top icon
Κόσμος

Η Skoda «απαντά» με δική της παραγωγή καλωδίων

Η Skoda ξεκινά την παραγωγή καλωδίων σε δικές της μονάδες στην Τσεχία και αλλού σε συνεργασία με τους εταίρους της «αντικαθιστώντας» με τον τρόπο αυτό μέρος της χαμένης παραγωγή των κρίσιμων αυτών στοιχειών που μέχρι πρότινος προέρχονταν από την Ουκρανία.

Λόγω των σημαντικών προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Skoda αναγκάστηκε να αναστείλει την παραγωγή του αμιγώς ηλεκτρικού Enyaq iV για οκτώ εβδομάδες από τις αρχές Μαρτίου, λόγω σημαντικών ελλείψεων στην προμήθεια καλωδίων.

Έχοντας ως στόχο την επανεκκίνηση της παραγωγής όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι προμηθευτές της άρχισαν γρήγορα να εξετάζουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής καλωδίων από την Ουκρανία σε άλλα εργοστάσια τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αφρική.

Με αυτόν τον τρόπο, η Skoda και η PEKM Kabeltechnik κατάφεραν να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής καλωδίων από την Ουκρανία στην Τσεχία, και συγκεκριμένα στη μονάδα που βρίσκεται στη Mladá Boleslav, μέσα σε πέντε εβδομάδες από την έναρξη του πολέμου. Η PEKM κατασκεύασε τον απαραίτητο εξοπλισμό παραγωγής σε χώρους που παρείχε η Skoda, με αποτέλεσμα η κατασκευή καλωδίων να αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά από τις αρχές Απριλίου.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής στελεχώνονται από 35 γυναίκες από το ουκρανικό εργοστάσιο στο Lviv, οι οποίες τώρα εκπαιδεύουν νέους υπαλλήλους. Εκεί, κατασκευάζονται σήμερα καλώδια για το Skoda Fabia Combi, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες η παραγωγή των κρίσιμων αυτών εξαρτημάτων θα επεκταθεί για τα μοντέλα Octavia, Kodiaq, Karoq και Superb.

Skoda Enyaq iV

Για να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένη για αντίστοιχα προβλήματα στην παραγωγή στο μέλλον, η Skoda έχει εξασφαλίσει πρόσθετη κατασκευαστική δυναμική από τη γερμανική εταιρεία Kromberg & Schubert στο εργοστάσιο της τελευταίας που βρίσκεται στην Kenitra, κοντά στο Ραμπάτ του Μαρόκου. Επιπλέον, η Kromberg & Schubert έχει τώρα αυξήσει τον αριθμό των καλωδίων που κατασκευάζονται στο εργοστάσιό της στην Ουκρανία, στο Zhytomyr. Η ζήτηση καλωδίων όσον αφορά την παραγωγή του Enyaq iV θα ικανοποιηθεί στο μέλλον από τις μονάδες στο Zhytomyr στην Ουκρανία και στην Kenitra στο Μαρόκο.

Η Skoda σχεδιάζει επίσης να συνεχίσει την παραγωγή καλωδίων υψηλής τάσης που απαιτούνται για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων καθώς από τα τέλη Ιουνίου τα τελευταία θα κατασκευάζονται στη Ρουμανία. Την ίδια στιγμή, καλώδια που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των Octavia και Superb θα παράγονται επίσης στην Ταγγέρη του Μαρόκου.

«Στη Skoda συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους εταίρους μας τις τελευταίες εβδομάδες για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην προμήθεια καλωδίων. Με μεγάλη αφοσίωση, καταφέραμε να ξαναρχίσουμε την παραγωγή στην Ουκρανία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και επίσης να αυξήσουμε σημαντικά τις παραγωγικές μας ικανότητες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα και όλους τους προμηθευτές που συμμετείχαν για αυτό το επίτευγμα. Ταυτόχρονα, μπορώ να διαβεβαιώσω τους Ουκρανούς εταίρους μας ότι είμαστε και θα παραμείνουμε πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτούς. Τρέφουν τον μέγιστο σεβασμό μας που συνεχίζουν να μας προμηθεύουν όπως το επιτρέπουν οι περιστάσεις», αναφέρει σε δήλωση της η Skoda.

Skoda - Ουκρανία - Καλώδια

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ