top icon
Κόσμος

Τα ηλεκτρικά σαρώνουν στη Νορβηγία

Κάτι λιγότερο από 3 στα 100 νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στη Νορβηγία τον μήνα που μας πέρασε τροφοδοτούνται από κινητήρες ντίζελ και βενζίνης.

Το «θαύμα» της Νορβηγίας στον κόσμο τη ηλεκτρικής κινητικότητας συνεχίζεται, με τη χώρα να καταγράφει τον μήνα που μας  πέρασε το υψηλότερο μερίδιο από ποτέ όσον αφορά τις πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, στην πλούσια από κάθε σκοπιά χώρα της Σκανδιναβίας, στην οποία η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται εντός των τειχών της προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95%, σχεδόν το 87% των νέων οχημάτων που πωλήθηκαν τον Μάρτιο ήταν ηλεκτρικά.

Οι συνολικές για τον συγκεκριμένο μήνα πωλήσεις νέων οχημάτων στη χώρα ανήλθαν σε 19.366.

Ως εκ τούτου, τον μήνα που μας πέρασε, τα αυτοκίνητα με κινητήρα ντίζελ και βενζίνης αντιπροσώπευαν μόλις το 2,7% των συνολικών πωλήσεων, με τα υπόλοιπα να είναι plug-in υβριδικά.

Η Νορβηγία, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία και το Κατάρ αλλά και μια χώρα με εξαγωγές αργού πετρελαίου που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 2% της παγκόσμιας κατανάλωσης, κυνηγά μετά… μανίας τον στόχο να πουλά εντός των συνόρων της μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2025.

Tesla Model Y

Οι πρωταγωνιστές στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων τον μήνα που πέρασε ήταν ο εξής… ένας: το Tesla Model Y. Το αμερικάνικο EV κατάφερε να ταξινομήσει τον μήνα που μας πέρασε 7.445 μονάδες, επίδοση που χαρίζει στο ηλεκτρικό SUV μερίδιο άνω του 40% επί των συνολικών πωλήσεων νέων οχημάτων στη χώρα.

Το Toyota bZ4X ταξινόμησε μόλις  1.076 αντίτυπα, το ηλεκτρικό Volvo XC40 δεν ξεπέρασε τα 933, το VW ID.4 τα 675 και το VW ID.3 όχι περισσότερα από 603.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του 2023, η Tesla καταλαμβάνει στη Νορβηγία μερίδιο 33,1% επί των συνολικών πωλήσεων, ή αλλιώς 9.474 οχήματα.

Νορβηγία

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ