top icon
Κόσμος

Nέο ρεκόρ Γκίνες από την Porsche Taycan Cross Turismo

Η Porsche Taycan εξασφάλισε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες, αφού ολοκλήρωσε ένα ακραίο ταξίδι 2.783 χιλιομέτρων που την οδήγησε από το χαμηλότερο φυσικό σημείο της Κίνας στην κορυφή ενός από τους υψηλότερους εθνικούς δρόμους του κόσμου.

Η 10ήμερη πρόκληση ξεκίνησε από τη λίμνη Ayding, σε υψόμετρο μείον 218,845 μέτρα, και ολοκληρώθηκε με την επιτυχή κατάκτηση της κορυφής του Hongtu Daban, σε υψόμετρο 5.355,134 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η διαδρομή Xinjiang-Tibet περιλαμβάνει ερημικές περιοχές που προκαλούν τα όρια της επιβίωσης, με ακραίες καιρικές συνθήκες που συνδυάζονται με πολύπλοκες και μεταβαλλόμενες συνθήκες εδάφους και δρόμου. Με πολλούς προβλέψιμους – και απρόβλεπτους – κινδύνους κατά μήκος της διαδρομής, αυτό το θεαματικό οδικό ταξίδι κατέδειξε πλήρως τις εκτός δρόμου δυνατότητες του Taycan Cross Turismo, την άνεση μεγάλων αποστάσεων και τη σταθερή αξιοπιστία του. Η αποδοτικότητα φόρτισης της αρχιτεκτονικής 800 V της Porsche αποδείχθηκε επίσης και στις πιο σκληρές συνθήκες.

Porsche Taycan Cross Turismo

Περισσότερο από μια ακραία πρόκληση, ένας από τους στόχους της επικής ηλεκτρικής περιπέτειας ήταν να εμπνεύσει τους οδηγούς να σκεφτούν “καλύτερα οδικά ταξίδια” – πιο καθηλωτικές εμπειρίες, περισσότερη αδάμαστη άγρια φύση, περισσότερες αναμνήσεις και οδήγηση χωρίς εκπομπές ρύπων. Ήταν επίσης μια ευκαιρία να δείξουμε πώς οι δυνατότητες για βιώσιμα ταξίδια και ιδιοκτησία σπορ αυτοκινήτων θα ενισχυθούν καθώς ο κόσμος θα κινείται προς ένα όλο και πιο ηλεκτροκίνητο και βιώσιμο μέλλον.

Porsche Taycan Cross Turismo

Το ρεκόρ υψομετρικής αλλαγής των 5.573,979 μέτρων έφερε μαζί της δραματικές αλλαγές στη θερμοκρασία, την ατμοσφαιρική πίεση, τις γεωλογικές συνθήκες και άλλες εκπλήξεις από τον φυσικό κόσμο. Χάρη στην καταπληκτική προσαρμοστικότητά τους, τα δύο σπορ αυτοκίνητα Taycan 4 Cross Turismo που ξεκίνησαν το ταξίδι μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση. Από επιφανειακές θερμοκρασίες 70°C μέχρι παγωμένους δρόμους, από πολυσύχναστες πόλεις μέχρι μια no-man’s land σε ύψος 5.000 μέτρων, αυτό το αξέχαστο ταξίδι προσέφερε στην ομάδα τη μία μοναδική εμπειρία μετά την άλλη.

Porsche Taycan Cross Turismo

Ο ίδιος ο οδικός χάρτης της διαδρομής ήταν μια συλλογή από τοπωνύμια που έχουν κατακτήσει τις καρδιές αμέτρητων πιστών της οδήγησης εκτός δρόμου: Tomur Grand Canyon, Tarim Poplar Forest, Sansha Desert Highway, Dukou-Lunque Highway και G219 National Highway, καθώς και πολλοί ακόμη σκοτεινοί, ύπουλοι χωματόδρομοι και χαλικόδρομοι που ήταν γεμάτοι λακκούβες. Τα συστήματα πλαισίου και οι μονάδες ισχύος των αυτοκινήτων ανταποκρίθηκαν γρήγορα και ομαλά, επιτρέποντας στα δύο Taycan Cross Turismo όχι μόνο να τα καταφέρνουν, αλλά να τα καταφέρνουν σταθερά, με το Gravel Mode να περιμένει στα παρασκήνια για να επιδείξει τις ικανότητές του ανάμεσα στη στροβιλισμένη άμμο και τις πέτρες που γλιστρούν.

Porsche Taycan Cross Turismo

Σε μακρινά ταξίδια, μια ρεαλιστική τιμή αυτονομίας στην οθόνη αξίζει περισσότερο από μια απλώς υψηλή τιμή. Αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα αληθινό στο οροπέδιο, όπου ο καιρός μπορεί να αλλάξει εν ριπή οφθαλμού. Τα αυτοκίνητα ταξίδεψαν και τις τέσσερις εποχές του χρόνου μέσα σε 10 ημέρες. Η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των παραγόντων που επηρεάζουν την εσωτερική και εξωτερική κατανάλωση ενέργειας παρείχε μια πρακτική βάση για την ομάδα, ώστε να προγραμματίζει εκ των προτέρων και να προχωρά με σιγουριά στο επόμενο σημείο φόρτισης. Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο αυτοκινητόδρομος G219 είναι τόσο τρομακτικός, είναι το λοφώδες έδαφός του, που απορροφά ενέργεια. Εδώ, το κιβώτιο ταχυτήτων δύο ταχυτήτων έλαμψε, εξασφαλίζοντας ότι ο κινητήρας του Taycan Cross Turismo παρέμεινε σε ένα αποδοτικό εύρος λειτουργίας είτε έκανε προσπέραση είτε οδηγούσε συνεχώς με υψηλές ταχύτητες, με αποτέλεσμα να έχει θετικό αντίκτυπο στην κατανάλωση ενέργειας. Ακόμα πιο εκπληκτικά, όταν η ομάδα πρόκλησης οδήγησε τα αυτοκίνητα πάνω από ένα πέρασμα με υψόμετρο άνω των 4.000 μέτρων, η εμβέλεια αυξήθηκε σταδιακά, καθώς η ανάκτηση ενέργειας – έως 275 kW – μπήκε σε λειτουργία κατά τη μακρά κατάβαση, βοηθώντας τα οχήματα να προχωρήσουν περισσότερο.

Η διαδρομή Xinjiang-Tibet δεν παρουσιάζει μόνο γεωγραφικές προκλήσεις, αλλά και ένα όχι και τόσο ιδανικό περιβάλλον φόρτισης. Τα διάφορα σημεία φόρτισης συνεχούς και εναλλασσόμενου ρεύματος κατά μήκος της διαδρομής κυμαίνονται από 120 kW έως 22 kW. Με την αποδεδειγμένη αρχιτεκτονική 800 V της Porsche, η Taycan Cross Turismo μπόρεσε να φορτίσει στο ανώτερο όριο της ισχύος αυτών των σημείων φόρτισης και να λειτουργήσει αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της λεγόμενης trickle charge σε μεταγενέστερο στάδιο, μειώνοντας το συνολικό χρόνο φόρτισης.
Στα βουνά Kunlun και Tianshan υπάρχει μια έκταση 760 χιλιομέτρων no-man’s land, την οποία τα αυτοκίνητα διέσχισαν μέσα σε τέσσερις ημέρες, τροφοδοτούμενα από το έξυπνο σύστημα διαχείρισης ενέργειας EnjoyElec, μια νεοφυή επιχείρηση στην οποία η Porsche Ventures έχει επενδύσει στρατηγικά. Εκτός από την ξαφνική βροχή και το απροσδόκητο χιόνι, τα αυτοκίνητα αντιμετώπισαν τέσσερις διαδοχικές κορυφές με υψόμετρο άνω των 4.900 μέτρων. Αλλά ακόμη και σε τόσο δύσκολες συνθήκες, το έξυπνο σύστημα θερμικής διαχείρισης εξασφάλισε τη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας των εξαρτημάτων του οχήματος και επέτρεψε στην Taycan να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο απόδοσης φόρτισης.

Όπως συμβαίνει με κάθε μεγάλη περιπέτεια, η προσοχή δεν επικεντρώθηκε απλώς στη γραμμή τερματισμού, αλλά σε όλα όσα μπορεί να συναντήσει η ομάδα στη διαδρομή. Ενώ η απέραντη έρημος Γκόμπι, τα μεγαλοπρεπή χιονισμένα βουνά, τα πλούσια δάση λεύκης, οι ζωντανοί υγρότοποι και οι μοναδικές γεωμορφές Yadan και Danxia παρείχαν ευκαιρίες για φωτογραφίες, αυτό ήταν ένα ταξίδι που αφορούσε πολύ περισσότερα από στιγμές στο Instagram.

Στην καυτή άμμο, στον άνεμο και στη βροχή, αλλά και όταν οι οδικές συνθήκες ήταν οι χειρότερες, το Taycan Cross Turismo αποδείχθηκε ένας αξιόπιστος ταξιδιωτικός σύντροφος που μπορούσε να αντιμετωπίσει την κούραση των μεγάλων αποστάσεων. Ενώ το υψηλής τεχνολογίας σασί του με τετρακίνηση και Adaptive Air Suspension φιλτράριζε γρήγορα τις κυριολεκτικές ανωμαλίες του δρόμου, οι μεταφορικές αντισταθμίζονταν από μια ατελείωτη ροή αισθητηριακών εμπειριών – εικόνες, ήχους, μυρωδιές, γεύσεις και απτικές αισθήσεις μοναδικές σε αυτό το μέρος του κόσμου. Πράγματι, ποτέ άλλοτε μια τέτοια αλλαγή υψομέτρου δεν είχε να κάνει περισσότερο με τα υψηλά και τα χαμηλά.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ