top icon
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη: Γιώργος Ματσίγκος

Εφ’ όλης της ύλης, με τον έγκριτο δικηγόρο κ. Γιώργο Ματσίγκο, σήμερα Νομικό Σύμβουλο του ΔΣ της ΟΜΑΕ.

Ιστορίες, αμαρτίες

Μια ιστορία θα σας πω και, όντας καθυστερημένοι, επιχειρούμε ένα δύσκολο «οδοιπορικό» με συνοδηγό. Ο Γιώργος Ματσίγκος, Νομικός Σύμβουλος της ΟΜΑΕ, στο κόκπιτ μαζί μας για μια ειδική διαδρομή, συνήθως σε χώμα και συχνά σε ασφάλτινο γλιστερό τερέν, όπου εκφράζονται πρωταθλητές…

Ladies and Gentlemen, please fasten your seatbelts!

Να συστηθούμε…

Ο 40χρονος Γιώργος Ματσίγκος, με καταγωγή από τη Ρόδο, ποινικολόγος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δεν κρύβει την αγάπη του για το αυτοκίνητο και τους αγώνες. Γιος μηχανικού αυτοκινήτων, φίλος εξαιρετικών του χώρου με ιστορία, οδηγεί μόνο Alfa Romeo. Δηλώνει λάτρης και συλλέκτης των 4Τροχών, αφού στην κατοχή του έχει ακόμη τεύχη από το μακρινό 1989, από τότε που ήταν μαθητής της Γ΄ Δημοτικού δηλαδή… Σήμερα εμπλέκεται στους ελληνικούς αγώνες από μια ιδιαίτερα απαιτητική θέση: αυτήν του Νομικού Συμβούλου της ΟΜΑΕ.

Αλήθεια, σήμερα, με την πρόσφατη αλλαγή στη σύνθεση, είστε ο άνθρωπος των νόμων και για τα 11 επιλεγμένα μέλη, ή ισχύει το θλιβερό κατά τη γνώμη μας «7-4»; Ό,τι ταλαιπώρησε την ΟΜΑΕ και την τότε διοικούσα, με πρόεδρο τον Άγγελο Ζήβα.

Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για την τιμή και τη φιλοξενία. «Συνεπιβάτης» στη μέχρι σήμερα πορεία του περιοδικού σας -χωρίς στάση- από τα παιδικά μου χρόνια! Η σημερινή συζήτησή μας είναι μια καλή ευκαιρία να λύσουμε απορίες και να αποκαταστήσουμε εσφαλμένες εντυπώσεις. Από τον Οκτώβριο του 2020, μου ανατέθηκε η νομική επιμέλεια των υποθέσεων της ΟΜΑΕ, όχι μεμονωμένων προσώπων. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι δεν έκανα και δεν πρόκειται να κάνω για όσο ασκώ τα καθήκοντά μου καμία απολύτως διάκριση ανάμεσα σε πρόσωπα και αριθμητικούς συσχετισμούς.

Πάμε όμως στο τέλος του 2019. Γιατί κρίθηκε έκπτωτη από τη ΓΓΑ η διοίκηση Μιχελακάκη;

Η έκπτωση των τότε μελών της διοίκησης της ΟΜΑΕ, με επικεφαλής τον κ. Μιχελακάκη, έγινε με διαπιστωτική πράξη που εξέδωσε ο Γ.Γ. Αθλητισμού. Στην πράξη αυτή μνημονεύονται οι ασυμβίβαστες ιδιότητες που προέβλεπε το άρθρο 3 παρ.3 του Ν.2725/1999, όπως τότε ίσχυε, καθώς και μια απόρρητη έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Στη συνέχεια ορίστηκε διοικούσα που ουσιαστικά προκήρυξε εκλογές. Η διαδικασία κρίσης υποψηφίων ήταν ουσιαστική ή με εκδικητική διάθεση;

Φαντάζομαι αναφέρεστε στην περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019, όπου εγώ προσωπικά δεν είχα κάποια ανάμειξη στις δικαστικές ενέργειες για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης και τη διεξαγωγή εκλογών. Εξ όσων όμως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω αργότερα, αντικρούοντας τον Οκτώβριο του 2020 την αγωγή ακυρώσεως των εκλογών της 22ας Φεβρουαρίου του 2020 που στρεφόταν σε βάρος της ΟΜΑΕ, έχω την άποψη ότι όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες προκήρυξης και διεξαγωγής των εκλογών ήταν σύμφωνες με το νόμο και το καταστατικό. Επειδή όμως πρόκειται για εκκρεμή ενώπιον της δικαιοσύνης υπόθεση, περισσότερα θα μπορούμε να πούμε μόνον αφού αυτή εκδικασθεί και προκύψει οριστική δικαστική απόφαση. Σε δύο με τρία χρόνια από τώρα, δηλαδή.

Δεν έλειψαν οι αστοχίες μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, οπότε ο κ. Μάριος Ηλιόπουλος δεν ικανοποιήθηκε, τα βρόντηξε και έφυγε. Οφείλουμε να θυμηθούμε…

Γενικά, καλό είναι οποιοσδήποτε θέλει να ασχοληθεί με τη διοίκηση της ΟΜΑΕ, να είναι διατεθειμένος να αφιερώσει χρόνο σε σταθερή βάση και να έχει ειλικρινή διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η διοικητική σταθερότητα.

Σε σχέση με την αγωνιστική τάξη, μπορούν ενεργοί πρωταθλητές να εμπλέκονται στο ΔΣ της ΟΜΑΕ και να είναι μέλη της ΕΠΑ;

Το καταστατικό της ΟΜΑΕ αλλά και η αθλητική νομοθεσία δεν απαγορεύουν σε έναν εν ενεργεία αθλητή να διεκδικήσει την εκλογή του στο ΔΣ της Ομοσπονδίας. Από εκεί και πέρα, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Από τη μία πλευρά, η πραγματική και προσωπική επαφή ενός εν ενεργεία αγωνιζομένου τον φέρνει σε πραγματικό χρόνο πιο κοντά στις ανάγκες του χώρου που καλείται να διοικήσει. Από την άλλη, ο εν ενεργεία αθλητής, που είναι ταυτόχρονα και μέλος της διοίκησης ή της ΕΠΑ, θα μπορεί ενδεχομένως να ασκεί επιρροή σε αποφάσεις πειθαρχικών ή ελεγκτικών οργάνων προς όφελός του. Γι’ αυτό, όποιος καλείται να διοικήσει, δεν αρκεί να είναι απλώς αθλητής. Πρέπει να διαθέτει γνώσεις, τεχνικές ή/και επιστημονικές – και κυρίως ήθος.

Ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να είναι πρόεδρος της ΟΜΑΕ και της ΕΠΑ. Τυπικά είναι εφικτό – πώς διορθώνεται;

Η ΕΠΑ είναι ένα πολύ σημαντικό καταστατικό όργανο, με ευρείες εξουσίες. Σε αυτό η ΟΜΑΕ έχει εκχωρήσει από συστάσεώς της την οργάνωση και εποπτεία όλης της εθνικής αγωνιστικής δραστηριότητας. Με τα νυν ισχύοντα, τον πρόεδρο της ΕΠΑ τον ορίζει το ΔΣ και στη συνέχεια εκείνος ορίζει τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. Μπορεί λοιπόν να μην προκύπτει ευθέως από το καταστατικό η απαγόρευση ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ να είναι και πρόεδρος της ΕΠΑ, αλλά νομίζω ότι η σύμπτωση και των δύο ιδιοτήτων σε ένα μόνο πρόσωπο θα προκαλέσει και δημοκρατικό έλλειμμα και πολλά λειτουργικά προβλήματα. Ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ θα καλείται σε τελική ανάλυση να ψηφίζει τον εαυτό του για Πρόεδρο και της ΕΠΑ, αλλά και να κρίνει και να ελέγχει τα δικά του έργα. Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό, απαιτείται ρητή πρόβλεψη απαγόρευσης στο καταστατικό της ΟΜΑΕ.

Οι άνθρωποι στο χώρο έχουν πάθος που δεν ελέγχεται. Γνώμη μου είναι πως απαιτούνται κανόνες. Πώς μπαίνει τάξη σε ατέλειες; Το καταστατικό θέλει αναθεώρηση;

Τάξη στα διοικητικά της ΟΜΑΕ μπορεί να μπει μόνον εφόσον οι διοικούντες τηρούν απαρέγκλιτα το νόμο και το καταστατικό, και μόνον όταν πάψουν να θεωρούν ως καταναγκαστικό έργο ή ως προσωπική αμφισβήτηση μια βασική υποχρέωση που έχουν έναντι των σωματείων και των αθλητών που τους ανέδειξαν: τη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Το καταστατικό της ΟΜΑΕ περιέχει ήδη αρκετές σημαντικές ρυθμίσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας απέναντι σε φαινόμενα διοικητικής αυθαιρεσίας ή οικονομικής κακοδιαχείρισης. Η εφαρμογή τους όμως ατόνησε στην πράξη. Περιθώρια βελτίωσης και τροποποίησης πάντα υπάρχουν, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις.

Συνεχίζουμε…

Νομική ειδική διαδρομή, πλέον, και οι αποκλεισμένοι στις εκλογές αμφισβητούν τη διαδικασία. Εσείς πότε ενεπλάκητε;

Η δική μου εμπλοκή ως δικηγόρου ξεκινά το Σεπτέμβριο του 2020.

Θυμίστε μας το οδοιπορικό που κατέληξε στην έκπτωση της διοίκησης του κ. Επαμεινώνδα Φατούρου.

Επιτρέψτε μου να σας διορθώσω, η διοίκηση που αναδείχθηκε από τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2020 και είχε ως επικεφαλής τον κ. Φατούρο ουδέποτε κηρύχθηκε έκπτωτη. Ανεστάλησαν απλώς τα καθήκοντά της με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, επειδή θεωρήθηκε ότι δεν ήταν σύννομος ο τρόπος ανάδειξης των μελών της εφορευτικής επιτροπής που διεξήγαγε τις εκλογές. Το κύρος όμως των εκλογών αυτών δεν έχει ακόμη κριθεί. Αυτό θα συμβεί μετά τη συζήτηση της αγωγής ακύρωσης που έχει ασκηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ένας τρελός δικαστικός αγώνας…

Ένας δικαστικός αγώνας με προμετωπίδα τη διαδικασία εκλογής εφορευτικής επιτροπής, που όμως ήταν ακριβώς η ίδια διαδικασία με εκείνη που ακολουθήθηκε σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, από το έτος 2014. Όσο λοιπόν πάσχουν νομιμότητας οι εκλογές του 2020, άλλο τόσο μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι πάσχουν και οι εκλογές του 2014 και του έτους 2016.

Νέα διοικούσα και γίνεστε γνωστός, αφού οδηγήσατε εκτός μάχης τις προτάσεις της ομάδας του Δημήτρη Μιχελακάκη…

Κατατέθηκαν τρεις συνολικά αιτήσεις ορισμού προσωρινής διοίκησης, επικράτησε -θεωρώ- αυτή που δεν επιχειρούσε να επαναφέρει ως προσωρινούς διοικούντες εκείνους που είχαν εκλεγεί αλλά εξέπεσαν. Επιλέχθηκαν πρόσωπα άφθαρτα, με ειλικρινή και ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς.

Προέκυψε λοιπόν η διοίκηση με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Κοπανάκη. Σε σχέση με το ρόλο σας, ως νομικού συμβούλου, σας ακούνε;

Όλα τα μέλη της προσωρινής διοικούσας που ορίστηκαν το Σεπτέμβριο του 2020 έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, αναλόγως των δυνάμεων και των ικανοτήτων του ο καθένας. Έδωσαν όλοι τους σαφή δείγματα τιμιότητας και ακεραιότητας και διέθεσαν πολύ χρόνο για το καλό του χώρου, χωρίς κανένα απολύτως προσωπικό όφελος.

Με την ευκαιρία, να σχολιάσουμε την αντικατάσταση στην ΕΠΑ του κ. Παναγιώτη Κουτσίκου και των συνεργατών του. Έγιναν κάποια λάθη, όπως όλοι μας κάνουμε σε καιρούς ευθύνης, αλλά ήταν επιλεγμένοι από την αιρετή διοίκηση Φατούρου, ενώ πιστώνονται την έναρξη των αγώνων και τη λειτουργία των επιτροπών. Τυπικά είχε το ΔΣ αυτήν τη δυνατότητα;

Το ΔΣ της ΟΜΑΕ έχει από το καταστατικό την αρμοδιότητα ορισμού του προέδρου της ΕΠΑ. Αφού λοιπόν προέκυψε νέο ΔΣ στις 29.09.2020, αυτό είχε κάθε δυνατότητα να ορίσει πρόεδρο της ΕΠΑ, και εκείνος με τη σειρά του να ορίσει τα υπόλοιπα μέλη της. Τα κριτήρια της εκάστοτε επιλογής δε με αφορούν εκ της ιδιότητός μου, επομένως δεν έχω άποψη για τους λόγους αντικατάστασης του κ. Κουτσίκου. Οφείλω όμως να πω ότι ο κ. Ηλιόπουλος επιλέχθηκε μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία ως νέος πρόεδρος της ΕΠΑ και θεωρώ ότι και αυτός τίμησε το ρόλο του σε δύσκολες συνθήκες και προσέφερε όσα περισσότερα μπορούσε.

Σήμερα εκτιμώ πως το κλίμα δεν είναι το ιδανικό…

Θα πρέπει να σταματήσει η εγωκεντρική ανάγνωση και αντιμετώπιση των πραγμάτων. Να σταματήσουν να μας απασχολούν τα πρόσωπα και τα ονόματά τους αυτά καθαυτά, γιατί τα έργα είναι πάντοτε αυτά που μετράνε.

Να βάλουμε όμως τάξη, ανοίγοντας κεφάλαια: Έλεγχος ορκωτών.

Ο έλεγχος των ορκωτών ελεγκτών-λογιστών, έγινε κατόπιν απόφασης του ΔΣ, που ελήφθη στις 30.06.2020.

Η διοίκηση του Φατούρου είναι έκπτωτη, αλλά η εξελεγκτική της επιτροπή είναι ενεργή;

Επαναλαμβάνω ότι η διοίκηση του κ. Φατούρου ουδέποτε κηρύχθηκε έκπτωτη. Τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, προσωρινού δηλαδή χαρακτήρα, ενώ εκκρεμεί η οριστική δικαστική κρίση για το κύρος των εκλογών του Φεβρουαρίου του 2020, από τις οποίες αναδείχθηκε. Από εκεί και πέρα, είναι αυτονόητο ότι οι εργασίες των ελεγκτών ορκωτών λογιστών έπρεπε να συνεχιστούν βάσει της σύμβασης που υπεγράφη στις 30.06.2020 – και καλώς συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν. Δεν ασκεί καμία επιρροή το γεγονός ότι στο μεταξύ διορίστηκε στην ΟΜΑΕ προσωρινή διοίκηση. Η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών λογιστών ήταν το παραδοτέο προς την ΟΜΑΕ αποτέλεσμα του ελέγχου, και ορθώς παρελήφθη εκ μέρους της προσωρινής διοίκησης.

Η διαδικασία εξελίχθηκε με αμοιβαία εμπιστοσύνη;

Εκείνο που οπωσδήποτε ξενίζει είναι το γεγονός ότι κάποιοι από τους ελεγχόμενους για το έτος 2019 αρχικά υπερψήφισαν, ως μέλη του ΔΣ της ΟΜΑΕ, τη διενέργεια ελέγχου και την επιλογή της συγκεκριμένης ελεγκτικής εταιρείας, αλλά στη συνέχεια όλοι μαζί οι ελεγχόμενοι εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα του ελέγχου και να εξαπολύουν προειδοποιητικές απειλές μιλώντας για σκευωρία.

Με την ευκαιρία, γιατί μόνο για το 2019; Έχει ενδιαφέρον το πώς εξελίχθηκαν τα οικονομικά από το 2012 έως το 2013.

Το ιδιωτικό συμφωνητικό ανάθεσης της εντολής ελέγχου προέβλεπε τη δυνατότητα επέκτασής του και σε προηγούμενα έτη, αν υπήρχαν αντικειμενικά ευρήματα που επέβαλλαν κάτι τέτοιο. Τα ευρήματα αυτά όντως προέκυψαν, και ήδη το ΔΣ έχει αποφασίσει την επέκταση του οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου και για την περίοδο 2014-2018. Απομένει το στάδιο λήψης προσφορών από ελεγκτικές εταιρείες και η υπογραφή της τελικής σύμβασης ανάθεσης της εντολής.

Από την έκθεση των ορκωτών τι προκύπτει; Θα ζητηθούν εξηγήσεις; Σε τι επίπεδο;

Στην έκθεση των ορκωτών ελεγκτών λογιστών αποτυπώνονται σοβαρές παραβάσεις του νόμου και του καταστατικού, που συνθέτουν μια εικόνα κακής διαχείρισης, χωρίς τήρηση κανόνων και με αδιαφανείς διαδικασίες είσπραξης εσόδων και πραγματοποίησης εξόδων. Η γνώμη μου είναι ότι οι παραβάσεις που καταγράφονται πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω και να αναζητηθούν οι όποιες ευθύνες προκύψουν, με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Σε συνδυασμό με το διχασμό που είναι ένα γεγονός που χαρακτηρίζει πλέον την κοινότητα, πώς διορθώνεται όλο αυτό;

Όπως είπα και παραπάνω, το διχασμό τον προκαλούν η εγωκεντρική προσέγγιση των πραγμάτων και τα προσωπικά συμφέροντα.

Επαληθεύετε ότι προέκυψε καταγγελία σε σχέση με την απόφαση της ΕΠΑ να προσμετρήσει τα πρωταθλήματα;

Προέκυψε και τέτοια προσφυγή, δυστυχώς… Ωστόσο, το ΑΣΕΑΔ, που επιλήφθηκε σχετικά, δικαίωσε την ΟΜΑΕ και την ΕΠΑ. Τα πρωταθλήματα του έτους 2020 έχουν πλέον καταστεί απρόσβλητα από νομικής απόψεως, και συνεπώς δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησής τους και ανατροπής των αποτελεσμάτων τους.

ΔΣ της ΟΜΑΕ σήμερα

Πρόκειται για το πιο σκληρό «7-4» σε σχέση με τις προηγούμενες διοικήσεις; Πώς θα περιγράφατε την κατάσταση;

Επαναλαμβάνω ότι το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό. Ορισμένα μέλη φαίνονται να αντιλαμβάνονται το ρόλο τους στο προσωρινό διοικητικό συμβούλιο ως μια δυνατότητα να εκπροσωπηθούν οι απόψεις όσων διετέλεσαν αιρετά μέλη του ΔΣ και, αφού εξέπεσαν, επιχείρησαν ανεπιτυχώς να διοριστούν ως προσωρινά μέλη. Εις ό,τι με αφορά, οι συμβουλές και οι υπηρεσίες μου απευθύνονται σε όλα τα μέλη του ΔΣ ανεξαιρέτως, χωρίς καμία διάκριση.

Προχωρήσατε όμως ως ΔΣ σε κατά πλειοψηφία έγκριση της προκήρυξης και του κανονισμού που απορρίφθηκε από τη Γενική Γραμματεία…

Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν μέλη που ψήφισαν μεν τις προκηρύξεις των αγώνων, αλλά όχι και τους κανονισμούς στους οποίους παραπέμπουν οι ίδιες οι προκηρύξεις. Από εκεί και πέρα, για να απορρίψεις κάτι, πρέπει προηγουμένως να το μελετήσεις και να αιτιολογήσεις την απόρριψή του. Η ΓΓΑ, λοιπόν, απείχε από το να ελέγξει την ουσιαστική νομιμότητα των κανονισμών του έτους 2021, με την αιτιολογία ότι αυτοί δεν ψηφίστηκαν από ΓΣ, αλλά από ΔΣ, επικαλούμενη το άρθρο 27 του Ν.2725/1999.

Απαντώ λοιπόν ότι στην ΟΜΑΕ τους κανονισμούς τους καταρτίζει η ΕΠΑ, και όχι η ΓΣ. Επίσης, το έργο της ΕΠΑ δεν τελεί υπό την προηγούμενη έγκριση της ΓΣ, αυτό τουλάχιστον λέει το καταστατικό της ΟΜΑΕ. Από συστάσεως της Ομοσπονδίας, όλη η ευθύνη για την οργάνωση και διεξαγωγή αγώνων ανήκει αποκλειστικά στην ΕΠΑ, έχει εκχωρηθεί σε αυτήν. Για τυπικούς καθαρά λόγους, έχει επικρατήσει η πρακτική οι κανονισμοί να επικυρώνονται από τη ΓΣ και να αποστέλλονται κατόπιν στη ΓΓΑ για έλεγχο του περιεχομένου των ρυθμίσεών τους.

Φέτος, όπως άλλωστε και το 2020, δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα, λόγω των απαγορευτικών μέτρων προστασίας από τον Covid-19. Κάναμε λοιπόν χρήση της διάταξης του άρθρου 58 του Ν.4753/2020 και με απόφαση του ΔΣ επικυρώσαμε και στείλαμε προς έγκριση τους κανονισμούς στη ΓΓΑ, η οποία ωστόσο δεν μπήκε καν στον κόπο να τους αναγνώσει και να κρίνει το περιεχόμενό τους, ελλείψει της έγκρισής τους από ΓΣ.

Η άποψη αυτή της ΓΓΑ, την οποία σημειωτέον εξέφρασε διοικητικός υπάλληλος χωρίς νομικές γνώσεις, έχει ήδη επανειλημμένως απορριφθεί από το ΣτΕ και το ΑΣΕΑΔ, που με σειρά αποφάσεών τους επισημαίνουν ότι το κύρος και η ισχύς των κανονισμών δεν εξαρτώνται σε καμία περίπτωση από προηγούμενη έγκριση του υφυπουργού Αθλητισμού.

Παρεμβάσεις και υποδείξεις στην κατανομή αρμοδιοτήτων και στον τρόπο λειτουργίας των οργάνων της ΟΜΑΕ είναι ανεπίτρεπτες όταν γίνονται με προσχηματικά επιχειρήματα τυπικής και μόνο νομιμότητας. Το αυτοδιοίκητο των Ομοσπονδιών προστατεύεται έναντι νομοθετικών και πολιτειακών παρεμβάσεων από το ίδιο το Σύνταγμά μας.

Πριν από 3-4 εβδομάδες, πρυτάνευσε η λογική και δεν αμφισβητήθηκαν ο Γιώργος Κοπανάκης, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος και οι συνεργάτες τους. Τότε που από το σχεδιασμό της ΕΠΑ ενοχλήθηκαν Σωματεία, που επηρεάζονται από τη σύγχρονη επιχείρηση των ελληνικών αγώνων.

Σήμερα αμφισβητούνται οι κανονισμοί από τη ΓΓΑ, επειδή ενοχλήθηκαν οι δημιουργοί των Dirt Games, που έχουν και την απαραίτητη πρόσβαση.

Εκτιμάτε πως οι κανόνες εξασφαλίζουν την ισορροπία ώστε επαγγελματίες να δημιουργούν με σεβασμό στους θεσμούς, που οφείλουν να προστατεύουν τον ερασιτέχνη, αθλητή και οργανωτή;

Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός των αγώνων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των αθλητών. Είναι βέβαια εξ ορισμού αδύνατον να ικανοποιηθούν όλοι από το εκάστοτε αγωνιστικό πρόγραμμα, πάντα θα υπάρχουν δυσαρεστημένοι. Από εκεί και πέρα, κάθε σωματείο οφείλει να αντιληφθεί τη δύναμή του και να εκπροσωπεί επάξια τους αθλητές του στην Ομοσπονδία, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για «εξυπηρετούντες» και «εξυπηρετούμενους».

Εκλογές…

Επιτέλους, λοιπόν, εκλογές. Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 και με χρήση ψηφιακής πλατφόρμας. Άλλη μια περιπέτεια, εξαιτίας νομοθετικών κενών και πολιτειακής ολιγωρίας για την κάλυψή τους. Χρειάστηκε να αποστείλουμε έγγραφο ερώτημα προς τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου και τον ίδιο τον υφυπουργό για να προκαλέσουμε την έκδοση τροπολογίας την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, ώστε να κερδίσουμε τον απαραίτητο χρόνο, αφού η δικαστική απόφαση που άναψε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή εκλογών εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.

Άλλη η ψηφοφορία για Πρόεδρο, άλλη για μέλος του ΔΣ;

Μία κάλπη για Πρόεδρο, μία για μέλη του ΔΣ και μία για εξελεγκτική επιτροπή. Στη σχετική πρόσκληση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΟΜΑΕ, αναφέρονται λεπτομερώς όλα τα προβλεπόμενα από τη νέα εκλογική διαδικασία στις αθλητικές ομοσπονδίες, καθώς και οδηγίες επί της διαδικασίας. Εκεί μπορεί κανείς να δει και τα σχετικά με τις εκλογές νομικά κείμενα.

Αγαπητέ Γιώργο, διακρίνω πως η πολιτεία δε θα περιοριστεί σε διεθνή δραστηριότητα, αλλά επιχειρεί παρέμβαση στην ΟΜΑΕ με άλλοθι το Ράλλυ Ακρόπολις. Υπερβολικός και καχύποπτος;

Η αίσθησή μου είναι ότι η επιτροπή διοργάνωσης διεθνών αγώνων ήρθε για να μείνει. Ωστόσο, με βάση το νομοθετικό της έρεισμα, που είναι το άρθρο 53 του Ν.2725/1999, αλλά και σύμφωνα με το άρθρο 12 του Συντάγματος, το έργο και η αποστολή της ΟΜΑΕ δεν πρέπει και δεν μπορούν να υποκατασταθούν σε καμία περίπτωση. Μόνο να υποβοηθηθούν. Αν επιχειρηθεί τέτοιου είδους «άλωση», θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Με την ευκαιρία, δε θεωρώ αθώα τη συμμετοχή της κ. Ανίτας Πασαλή στο ΔΣ της ΟΜΑΕ. Βρήκε χρόνο, τυπικά δεν προκύπτει ασυμβίβαστο επειδή είναι αγωνοδίκης, αφού τη διόρισε Πρωτοδίκης, ενώ φαίνεται πως δεν έχει ρυθμιστεί και η επαγγελματική της σχέση με τη διεθνή επιτροπή. Η γνώμη σου;

Κατ’ εμέ, είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΟΜΑΕ (έστω και προσωρινά) με εκείνην του μέλους της ΓΣ και του ΔΣ μιας επιτροπής που ορίστηκε με υπουργική απόφαση, με απόφαση δηλαδή της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν μπορείς να είσαι και με τον εποπτευόμενο και με τον εποπτεύοντα… Ανοίγεις κερκόπορτα για μελλοντικές κυβερνητικές και πολιτικές παρεμβάσεις που, κακά τα ψέματα, αργά ή γρήγορα θα καταλύσουν το αυτοδιοίκητο της ΟΜΑΕ.

Να ευχαριστήσουμε έναν ωραίο άνθρωπο, έναν πραγματικό Alfista, και να ευχηθούμε να διεξαχθούν έντιμα και ουσιαστικά οι εκλογές. Να προκύψει ένα 4ετές ΔΣ με καθαρή εντολή, ώστε να εξασφαλίσει την εντιμότητα και να δώσει όραμα σε έναν ωραίο χώρο με ανθρώπους που τους ταιριάζει η αρχοντιά.

Άλλωστε, μια ορθόδοξη διοίκηση έχει την υποχρέωση να συνεργαστεί με το Υπουργείο και την ειδική επιτροπή του, στηρίζοντας τη διεθνή δραστηριότητα. Οφείλει όμως και να διεκδικήσει τα 170.000 ευρώ από το παράβολο για τον αγώνα του ERC, που δεσμεύτηκε τότε η κυβέρνηση Σαμαρά, ό,τι διχάζει ένα χώρο με ευαισθησίες.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς._ «Στρατισίνο»

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ