top icon
Κόσμος

Twitter εναντίον Elon Musk

Τι κρύβεται πίσω από την υπαναχώρηση του Elon Musk να αποσύρει το ενδιαφέρον του για την αγορά του Twitter;

Η απόφαση του Elon Musk να μην προχωρήσει στην αγορά του Twitter αποτελεί την πιο πρόσφατη ανατροπή σε μια ιστορία πολλών μηνών από την στιγμή που ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αποφάσισε τον περασμένο Απρίλιο να αγοράσει τη δημοφιλή πλατφόρμα.

Ο Elon Musk δήλωσε ότι υπαναχώρησε, επειδή το Twitter δεν παρείχε αρκετές πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των spam και ψεύτικων λογαριασμών της πλατφόρμας. Από τη μεριά του, το Twitter δηλώνει ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την επιβολή της συμφωνίας.

«Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter έχει δεσμευτεί να κλείσει τη συναλλαγή με την τιμή και τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με τον κ. Musk και σχεδιάζει να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την επιβολή της συμφωνίας συγχώνευσης. Είμαστε βέβαιοι ότι θα επικρατήσουμε στο Πρωτοδικείο του Ντέλαγουερ», έγραψε σε tweet ο πρόεδρος του Twitter, Bret Taylor, δίνοντας και τυπικά το πράσινο φως για μια δυνητικά παρατεταμένη δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική συμφωνία προέβλεπε την καταβολή αποζημίωσης στο Twitter ύψους 1 δις δολαρίων σε περίπτωση υπαναχώρησης του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Τον Μάιο, ο Elon Musk είχε δηλώσει τον Μάιο ότι η συμφωνία ήταν «προσωρινά σε αναμονή», καθώς αναμένει στοιχεία για τον αριθμό των spam και ψεύτικων λογαριασμών στο Twitter. Μάλιστα, ο ισχυρός άνδρας της Tesla είχε ζητήσει στοιχεία που θα υποστήριζαν τον ισχυρισμό του Twitter ότι οι spam και bot λογαριασμοί της πλατφόρμας αποτελούν λιγότερο από το 5% των συνολικών χρηστών της. Σε επιστολή δε που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ο δικηγόρος του Elon Musk ανέφερε ότι το Twitter απέτυχε ή αρνήθηκε να παράσχει αυτές τις πληροφορίες.

«Μερικές φορές το Twitter αγνόησε τα αιτήματα του κ. Musk, μερικές φορές τα απέρριψε για λόγους που φαίνονται αδικαιολόγητοι και μερικές φορές ισχυρίστηκε ότι συμμορφώθηκε δίνοντας στον κ. Musk ελλιπείς ή μη χρησιμοποιήσιμες πληροφορίες», αναφέρεται στην επιστολή.

Από τη μεριά του, ο Elon Musk υποστηρίζει ότι οι spam και ψεύτικοι λογαριασμοί στο Twitter υπερβαίνουν το 20% των συνολικών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την περασμένη μόλις Πέμπτη, το Twitter είπε ότι αφαίρεσε περίπου 1 εκατομμύριο spam και bot λογαριασμούς κάθε μέρα.

Οι επόμενες κινήσεις του Elon Musk και του Twitter

Όπως όλα δείχνουν, το Twitter φαίνεται να βρίσκεται σε δυσχερή θέση το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω των αναταράξεων στην αγορά της ψηφιακής διαφήμισης. Χαρακτηριστικό εν προκειμένω είναι το γεγονός ότι η μετοχή του την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στα 36,81 δολάρια, 32% κάτω δηλαδή από τα 54,20 δολάρια στα οποία συμφώνησε με τον Elon Musk τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση του Elon Musk να «παγώσει» το deal εξαγοράς του Twitter έναντι τιμήματος ύψους 43 δις δολαρίων αποτελεί «εφιάλτη» για τη γνωστή πλατφόρμα, μιας και θα οδηγήσει σε μια μακροσκελή δικαστική μάχη, η οποία θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια μια περαιτέρω πτώση της αξίας της μετοχής της, αν η συμφωνία καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Για τον Elon Musk, συνεπώς, υπάρχει σημαντικό οικονομικό κίνητρο, είτε να αποσυρθεί πλήρως από τη συμφωνία πληρώνοντας το χαμηλό για τον ίδιο ποσό του 1 δις δολαρίων, είτε να διαπραγματευτεί μια σημαντική μείωση της τιμής προκειμένου να προχωρήσει τελικά στην εξαγορά του.

Elon Musk - Tesla

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ