top icon
Κόσμος

To best-seller μοντέλο της Ευρώπης για το 2023 είναι ηλεκτρικό

Αύξηση κατά 43% κατέγραψαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη στο πρώτο τρίμηνο του 2023 με ένα γνωστό ΒEV να παίρνει κεφάλι και μάλιστα στο σύνολο της αγοράς αυτοκινήτου της γηραιάς ηπείρου.

Ένα νέο, όχι όμως και άγνωστο… μοντέλο κατέλαβε την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή αγορά νέων αυτοκινήτων για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πάντοτε αξιόπιστης Jato Dyamics που αφορούν σε 27 ευρωπαϊκές αγορές, το Tesla Model Y ήταν το νέο επιβατικό αυτοκίνητο με τις περισσότερες νέες ταξινομήσεις τον Μάρτιο και συνολικά το best-seller μοντέλο για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

«Η αύξηση της παραγωγής παράλληλα με τα λιγότερα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επέτρεψε στην Tesla να παραδώσει με υψηλό ρυθμό οχήματα στους πελάτες της. Το Model Y πιθανότατα θα είναι ανάμεσα στα 5 οχήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη στο τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Felipe Munoz, αναλυτής από την Jato Dynamics.

Ωστόσο, η επιτυχία του Model Y βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το Model 3, το οποίο σημείωσε λιγότερες εγγραφές και μείωση των πωλήσεων κατά 42% τον Μάρτιο και κατά 40% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.

TESLA MODEL Y PERFORMANCE

Αύξηση στη ζήτηση των ηλεκτρικών

Τον Μάρτιο, ο αριθμός των ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 26% φτάνοντας στις 1.414.815 μονάδες και κατά 17% το πρώτο τρίμηνο και τις 3.220.806 μονάδες. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω αύξηση εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη συσσώρευση παραγγελιών από προηγούμενους μήνες που δεν μπορούσαν να παραδοθούν λόγω έλλειψης εξαρτημάτων.

Europe Sales Q1 2023

Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (BEV) ήταν ένας ισχυρός μοχλός αυτής της ανόδου, καθώς περισσότερες από τις μισές νέες εγγραφές το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανήκαν στην κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία. Μόνο κατά τον μηνα Μάρτιο, οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 43%, σε πάνω από 219.000 μονάδες, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Έτσι, το μερίδιο αγοράς των BEV ανήλθε συνολικά στο 13,4% για το πρώτο τρίμηνο, επίδοση που είναι η υψηλότερη από ποτέ για το πρώτο τέταρτο του έτους.

BEV - PHEV Europe

Ο όγκος των ταξινομήσεων της Tesla ανήλθε συνολικά στο 28% επί των συνολικών στην κατηγορία BEV τον Μάρτιο και στο 22% για το πρώτο τρίμηνο.

Το VW Group βρέθηκε μόλις 2.400 μονάδες πίσω από την Tesla στην κατάταξη του πρώτου τριμήνου, με τον συνολικό όγκο πωλήσεων των οχημάτων BEV να αυξάνεται κατά 57%. Με τη VW να έχει καλύτερες επιδόσεις τον Μάρτιο, οι ταξινομήσεις της αυξήθηκαν κατά 75% σε σύγκριση με ο +44% που κατέγραψαν εκείνες της Tesla (+44%).

VW ID.4

Οι Geely Group, SAIC Group και Toyota παρουσίασαν επίσης καλά αποτελέσματα στην εν λόγω αγορά κατά το πρώτο τρίμηνο. Ο Όμιλος SAIC (MG και Maxus) σημείωσε θετικά αποτελέσματα, με τη δημοτικότητα του ηλεκτρικού MG4 να ανεβαίνει διαρκώς. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Μάρτιο του 2023, η μάρκα MG μπήκε στο Top 10 των κατασκευαστών BEV, μπροστά από τις Nissan, Toyota και Ford. Μάλιστα, το MG4 κατέκτησε την 4η θέση στην κατάταξη των 10 κορυφαίων BEV για τον Μάρτιο.

MG4 Electric - Europaikes poleiseis

Η Toyota κατέγραψε περισσότερες από 3.700 πωλήσεις για λογαριασμό του bZ4X καταγράφοντας αύξηση 437% κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Παρά το γεγονός ότι η Toyota ξεπέρασε τις πωλήσεις BEV οχημάτων της Ford στο Q1, οι επιδόσεις της υστερούν ακόμα σε σχέση με τους μεγάλους όγκους νέων ταξινομήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας από την πλειονότητα των Ευρωπαίων ομολόγων της και του ομίλου των Hyundai-Kia.

TOYOTA bZ4X

Δείτε τα Top 25 μοντέλα σε πωλήσεις στην Ευρώπη (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2023)

Top 25 Europe - Models

Δείτε τις Top 25 μάρκες σε πωλήσεις στην Ευρώπη (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2023)

Top 25 Europe - Brands

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ