Επικαιρότητα Κόσμος

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα απορροφήσουν το 79% της παραγωγής λιθίου έως το 2030

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυριαρχήσουν στη ζήτηση λιθίου τα επόμενα δέκα χρόνια αντιπροσωπεύοντας περισσότερα από τα τρία τέταρτα της κατανάλωσης του πολύτιμου αυτού στοιχείου.

Την εν λόγω διαπίστωση έκανε χθες η εταιρεία εξόρυξης λιθίου Cochilco, η οποία επεσήμανε ότι παρά τη μειωμένη φετινή ζήτηση, ως απόρροια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η κατανάλωση του πολύτιμου αυτού στοιχείου σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να αυξηθεί από τους 75.000 τόνους σε περισσότερους από 1,4 εκατ. τόνους έως το 2030.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση που δεν σχετίζεται με την αυτοκίνηση, αλλά με διάφορους άλλους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι φορητοί υπολογιστές, θα φτάσει τους 377.000 τόνους το 2030, έναντι 242.000 τόνων που αναμένονται για το τρέχον έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του λιθίου σημειώνουν πτώση τα τελευταία χρόνια με πολλές μάλιστα μεγάλες εταιρείες εξόρυξης να βάζουν φρένο στις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις τους, εξαιτίας των γνωστών εμπορικών εντάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, της μείωσης των επιδοτήσεων για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη μεγαλύτερη από πλευράς όγκου αγορά του πλανήτη (βλ. Κίνα), αλλά της επιβράδυνσης της αγοράς εξαιτίας του Covid19.

Σύμφωνα με την Χιλιανή εταιρεία Cochilco, η χώρα της Λ. Αμερικής, μαζί με την Αυστραλία, διατηρούν το προβάδισμά τους στην παραγωγή λιθίου. Ωστόσο, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από ΗΠΑ και Αργεντινή αναμένεται να μειώσει έως το 2030 το μερίδιο της Αυστραλίας στην παραγωγή λιθίου από 48% που είναι σήμερα σε 31% και της Χιλής από 29 σε 17%.

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Τουρκίας;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου