top icon
Επικαιρότητα

Οι Γερμανοί φοβούνται το… Brexit!

Η πιθανή αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Με την Μ. Βρετανία και τους πολίτες της να βρίσκονται λίγα μόλις βήματα πριν την τελική απόφαση αναφορικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, η Γερμανία και ειδικότερα η πανίσχυρη(;) αυτοκινητοβιομηχανία της έχει ήδη ξεκινήσει την… προληπτική αποτίμηση των οικονομικών για την ίδια συνεπειών μιας πιθανής αποχώρησης της Γηραιάς Αλβιώνας. Κινούμενος μέσα σ’ ένα πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο με εύθραυστες, όπως όλα δείχνουν, ισορροπίες, και με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εξελίξεις, ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, βρέθηκε χθες στο Βερολίνο για μια τετ-α-τετ συζήτηση με την καγκελάριο της χώρας, έχοντας μάλιστα ολοκληρώσει έναν ανάλογο κύκλο επισκέψεων και επαφών κατά τη διάρκεια των περασμένων τριών ημερών, σε Γαλλία, Ολλανδία και Πολωνία.

Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ αναμένεται να επιφέρει ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στον εξαγωγικό κλάδο της Γερμανίας, πολλώ δε μάλλον σε εκείνον της αυτοκινητοβιομηχανίας, που αποτελεί τον βασικό κορμό της. Για να αντιληφθεί κανείς το πιθανό «χτύπημα», αρκεί να σημειώσουμε πως για το 2014 τα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν επί γερμανικού εδάφους και εν συνεχεία εξήχθησαν προς… κατανάλωση στη Μ. Βρετανία ξεπέρασαν σε αξία τα 18 δις ευρώ, κάτι ασφαλώς που από μόνο του και μόνο καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο ως τον Νο1 «συνέταιρο» των Γερμανών στη γηραιά ήπειρο, στο συγκεκριμένο πάντα κατασκευαστικό κλάδο. Και αν το ποσό αυτό σας φαντάζει… μικρό, σημειώστε ένα ακόμα: 82 δις ευρώ. Όσο αποτιμάται, δηλαδή, το σύνολο των ετήσιων εξαγωγών της Γερμανίας στη Μ. Βρετανία!

Επιστρέφοντας στα της αυτοκίνησης, κλείνοντας αξίζει να προσθέσουμε πως τις μεγαλύτερες, έως τώρα, ανησυχίες για τις επερχόμενες εξελίξεις φαίνεται να έχουν εντός της Γερμανίας τόσο η BMW, που διαθέτει στους κόλπους της την Mini αλλά και τον πλήρη έλεγχο του υπερσύγχρονου εργοστασίου κατασκευής των μοντέλων της γκάμας της στην Οξφόρδη, όσο και το VW Group, που με τη σειρά του ελέγχει πλήρως την Bentley και -φυσικά- την μονάδα παραγωγής της, στο Crewe._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ