top icon
Κόσμος

Νέα επετειακή έκδοση Anniversary Edition από τη MINI

Η MINI γιορτάζει 60 χρόνια συνεργασίας με την oοικογένεια Cooper παρουσιάζοντας την έκδοση Anniversary Edition.

Το όνομα John Cooper, που γεννήθηκε πριν από 98 χρόνια, ξεχωρίζει όχι μόνο για τις μεγάλες επιτυχίες στη Formula 1, αλλά και για το παραδοσιακό σπορ πνεύμα της μάρκας MINI. Πριν από 60 χρόνια, o John Cooper έθεσε τα θεμέλια για μία θρυλική νίκη με το κλασικό Mini, γεγονός που αποτέλεσε την απαρχή μιας συνεργασίας μεταξύ της MINI και της οικογένειας Cooper που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η κοινή παράδοση ξεκινά από το πρώτο Mini Cooper, που λανσαρίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1961 και φτάνει μέχρι τα σπορ μοντέλα John Cooper Works της τρέχουσας γκάμας.

MINI Anniversary Edition

Για να σηματοδοτήσει την επέτειο, η βρετανική μάρκα παρουσιάζει σήμερα μία ειδική έκδοση του 3θυρου MINI που συνδυάζει την επιστροφή στην ιστορία με την προηγμένη τεχνολογία. Το MINI Anniversary Edition αποτελεί, με λίγα λόγια, φόρο τιμής στον John Cooper, που πέθανε το 2000, και αποδεικνύει ότι το όνομά του παραμένει και σήμερα συνυφασμένο με την σπορ οδήγηση, στην πολυτελή μικρή κατηγορία.

Αποκλειστικά στοιχεία σχεδίασης και εξοπλισμού καθιστούν την επετειακή έκδοση μία ελκυστική πρόταση για τους φίλους της MINI σε όλο τον κόσμο οι οποίοι έχουν πάθος για την αγωνιστική ιστορία της μάρκας, που σχετίζεται άμεσα με το όνομα John Cooper. Η ειδική έκδοση θα διατίθεται στις 3θυρες εκδόσεις Cooper, Cooper S και John Cooper Works. Όπως ανακοινώθηκε, η παραγωγή της έκδοσης θα περιοριστεί σε όλο τον κόσμο στα 740 αντίτυπα, αριθμός που παραπέμπει στον αριθμό εκκίνησης «74» του κλασικού Mini Cooper στην πρώτη επιτυχημένη αγωνιστική του εμφάνιση.

Και ολίγη ιστορία

Ο John Cooper απέκτησε τη φήμη του πρωτοπόρου στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού ήδη από τη δεκαετία του 1950 και με τα σπορ αυτοκίνητά του με κινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο, έφερε την επανάσταση στη Formula 1. Η ιδέα του, που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα, δηλαδή η τοποθέτηση του κινητήρα πίσω από τον οδηγό αντί μπροστά από αυτόν, βοήθησε τον Jack Brabham να κατακτήσει δύο τίτλους, το 1959 και το 1960, με μονοθέσια F1 Cooper.

MINI Anniversary Edition

Με την κλίση του προς ανορθόδοξες λύσεις, ο Cooper έμοιαζε με τον φίλο του και επίσης σχεδιαστή Alec Issigonis, ο οποίος με τη σειρά του είχε φέρει την επανάσταση στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων με το κλασικό Mini. Ο John Cooper αναγνώρισε αμέσως τις σπορ δυνατότητες του μικρού τετραθέσιου οχήματος και ξεκίνησε την κατασκευή μιας μικρής σειράς οχημάτων με μεγαλύτερα φρένα και αυξημένη κινητήρια ισχύ – από 34 σε 55 ίππους. Από τη στιγμή που γεννήθηκε το Mini Cooper η επιτυχία ήταν δεδομένη, με τη μάρκα Cooper και το λογότυπο του μοντέλου με το κόκκινο πλαίσιο να γίνονται αμέσως διάσημες. Δύο χρόνια αργότερα, ακολούθησε το ακόμα το πιο ισχυρό Mini Cooper S, που έθεσε τις βάσεις για την κατάκτηση τριών στο σύνολο νικών, στο Monte Carlo Rally, το 1964, το 1965 και το 1967.

Από εκεί και μετά, τα κιτ βελτίωσης Cooper για τα οχήματα παραγωγής της μάρκας γνώρισαν μεγάλη δημοφιλία. Και πριν καν λανσαριστεί το σύγχρονο MINI στην αγορά το 2001, δημιουργήθηκε η μάρκα John Cooper Works. Με αυτό το brand, ο John Michael “Mike” Cooper, ο γιος του αφεντικού της ομάδας της F1, συνέχισε τη συνεργασία του με την MINI.

Από το 2008, μοντέλα με τη διακριτική ονομασία «John Cooper Works» βρίσκονται στην κορυφή της γκάμας MINI – πλέον με μέγιστη ισχύ έως 306 ίππους.

MINI Anniversary Edition

Η επετειακή έκδοση MINI Anniversary Edition

Τα πρώτα αγωνιστικά αυτοκίνητα, σχεδιασμένα από τον John Cooper, ήταν αναγνωρίσιμα από το πράσινο χρώμα με τις λευκές πινελιές, με την επετειακή έκδοση να προσφέρεται στο χρωματισμο British Racing Green. Εναλλακτικά, διατίθεται η έκδοση Midnight Black, και για το MINI John Cooper Works προσφέρεται επίσης χρώμα αμαξώματος Rebel Green. Όλα τα φινιρίσματα συνδυάζονται με οροφή, καλύμματα εξωτερικών καθρεπτών, χειρολαβές θυρών και πλαίσια προβολέων και πίσω φώτων σε λευκό.

Τα στοιχεία της εξωτερικής περιβολής της επετειακής έκδοσης συμπληρώνονται με λευκές λωρίδες στο καπό και μία κόκκινη χαρακτηριστική γραμμή. Ο αριθμός «74» στις πόρτες παραπέμπει στο ξεκίνημα μιας αγωνιστικής καριέρας, καθώς το κλασικό Mini Cooper με το νούμερο «74» απέσπασε την πρώτη νίκη στην κατηγορία του σε πίστα.

MINI Anniversary Edition

Στο νέο MINI Anniversary Edition η ανάρτηση επιλεκτικής απόσβεσης βάσει της συχνότητας των κραδασμών (frequency-selective damping) συμπληρώνεται από ζάντες αλουμινίου John Cooper Works με διάμετρο 18” και δίχρωμη σχεδίαση Circuit Spoke 2. Το λογότυπο “COOPER” υπάρχει στα μαρσπιέ των θυρών, στα πλαϊνά φινιστρίνια, στις κολόνες C και στην κεντρική ακτίνα του σπορ τιμονιού με τη δερμάτινη επένδυση Nappa.

MINI Anniversary Edition

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει σπορ καθίσματα John Cooper Works σε Dinamica/δέρμα Carbon Black φινίρισμα, μία ανθρακί επένδυση οροφής, σετ πεντάλ από ανοξείδωτο ατσάλι  και επένδυση εσωτερικού σε Piano Black. Το κόκκινο πλαίσιο από το αρχικό λογότυπο John Cooper κοσμεί το κάλυμμα του χώρου αποσκευών και την επιφάνεια του εσωτερικού στην πλευρά του συνοδηγού. Στην πλευρά του οδηγού, απαντώνται οι υπογραφές των John, Mike και Charlie Cooper, ενώ ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει τον αποκλειστικό χαρακτήρα της έκδοσης συναντάται στο πλαίσιο της εσωτερικής πλευράς της πόρτας του οδηγού όπου βρίσκεται η υπογραφή του John Cooper, το γραμμένο στο χέρι «1 από 740» και οι λέξεις «60 YEARS OF MINI COOPER – THE UNEXPECTED UNDERDOG».

MINI Anniversary Edition

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • MINI Anniversary Edition
  • MINI Anniversary Edition
  • MINI Anniversary Edition
  • MINI Anniversary Edition
  • MINI Anniversary Edition
  • MINI Anniversary Edition
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ