top icon
Κόσμος

Ποια χώρα προτίθεται να περιορίσει την κίνηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω ενεργειακού προβλήματος;

Οι φόβοι ενεργειακής ανεπάρκειας φαίνεται να οδηγούν μια χώρα της κεντρικής Ευρώπης στην απαγόρευση της άσκοπης κίνησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι πιθανές ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουν προβληματίσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ψάχνουν να βρουν… πυροσβεστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος.

Μια από αυτές είναι και η Ελβετία, μία χώρα η οποία εξαρτάται ενεργειακά τόσο από τη Γαλλία όσο και από τη Γερμανία καθώς η δική της παραγωγή δεν επαρκεί από μόνη της για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι Ελβετοί εξέδωσαν ένα διάταγμα, που έχει τεθεί σε διαβούλευση με καταληκτική ημερομηνία την 12η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο η χώρα θα αντιμετωπίσει πιθανές ελλείψεις σε ενέργεια περιορίζοντας την κατανάλωση.

«Σε περίπτωση επικείμενης έλλειψης, θα μπορούσε να διαταχθούν αρχικά περιορισμοί και απαγορεύσεις χρήσης. Σταδιακά, οι περιορισμοί αυτοί θα αυξηθούν σε πιο περιοριστικά μέτρα όπως το κλείσιμο καταστημάτων, για παράδειγμα, για λόγους οικονομίας. Τα ζωτικά αγαθά και οι υπηρεσίες πρέπει να διατηρούνται όσο το δυνατόν περισσότερο», αναφέρεται στη σχετική πρόταση της χώρας.

Ford Mustang Mach-E

Ωστόσο, οι Ελβετοί προχωρούν ένα βήμα παραπάνω δηλώνοντας πως, αν χρειαστεί, θα τεθούν περιορισμοί και στην κίνηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επ’ αυτού, η σχετική διάταξη αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

« Η ιδιωτική χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων επιτρέπεται μόνο για τα απαραίτητα ταξίδια (για την άσκηση επαγγέλματος, για ψώνια και για μετακινήσεις σε γιατρούς, σε θρησκευτικές εκδηλώσεις ή σε δικαστικές ακροάσεις, για παράδειγμα».

Η παραπάνω πρόταση ήδη προκαλεί αντιδράσεις εντός της χώρας, με τους Ελβετούς πολίτες να μένουν με την απορία αναφορικά με το πως η πολιτεία θα αστυνομεύσει το συγκεκριμένο μέτρο αλλά και πως οι ίδιοι θα αναγκαστούν να κλειδώσουν το ηλεκτρικό τους αυτοκίνητο όταν ο γείτονας τους θα έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων με το συγκριτικά πιο ρυπογόνο όχημά του…

Skoda Enyaq iV

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο έκτακτης ανάγκη των ελβετικών αρχών χωρίζεται σε 4 διαφορετικά επίπεδα συναγερμού, με τους περιορισμούς στην κίνηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να εντάσσονται στο επίπεδο 3.

Σε αυτό το στάδιο προβλέπονται περιοριστικά μέτρα όπως ο περιορισμός των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων ή το κλείσιμο των υποκαταστημάτων τους, ο περιορισμός της λειτουργίας των ηλεκτρικών στεγνωτηρίων, η ρύθμιση των θερμοστατών σε όλα τα κτήρια στους 18 βαθμούς Κελσίου (με εξαίρεση τις ιατρικές εγκαταστάσεις), η απαγόρευση θέρμανσης των πισινών, το σβήσιμο των φώτων στα γήπεδα και τα πλυντήρια οχημάτων κ.α.

Tesla Model Y

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ