top icon
Κόσμος

Ποια αυτοκινητοβιομηχανία δίνει μπόνους και αυξήσεις μισθών;

Αυξήσεις μισθών στο 8,5% αλλά και μπόνους στους εργαζόμενους προβλέπει η νέα συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στους εκπροσώπους των συνδικάτων των τελευταίων και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Το συνδικάτο μεταλλουργίας IG Metall στη Γερμανία δήλωσε ότι υπέγραψε συμφωνία για αυξήσεις στις απολαβές των εργαζομένων του VW Group στα εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας στη δυτική Γερμανία.

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, οι μισθοί για περίπου 125.000 εργαζομένους θα αυξηθούν κατά 8,5%.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα  θα θεωρούνταν εξαιρετικά… γενναιόδωρη μέχρι πριν από μερικούς μήνες. Ωστόσο, πρόκειται για μια αύξηση κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμό, ο οποίος κυμάνθηκε στο 11,6% τον περασμένο μήνα στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Βάσει της 2ετούς συμφωνίας, οι εργαζόμενοι του VW Group στη Γερμανία θα λάβουν αύξηση μισθών της τάξης του 5,2% από τον Ιούνιο του 2023 και επιπλέον 3,3% από τον Μάιο του 2024, καθώς και μια εφάπαξ πληρωμή ύψους 3.000 ευρώ μετά από την επιβολή των σχετικών φόρων, προκειμένου να ισοσταθμιστούν οι απώλειές του με δεδομένες τις υψηλές πληθωριστικές τάσεις.

«Σε συνδυασμό με τα μέτρα ανακούφισης της πολιτείας, όπως το φρένο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, καθώς και περαιτέρω εφάπαξ πληρωμές από το κράτος, το αποτέλεσμα είναι ένα συνολικό πακέτο που περιορίζει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού», δήλωσε ο Thorsten Groeger, μέλος της IG Metall.

Η IG Metall, η οποία είναι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Γερμανίας, είχε αρχικά ζητήσει αύξηση μισθών της τάξης του 8% σε διάστημα 12 μηνών για τους εργαζόμενους σε 6 εργοστάσια της VW στη χώρα, καθώς και σε θυγατρικές της, συμπεριλαμβανομένης της VW Financial Services.

Η συμφωνία στη VW είναι παρόμοια με μια προηγούμενη που αφορά την ευρύτερη βιομηχανία μεταλλουργίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

VW Group

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ