17 Μαρ 2017

O Piech πουλά τις μετοχές του στη VW αξίας 1 δις ευρώ

Η διαμάχη ανάμεσα στον Όμιλο VW και τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα του συνεχίζεται.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο πρώην Πρόεδρος του Ομίλου VW, Ferdinand Piech, βρίσκεται σε συζητήσεις με την Porsche Automobil Holding SE, την εταιρεία που ελέγχει το 52,2% των μετοχών του πολυσύνθετου γερμανικού γκρουπ, προκειμένου να μεταβιβάσει σε αυτή, έναντι αδράς βεβαίως ανταμοιβής, το μεγαλύτερο τμήμα του μεριδίου που αυτή τη στιγμή έχει στην κατοχή του. Επισήμως, ο Piech, ο άνθρωπος που ουσιαστικά «έχτισε» με τις κινήσεις του στην παγκόσμια αυτοκινητική σκακιέρα την αυτοκρατορία που ακούει στο όνομα «VW Group», ελέγχει σήμερα το 14,7% του μετοχικού κεφαλαίου της. Σύμφωνα με τις ισχύουσες χρηματιστηριακές αξίες, στην περίπτωση που ο εγγονός του Ferdinand Porsche πραγματοποιήσει το μεγάλο… deal με την Porsche Automobil Holding SE, τότε θα αυξήσει τις τραπεζικές του καταθέσεις, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατά 1 δις ευρώ.

Διαβάστε επίσης: VW εναντίον Ferdinand Piech

Θυμίζουμε πως η Porsche SE είναι μια… οικογενειακή εταιρεία holding (καμία σχέση με την Porsche AG), η οποία ελέγχεται πλήρως από μέλη των οικογενειών Porsche και Piech κατέχοντας, όπως αναφέραμε και παραπάνω, το πλειοψηφικό πακέτο του γερμανικού Ομίλου των 12 εταιρειών.

Με την κίνηση αυτή, ο 79χρονος πλέον Ferdinand Piech, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2015 από τη θέση του Προέδρου της VW ύστερα από τις ενδοεταιρικές αντιπαραθέσεις που είχε με τον εξάδελφό του, Wolfgang Porsche και τον τότε CEO της VW, Martin Winterkorn, θα αποστασιοποιηθεί πλήρως από κάθε αξίωμα που σχετίζεται με τον Όμιλο χάνοντας και τη θέση που μέχρι και αυτή τη στιγμή κατέχει στο Εποπτικό Συμβούλιο της Porsche Automobil Holding SE._X.A.