top icon
Επικαιρότητα

Ο Ζαν Τοντ νέος πρόεδρος της FIA

O 63χρονος Γάλλος Jean Todt είναι ο νέος πρόεδρος της FIA, έχοντας κερδίσει τις εκλογές για τη διαδοχή του Max Mosley, που διεξήχθησαν στο Παρίσι.

O 63χρονος Γάλλος Jean Todt είναι ο νέος πρόεδρος της FIA, έχοντας κερδίσει τις εκλογές για τη διαδοχή του Max Mosley, που διεξήχθησαν στο Παρίσι.

Ο Todt συγκέντρωσε 135 ψήφους έναντι των 49 του αντιπάλου του, Ari Vatanen, ενώ υπήρχαν και 12 αποχές/άκυρα.

Ο Todt ξεκίνησε στα νιάτα του να ασχολείται με τους αγώνες και διαπίστωσε ότι το δυνατό του σημείο ήταν η θέση του συνδοηγού στα ράλλυ. Υπήρξε συνοδηγός των Guy Chasseuil, Rauno Aaltonen, Ove Andersson, Achim Warmbold, Hannu Mikkola και Guy Frequelin, πριν αποχωρήσει από την ενεργό δράση το 1981.

Στα τέλη της ίδιας χρονιάς, κλήθηκε να δημιουργήσει ένα καινούργιο αγωνιστικό τμήμα για την Peugeot, για να φέρει το θρυλικό πλέον 205 Turbo 16 στη νίκη, κάτι που συνέβη στο ντεμπούτο του (στο Ράλλυ Χιλίων Λιμνών το 1984), στα χέρια του… Ari Vatanen! To 205 κυριάρχησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ το 1985 και το 1986, ωστόσο στα μέσα του 1986, η FIA ανακοίνωσε την κατάργηση της κατηγορίας και μάλιστα ο Todt τη μήνυσε για την απόφαση αυτή, αλλά έχασε το δικαστικό αγώνα.

Η Peugeot στράφηκε στα rally raids το 1987 και κατέκτησε τέσσερις νίκες στο Παρίσι-Ντακάρ (τρεις δια χειρός Vatanen) με τα 205 και 405, καθώς και νίκες στην αμερικάνικη ανάβαση Pike’s Peak. Μάλιστα, ήταν τέτοια η ανωτερότητα της Peugeot, που ο Todt για να αποτρέψει τους οδηγούς του, Ari Vatanen και Jacky Ickx να αγωνίζονται μεταξύ τους, έπαιξε το πρωτάθλημα κορώνα-γράμματα. Ο Vatanen κέρδισε.

Ο Todt επικεντρώθηκε στη συνέχεια σε ένα καινούργιο εγχείρημα, τους αγώνες πρωτοτύπων. Η Peugeot κατασκεύασε το 905 το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 1990 και το 1992 κατέκτησε τον τίτλο καθώς και τη νίκη στις 24 Ώρες του Le Mans.

Το 1993 η Peugeot απέρριψε το αίτημα του Todt να προσχωρήσει στη Formula 1 (αν και το έκανε τελικά την επόμενη χρονιά, με τραγικά αποτελέσματα…) και ο Γάλλος άρπαξε την ευκαιρία που του προσέφερε ο Luca di Montezemolo να αναλάβει τη διοίκηση της Ferrari η οποία είχε αποδιοργανωθεί σχεδόν πλήρως εκείνα τα χρόνια.

Ο Todt δρομολόγησε την πρόσληψη του Michael Schumacher το 1996, και μαζί του ενός σημαντικού μέρους του τεχνικού τμήματος της Benetton, από την οποία προήλθε ο Γερμανός. Δομώντας μια άρτια οργανωμένη ομάδα, η οποία σε καμία περίπτωση δε θύμιζε τα πρόσφατα χρόνια, κατάφερε να την επαναφέρει στις επιτυχίες, με τον Michael Schumacher να ανακτά το πρωτάθλημα οδηγών για λογαριασμό της έπειτα από 21 χρόνια. Ο Todt οδήγησε τη Ferrari σε 12 πρωταθλήματα (6 οδηγών, 6 κατασκευαστών) και έγινε γενικός διευθυντής ολόκληρης της εταιρίας πριν αποχωρήσει από τη διοίκηση της ομάδας στις αρχές του 2008. Στις 17 Μαρτίου 2009 ανακοινώθηκε η παραίτησή του από τη Ferrari.

Μνηστή του είναι η Μαλαισιανή ηθοποιός Michelle Yeoh, μάλιστα ο ίδιος ο Todt είχε ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες», μαζί με τον Michael Schumacher._Φ.Λ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ