top icon
Κόσμος

Οι εκπομπές CO2 από τις μεταφορές στην ΕΕ δεν έχουν μειωθεί από το 2011

Οι εκπομπές CO2 από τις μεταφορές στην ΕΕ δεν έχουν μειωθεί από το 2011, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ). Και αυτό παρά τους στόχους μείωσης για τα νέα αυτοκίνητα που τέθηκαν το 2010.

Η ΕΕ σημείωσε σημαντική επιτυχία στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) σε διάφορους τομείς, αλλά το CO2 από τις οδικές μεταφορές συνέχισε να αυξάνεται, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Το 2021 αποτελούσαν το 23% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ. Τα επιβατικά αυτοκίνητα ευθύνονται για περισσότερο από το ήμισυ. Συγκεκριμένα, οι εκπομπές από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα παρέμειναν σταθερές μεταξύ 2011 και 2022, ενώ μειώθηκαν οριακά για τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα (-4,6%), διαπίστωσε το ΕΕΣ. Ενώ οι κανόνες της ΕΕ έχουν καταστήσει τους κινητήρες πιο αποδοτικούς κατά την τελευταία δεκαετία, τα κέρδη αυτά έχουν σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί από την τάση των SUV, η οποία έχει αυξήσει τη μάζα των οχημάτων κατά περίπου 10%, και από την παράλληλη τάση για ισχυρότερους κινητήρες (κατά μέσο όρο περίπου 25% ισχυρότεροι).

Στη δεκαετία του 2010, οι κατασκευαστές εκμεταλλεύτηκαν τα κενά στις απαιτήσεις δοκιμών για να επιτύχουν μειωμένες εκπομπές σε εργαστηριακό περιβάλλον, δημιουργώντας ένα χάσμα με τις εκπομπές στον πραγματικό κόσμο. Μετά το Dieselgate το 2015, ένας νέος κύκλος δοκιμών μείωσε αλλά δεν εξάλειψε το χάσμα μεταξύ των αποτελεσμάτων των δοκιμών και των εκπομπών στον πραγματικό κόσμο, αναφέρει το ΕΕΣ.

Σε συνδυασμό με την τάση για μεγαλύτερα αυτοκίνητα και ισχυρότερους κινητήρες, αυτό σημαίνει ότι οι πραγματικές εκπομπές από τα συμβατικά αυτοκίνητα, τα οποία εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των ταξινομήσεων νέων οχημάτων, δεν έχουν μειωθεί, σύμφωνα με το ΕΕΣ. Αυτή η πεισματική αντίσταση στη βελτίωση θέτει σε κίνδυνο την πράσινη ατζέντα της Ευρώπης. Πραγματική και απτή μείωση των εκπομπών CO2 των αυτοκινήτων δεν θα υπάρξει όσο επικρατεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, δήλωσε ο Pietro Russo, μέλος του ΕΕΣ.

Ωστόσο η ηλεκτροδότηση του στόλου των αυτοκινήτων της ΕΕ είναι ένα σημαντικό εγχείρημα. Με τον όρο αυτό οι ελεγκτές εννοούν τα πλήρως ηλεκτρικά BEV, όχι τα υβριδικά PHEV, τα οποία τείνουν να έχουν πολύ υψηλότερες εκπομπές στην πράξη από αυτές που υποδεικνύουν οι εργαστηριακές δοκιμές. Το ΕΕΣ επισημαίνει ότι το 2025 θα υπάρξει προσαρμογή των κανόνων της ΕΕ για να διορθωθεί αυτό. Μέχρι τότε, τα PHEV θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως οχήματα χαμηλών εκπομπών, προς όφελος των αυτοκινητοβιομηχανιών. Αν τα BEV μπορούν να κάνουν τη διαφορά, τότε ο αριθμός τους πρέπει να αυξηθεί ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι έχει ήδη αυξηθεί. Το 2022, σχεδόν ένα στα επτά νέα αυτοκίνητα ήταν ένα BEV, από μόλις 1 στα 100 το 2018.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ