top icon
Κόσμος

Τριπλασιάζονται τα τέλη στάθμευσης για όλα τα βαριά οχήματα

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη; Σε κάθε περίπτωση, ο κύβος ερρίφθη στην πόλη του φωτός.

Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, σε σχετική ανάρτησή μας (διαβάστε περισσότερα εδώ), είχαμε μεταδώσει για πρώτη φορά την είδηση που αφορούσε την πρόθεση της πόλης του Παρισιού να αυξήσει τα τέλη στάθμευσης για όλα τα οχήματα με μεγάλο βάρος, καθώς και για τα… ευμεγέθη ηλεκτρικά.

Μάλιστα, οι τοπικές αρχές της πόλης της φωτός ανακοίνωσαν τότε ότι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα σε όλες τις περιφέρειές της, στο οποίο οι πολίτες θα εκφράσουν ανοιχτά την άποψη τους για το εν λόγω θέμα. Όπερ και εγένετο.

Σήμερα, το μέτρο αυτό θεσμοθετήθηκε και με τη… βούλα, και έτσι τα βενζινοκίνητα, πετρελαιοκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα που ζυγίζουν περισσότερο από 1.600 κιλά καθώς και τα αμιγώς ηλεκτρικά με βάρος πάνω από 2.000 κιλά θα πληρώνουν τριπλάσια τέλη στάθμευσης.

Οι οδηγοί τέτοιων αυτοκινήτων θα χρεώνονται με 18€ την ώρα για να σταθμεύουν στο κέντρο της πόλης και με 12€ για να σταθμεύουν αλλού, εντός των ορίων της.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος χαρακτηρίζοντας το ως «καθαρή επιλογή» από τους κατοίκους της πόλης.

Υπέρ του μέτρου τάχθηκε το 54,6% των ψηφισάντων. Ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων ήταν μόλις 5,7% – μόλις 78.000 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες σε σχέση με τους σχεδόν 1.000.000 που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο εν λόγω δημοψήφισμα.

Μολαταύτα, οι μόνιμοι κάτοικοι του Παρισιού δεν επηρεάζονται από την αύξηση των τελών στάθμευσης, καθώς το μέτρο αφορά τους… επισκέπτες.

Από το μέτρο εξαιρούνται επίσης τα επαγγελματικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των ταξί, καθώς και εκείνα που χρησιμοποιούν άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ