top icon
Κόσμος

Volvo και Northvolt συνεργάζονται στην εξέλιξη και παραγωγή μπαταριών

Η Volvo σκοπεύει να δημιουργήσει μια κοινοπραξία με την Northvolt για την εξέλιξη και παραγωγή μπαταριών προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις της επόμενης γενιάς «καθαρών» ηλεκτρικών αυτοκινήτων των Volvo και Polestar.

Ως πρώτο βήμα της κοινοπραξίας των Volvo και Northvolt, το Volvo Car Group και η σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών στοχεύουν στη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και εξέλιξης στη Σουηδία που θα τεθεί σε λειτουργία το 2022.

Το κέντρο θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των δύο εταιρειών στον τομέα των μπαταριών με στόχο να εξελίξει συσσωρευτές ενέργειας υψηλής τάσης με προηγμένη τεχνολογία που θα είναι ειδικά σχεδιασμένοι για χρήση σε αυτοκίνητα των Volvo και Polestar.

Επιπρόσθετα, η κοινοπραξία θα δημιουργήσει επίσης ένα νέο gigafactory στην Ευρώπη με δυναμικότητα έως και 50 GWh ετησίως. Η παραγωγή στο εν λόγω εργοστάσιο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2026.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των Northvolt και Volvo, η δεύτερη θα χρησιμοποιήσει κυψέλες μπαταριών συνολικής δυναμικής 15 GWh σε ετήσια βάση από την υπάρχουσα μονάδα της πρώτης που βρίσκεται στην πόλη Skellefteå της Σουηδία, από το 2024 και μετά.

Θυμίζουμε ότι η Volvo στοχεύει το 50% των πωλήσεών της έως τα μέσα της δεκαετίας να απαρτίζεται αποκλειστικά από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ το 2030 το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 100%.

Σήμερα, η παραγωγή μπαταριών για τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Volvo αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο συνολικό κύκλο ζωής του αυτοκινήτου.

Συνεργαζόμενη με τη Northvolt, μια πρωτοπόρο εταιρεία στην αειφόρο παραγωγή μπαταριών, και παράγοντας μπαταρίες κοντά στις εργοστάσιά της στην Ευρώπη, η Volvo θα είναι σε θέση να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα που οφείλεται τόσο στην προμήθεια μπαταριών όσο και στην παραγωγή των μελλοντικών αυτοκινήτων της.

«Συνεργαζόμενοι με τη Northvolt θα εξασφαλίσουμε την προμήθεια υψηλής ποιότητας και πιο βιώσιμων στοιχείων μπαταρίας για τα καθαρά, ηλεκτρικά αυτοκίνητά μας», δήλωσε ο Hαkan Samuelsson, Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo.

«Η στενή συνεργασία με τη Northvolt θα μας επιτρέψει επίσης να ενισχύσουμε τις δικές μας δυνατότητες στον τομέα της εξέλιξης μπαταριών».

Διαβάστε επίσης: Η VW αυξάνει τις επενδύσεις της στην Northvolt

Volvo - Northvolt

Το νέο gigafactory των Volvo και Northvolt

Το νέο gigafactory, που θα τροφοδοτείται με καθαρή ενέργεια κατά 100%, αναμένεται να απασχολεί περίπου 3.000 άτομα. Η τοποθεσία του νέου εργοστασίου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Ωστόσο, το πρώτο αυτοκίνητο της Volvo που θα διαθέτει μπαταρίες που θα εξελιχθούν από την κοινοπραξία των δύο εταιρειών θα είναι ο ηλεκτρικός διάδοχος του XC60, του best-seller μοντέλου του Σουηδού κατασκευαστή.

«Η Volvo και η Polestar είναι οι ηγέτες της στη μετάβαση στην ηλεκτροκινητικότητα και είναι τέλειοι συνεργάτες στο ταξίδι μας στο μέλλον. Στοχεύουμε στην εξέλιξη και παραγωγή των πιο βιώσιμων κυψελών μπαταριών στον κόσμο», δήλωσε ο Peter Carlsson, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Northvolt.

«Είμαστε περήφανοι που θα γίνουμε ο αποκλειστικός τους συνεργάτης στην παραγωγής κυψελών μπαταριών στην Ευρώπη».

Η συνεργασία με τη Northvolt είναι το κλειδί για τη φιλοδοξία της Volvo να γίνει ηγέτης στην κατηγορία ηλεκτρικών premium αυτοκινήτων ώστε η γκάμα της τελευταίας να αποτελείται εξολοκλήρου από ηλεκτρικά οχήματα έως το 2030.

Για την Polestar, το κοινό αυτό εγχείρημα δίνει μια ακόμη ώθηση στις ευρωπαϊκές αναπτυξιακές φιλοδοξίες της και υπογραμμίζει τη δέσμευσή της στο Polestar 0 project που στοχεύει στη δημιουργία ενός πραγματικά ουδέτερου κλιαμτικά οχήματος έως το 2030.

«Η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς τεχνολογίας κυψελών μπαταριών, μαζί με τη Northvolt, θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε συσσωρευτές ενέργειας ειδικά για τους οδηγούς των Volvo και Polestar», πρόσθεσε ο Henrik Green, επικεφαλής τεχνολογίας της Volvo.

«Με τις κυψέλες που έχουν εξελιχθεί εσωτερικά για τα ηλεκτρικά μας αυτοκίνητα, μπορούμε να επικεντρωθούμε στο να προσφέρουμε στους πελάτες της Volvo και της Polestar αυτό που θέλουν, όπως η μεγάλη αυτονονμία και οι σύντομοι χρόνοι φόρτισης».

«Η συνεργασία με τη Northvolt είναι ένα σημαντικό βήμα για το βιομηχανικό μας δίκτυο καθώς προχωράμε προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό έως το 2030», δήλωσε ο Javier Varela, επικεφαλής βιομηχανικών δραστηριοτήτων και ποιότητας της Volvo.

«Οι μπαταρίες είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη ενός πλήρως ηλεκτρικού αυτοκινήτου και συνεργαζόμενοι με τη Northvolt διασφαλίζουμε μια αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική αλυσίδα εφοδιασμού υψηλής ποιότητας και βιώσιμων μπαταριών στην Ευρώπη».

Η Volvo θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον μελλοντικό τεχνολογικό της χάρτη στα πλαίσια του Volvo Cars Tech Moment, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ