top icon
Κόσμος

Τι μέλλει γενέσθαι με την είσοδο της Porsche στις χρηματαγορές

Oι οικογένειες των Porsche και Piech δεν πρόκειται να βγουν χαμένες από την επικείμενη έλευση της Porsche στο χρηματιστήριο.

Οι οικογένειες Porsche και Piech κατέχουν το 53% των δικαιωμάτων ψήφου και το 31,4% των μετοχών στο VW Group μέσω του επενδυτικού τους οχήματος, της Porsche Automobil Holding SE. Βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, η τελευταία σχεδιάζει να αγοράσει ένα μειοψηφικό μερίδιο της τάξης του 25% στα πλαίσια της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Porsche, η οποία αποτιμάται σε περίπου 90δισεκατομμύριαευρώ και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Οι ομάδες που προετοιμάζουν την είσοδο της Porsche στις χρηματαγορές επισημαίνουν ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη στρατηγική κίνηση του VW Group εδώ και χρόνια».

Σε κάθε περίπτωση, οι τρέχοντες όροι της δημόσιας εγγραφής της μάρκας σπορ αυτοκινήτων από το Zuffenhausen, οι οποίες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, θα επιτρέψουν στις οικογένειες Porsche και Piech να ανακτήσουν την άμεση επιρροή τους Porsche «επιστρέφοντας» έτσι στο προγενέστερο καθεστώς με δεδομένο ότι η τελευταία δεν αποτελούσε για αυτές παρά μια… οικογενειακή επιχείρηση.

Porsche

Επί τη διαδικασίας, στην αρχική πρόταση της VW περιλαμβάνονταν η πώληση του 25% της των μετοχών που κατέχει στην Porsche ΑG, συν μια μετοχή, στην Porsche SE, καθώς και η εισαγωγή στις χρηματαγορές έως και του 25% των προνομιούχων μετοχών της Porsche AG. Παράλληλα, περίπου το 49% των εσόδων από την είσοδο της Porsche στις χρηματαγορές θα καταβληθεί στους μετόχους της VW ως ειδικό μέρισμα.

Την διαχείριση της διαδικασίας εισόδου στις διεθνείς χρηματαγορές της Porsche αναμένεται να αναλάβουν μεταξύ άλλων οι Deutsche Bank, Goldman Sachs, Bank of America και JPMorgan.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Porsche AG συνεχίζει να αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων και κερδών για το VW Group. Ενδεικτικά, μόνο το 2021, η Porsche συνεισέφερε στον όμιλο κέρδη ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιτυγχάνοντας συγχρόνως περιθώριο λειτουργικού κέρδους της τάξης του 16%.

Porsche

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ