top icon
Κόσμος

Ουκρανία: Στα ύψη οι διεθνείς τιμές βασικών μετάλλων

Οι ανησυχίες αναφορικά με το κατά πόσο η προσφορά από πλευράς Ρωσίας στη διεθνή αγορά βασικών μετάλλων θα συνεχιστεί ή όχι απρόσκοπτα, εκτίναξαν σήμερα την τιμή του νικελίου στα 100.000 δολάρια τον τόνο ενισχύοντας έτι περαιτέρω τις ανησυχίες της βιομηχανίας – και δη των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Με τη Ρωσία να παράγει το 17% της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου υψηλής ποιότητας, η τιμή του συγκεκριμένου μετάλλου εκτινάχθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου στα 100.000 δολάρια/τόνο, με αποτέλεσμα την εσπευσμένη διακοπή της διαπραγμάτευσης του.

Αν μη τι άλλο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ως απότοκο, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω αύξηση των τιμών βασικών μετάλλων που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα – από το αλουμίνιο που απαντάται στα αμαξώματά τους και το παλλάδιο που αποτελεί βασικό συστατικό των καταλυτών, έως το υψηλής ποιότητας νικέλιο που βρίσκει εφαρμογή στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων.

Μπορεί τα μέταλλα να μην έχουν γίνει ακόμη «στόχος» των κυρώσεων που επιβάλλονται από τη Δύση, πολλοί ωστόσο φαίνεται να είναι οι προμηθευτές που έχουν ήδη πάρει «αποστάσεις» από τη Ρωσία, ασκώντας με τον τρόπο αυτό μεγαλύτερη πίεση στις αυτοκινητοβιομηχανίες που ήδη ταλαιπωρούνται από τις ελλείψεις ημιαγωγών και το υψηλότερο κόστος ενέργειας.

Carlos Tavares - Stellantis

Χαρακτηριστικές της κατάστασης αλλά και του κλίματος που επικρατεί είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του CEO της Stellantis, Carlos Tavares, ο οποίος δήλωσε:

«Τι θα συμβεί λοιπόν από εδώ και πέρα. Πρώτον, αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουμε μια κλιμάκωση του κόστους που προέρχεται από τις πρώτες ύλες και την ενέργεια που πρόκειται να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο επιχειρηματικό μοντέλο».

Ο Andreas Weller, CEO της Aludyne, η οποία κατασκευάζει χυτά εξαρτήματα από αλουμίνιο και μαγνήσιο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, δήλωσε ότι το κόστος του αλουμινίου τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει αυξηθεί στην Ευρώπη κατά 60%.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία αποτελεί βασικό προμηθευτή για το σύνολο της βιομηχανίας της Γερμανίας. Πιο συγκεκριμένα, το 2020 οι εισαγωγές νικελίου, τιτανίου, σιδήρου και παλλαδίου από τη Ρωσία αντιπροσώπευαν για τη Γερμανία το 44%, το 41%, το 33% και το 18% των συνολικών, αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία παράγει το 6% του αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ