top icon
Κόσμος

Πως η Tesla κερδίζει τους Ευρωπαίους μέσα στην έδρα τους

Όλα δείχνουν ότι το Tesla Model Y θα είναι όχι μόνο το best-seller μοντέλο του 8μήνου αλλά και ολόκληρης της χρονιάς.

Το Tesla Model Y φαίνεται να έχει κλειδώσει την πρωτιά τον Αύγουστο ως το κορυφαίο σε πωλήσεις μοντέλο στην Ευρώπη, αποσπώντας το στέμμα για πέμπτη φορά μέσα σε οκτώ μόλις μήνες.

Με την αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 189%, η Tesla πούλησε 19.725 αντίτυπα του Model Y κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της ερευνήτριας αγοράς Dataforce.

Σε αντίθεση ωστόσο, τον Ιούλιο, το Model Y τερμάτισε μόλις στην 17η θέση.

Hyundai Ioniq 5 Tesla Model Y Volvo C40

Tesla Model Y

Το VW T-Roc, το οποίο ήταν το κορυφαίο σε πωλήσεις μοντέλο τον Ιούλιο, βρίσκεται σε μια πολύ… κλειστή μάχη με το Peugeot 208 για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.

Πιο συγκεκριμένα, το T-Roc έχει προβάδισμα 315 μονάδων έναντι του «208», σύμφωνα με στοιχεία που αντιπροσωπεύουν το 95% των πωλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες της ΕΖΕΣ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πωλήσεις του T-Roc μειώθηκαν τον Αύγουτο κατά 4,4% αγγίζοντας τις 14.593, ενώ εκείνες του «208» αυξήθηκαν κατά 2,5% φτάνοντας στις 14.278.

VW T-Roc

Το Dacia Sandero, το οποίο ήταν μεταξύ των κορυφαίων σε πωλήσεις μοντέλων στην Ευρώπη όλο το χρόνο, βρίσκεται στην τέταρτη θέση, μόλις 324 μονάδες μπροστά από το «αειθαλές» VW Golf.

Οι πωλήσεις του Dacia Sandero τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 5,3%, φτάνοντας στις 13.663 μονάδες, ενώ οι αντίστοιχες του Golf αυξήθηκαν κατά 12% στις 13.339.

Tesla

Έντονη είναι η κόντρα και για τις θέσεις 6 και 8. Το Opel Corsa, με άνοδο 10% και πωλήσεις (12.592 μονάδες) είχε προβάδισμα μόλις 19 οχημάτων έναντι του Renault Clio, το οποίο καταγράφει αύξηση 163%, αγγίζοντας τις 12.573 μονάδες.

Tesla

Εν τω μεταξύ, το VW Tiguan (+8,3%) προηγείται του Citroen C3 (-2%), κατά 214 μονάδες στη μάχη της όγδοης θέσης για τον μήνα Αύγουστο.

Άλλα αυτοκίνητα που πρόκειται να σημειώσουν μεγάλα κέρδη σε πωλήσεις τον Αύγουστο είναι το Tesla Model 3 (+278%), η Toyota Corolla (+32%) και το VW ID.4 (+79%).

Η αύξηση των πωλήσεων στην Tesla, η οποία προσφέρει εκπτώσεις στο Model Y από τον Ιανουάριο, δεν ήταν γραμμική. Το premium μεσαίο SUV ήταν το κορυφαίο σε πωλήσεις στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά δεν μπήκε καν στο top 10 τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο.

Volkswagen Tiguan

Η αντιπαράθεση για την πρωτιά… δείχνει Tesla

Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη των πωλήσεων του Model Y τον Αύγουστο σημαίνει ότι το premium μεσαίο crossover διεκδικεί τη Νο. 1 θέση στην κούρσα των πωλήσεων ως το κορυφαίο σε πωλήσεις στην Ευρώπη συνολικά σε σχέση με το Dacia Sandero. Συγκεκριμένα, μέσα σε οκτώ μήνες, το Model Y προηγείται του Sandero με 153.191 πωλήσεις -έναντι  148.080 για το δεύτερο- σύμφωνα με την Dataforce. Αυτό το πλεονέκτημα είναι πιθανό να αυξηθεί τον Σεπτέμβριο, καθώς η Tesla εμφανίζει ισχυρότερες πωλήσεις κατά τον τελευταίο μήνα κάθε τριμήνου.

Εάν η επιτυχία του Model Y συνεχιστεί, το αμερικανικό μοντέλο θα καταστεί το πρώτο premium μεσαίο SUV, αλλά και το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο, που θα ολοκληρώσει τη χρονιά ως το best-seller όχημα στην Ευρώπη.

TESLA MODEL Y PERFORMANCE

Μέχρι στιγμής φέτος, το Sandero ήταν το best-seller μοντέλο στην Ευρώπη δύο φορές (τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο), ενώ το T-Roc μόνο τον Ιούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ μηνών του 2023, οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι ήταν το Tesla Model Y, με αύξηση +198%, το Dacia Jogger (+80%), το Renault Clio (+58%), το Volvo XC40, το Skoda Karoq (+36%) και το Nissan Qashqai ( +23%).

TESLA MODEL Y PERFORMANCE

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ