top icon
Νέα

Τα ταξί χωρίς οδηγό είναι γεγονός στην Καλιφόρνια

Σε μια κομβική στιγμή για τη βιομηχανία αυτόνομων μεταφορών, η Καλιφόρνια επέκτεινε το μεγαλύτερο πείραμα στον κόσμο για την υιοθέτηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας επέτρεψαν στις εταιρείες αυτόνομης οδήγησης Waymo και Cruise να προσφέρουν 24/7 υπηρεσίες ταξί επί πληρωμή στο Σαν Φρανσίσκο, μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ευρύτερη υιοθέτηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό έχουν γίνει συνήθεια στους δαιδαλώδεις και συχνά ομιχλώδεις δρόμους του Σαν Φρανσίσκο. Η ψηφοφορία της Πέμπτης ήρε τους περισσότερους περιορισμούς σχετικά με τη λειτουργία και τη χρέωση των διαδρομών, δημιουργώντας ουσιαστικά περισσότερες υπηρεσίες μεταφοράς με αυτοκίνητο χωρίς οδηγούς.

ταξί

Πρόκειται για μια κομβική στιγμή για τη βιομηχανία αυτόνομων μεταφορών, επεκτείνοντας μια από τις μεγαλύτερες δοκιμές, για έναν κόσμο στον οποίο πολλές εταιρείες οραματίζονται χωρίς οδηγούς. Εδώ και χρόνια, εταιρείες από την Amazon έως την Google πειραματίζονται με αυτοκινούμενα οχήματα, τεχνολογία που υιοθετηθεί ευρέως θα έφερνε μεγάλες ανατροπές σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Ο Ααρον Πέσκιν, πρόεδρος του συμβουλίου των εποπτών του Σαν Φρανσίσκο και επικριτής των αυτοκινούμενων δήλωσε ότι ο ίδιος, ο δήμαρχος και μέλη των υπηρεσιών μεταφορών της πόλης σχεδίαζαν να συναντηθούν μετά την ψηφοφορία για να «συζητήσουν τα επόμενα βήματα». Είπε ότι είναι πιθανό η πόλη να καταθέσει αίτηση επανεξέτασης, η οποία θα ήταν προάγγελος δικαστικής διαδικασίας.

ταξί

Τα δημόσια στοιχεία που αναλύθηκαν από την Washington Post δείχνουν ότι το 2020, 551 αυτόνομα οχήματα έκαναν 1,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα στην Καλιφόρνια. Μέχρι το 2022, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 1.051 αυτοκίνητα που έκαναν περισσότερα από 4,7 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Παρά τον ενθουσιασμό που επικρατεί, πολλοί ειδικοί προειδοποιούν πως το μέλλον όπως αυτό των Jetsons (σειράς επιστημονικής φαντασίας) απέχει ακόμα πολλά χρόνια από το να γίνει πραγματικότητα. Εταιρείες όπως η Uber και η Tesla, που προέβλεπαν ότι η αυτόνομη οδήγηση θα είχε διαδοθεί μετά το 2020, αναθεωρούν τα χρονοδιαγράμματά τους.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ