top icon
Κόσμος

Πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να γίνουν πηγή ζωής σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης

Οι Ιάπωνες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως πηγή ενέργειας για την τροφοδοσία εγκαταστάσεων φιλοξενίας πολιτών στο απευκταίο ενδεχόμενο που ένας τυφώνας ή ένας μεγάλος σεισμός «χτυπήσει» τη χώρα.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η Nissan και η πόλη Kotohira στη μακρινή Ιαπωνία ανακοίνωσαν μια νέα συμφωνία για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων ως «κινούμενες αποθήκες ενέργειας» που θα τροφοδοτήσουν εγκαταστάσεις συγκέντρωσης πολιτών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Δεν είναι μυστικό ότι η Ιαπωνία είναι μια χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές. καθώς βρίσκεται στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Ασίας, με πολλούς σεισμούς και τυφώνες να κάνουν συχνά την εμφάνισή τους. Την ίδια στιγμή, είναι και μια από τις καλύτερες προετοιμασμένες χώρες, καθώς έχει ήδη «εξοπλιστεί» με προηγμένα αντισεισμικά κτίρια, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης φυσικών καταστροφών, αλλά και κέντρα εκκένωσης στα οποία θα καταφύγουν οι πολίτες της στο απευκταίο ενδεχόμενο που οι τελευταίοι θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταρρακτώδεις βροχές από τυφώνες ή σεισμούς, συχνά καταστρέφουν σπίτια και επιχειρήσεις στη χώρα, οδηγώντας σε μαζικές εκκενώσεις. Για παράδειγμα, οι καταιγίδες του 2020 κατέστρεψαν πάνω από 4.000 ακίνητα στη νότια και κεντρική Ιαπωνία με 3,6 εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Nissan Leaf e+

Πέρυσι, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια κάτοικοι στη χώρα έλαβαν εντολή να καταφύγουν σε κέντρα εκκένωσης μετά τον τυφώνα Nanmadol που έπληξε το νησί.

Με όλα τα παραπάνω κατά νου, η Nissan προχώρησε στη σύναψη μιας συμφωνίας με την πόλη Kotohira προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι εγκαταστάσεις εκκένωσης θα έχουν την απαραίτητη ενέργεια μετά από μια φυσική καταστροφή, με το γνωστό Leaf να παρέχει για την περίσταση τις απαιτούμενες ποσότητες.

Για παράδειγμα, ένα Nissan Leaf τελευταίας γενιάς με πλήρως φορτισμένη τη μπαταρία των 62 kWh με την οποία εξοπλίζεται, μπορεί να παρέχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει ένα μέσο νοικοκυριό για τέσσερις ημέρες. Ή, να φορτίσει 6.200 smartphone ή ακόμη και να τροφοδοτήσει περισσότερες από 100 διαδρομές μετ’ επιστροφής σε ένα ασανσέρ σε μια πολυκατοικία 43 ορόφων.

Δείτε στο σχετικό βίντεο που ακλουθεί τις υπόλοιπες εφαρμογές στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιθεί η ενέργεια των μπαταριών ενός Nissan Leaf σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών:

Nissan Leaf e+

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ