όταν λαμβάνεται ένα ηλεκτρικό σήμα.

Πρακτικά, τα ελαστικά διαθέτουν σε διάφορα σημεία της επιφάνειάς τους ακτινικές αυλακώσεις-εγκοπές, στις οποίες είναι ενσωματωμένα τα μεταλλικά αυτά στοιχεία. Όταν ο οδηγός ενεργοποιήσει μέσω του σχετικού διακόπτη τη λειτουργία, το μεταλλικό στοιχείο κινείται προς τα έξω προεξέχοντας από το ελαστικό, ούτως ώστε να έρχεται σε επαφή με το δρόμο.

Με την απενεργοποίηση του συστήματος, το μεταλλικό στοιχείο επιστρέφει, ή πιο σωστά υποχωρεί, στην αρχική του θέση, έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του δρόμου.

Μάλιστα, οι Hyundai και Kia υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση υπερβολικής φθοράς των ελαστικών – που μοιραία θα «αποκαλύψει» τα μεταλλικά αυτά στοιχεία χωρίς την ανάπτυξη τους – ο οδηγός θα ειδοποιείται έτσι ώστε να προβεί στην αντικατάστασή τους.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία πρόκειται να κατοχυρωθεί σύντομα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τόσο στη Νότια Κορέα όσο και στις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή οι Hyundai και Kia συνεχίζουν την εξέλιξη του συστήματος, προχωρώντας σε περεταίρω δοκιμές αντοχής και απόδοσης.

Δείτε πως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα στο σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ