top icon
Επικαιρότητα

Συνθετικό ντίζελ από την Audi!

Η γερμανική εταιρεία παρήγαγε τα πρώτα λίτρα συνθετικού e-diesel καυσίμου χρησιμοποιώντας το διοξείδιο του άνθρακα ως πρώτη ύλη για την κατασκευή του!

Η γερμανική εταιρεία παρήγαγε τα πρώτα λίτρα συνθετικού e-diesel καυσίμου χρησιμοποιώντας το διοξείδιο του άνθρακα ως πρώτη ύλη για την κατασκευή του!

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας, η κατασκευή συνθετικού ντίζελ καυσίμου πραγματοποιείται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιό της που βρίσκεται στη Δρέσδη της Γερμανίας. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια μάλλον… επίπονη διαδικασία, πλην όμως ιδιαίτερα «καθαρή» και οικολογική, συμπεριλαμβάνοντας σε πρώτη φάση την θέρμανση του νερού, το οποίο μετατρέπεται σε ατμό. Κατόπιν, μέσω ηλεκτρόλυσης σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, που αγγίζουν μέχρι και τους 800 βαθμούς, γίνεται διάσπαση των στοιχείων του ατμού σε υδρογόνο και οξυγόνο. Στα επόμενα δύο στάδια, το υδρογόνο αντιδρά με το διοξείδιο του άνθρακα, για μία ακόμα φορά σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας αλλά και πίεσης, διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενός ρευστού, το οποίο φέρει την ονομασία Blue Crude, αποτελούμενου από ένα πλήθος ενώσεων υδρογονανθράκων. Ύστερα από περεταίρω επεξεργασία του Blue Crude, το οποίο αγγίζει σε βαθμό απόδοσης το ποσοστό 70%, είναι εφικτή η παραγωγή του καυσίμου e-diesel (συνθετικού ντίζελ), το οποίο μάλιστα, σε αντίθεση με το «κλασσικό» ντίζελ, είναι πλήρως απαλλαγμένο από ουσίες, όπως το θείο και οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Επιπρόσθετα, ο υψηλός αριθμός κετανίων του, το καθιστά ιδιαίτερα αναφλέξιμο, ενώ όπως διαβεβαιώνουν οι δημιουργοί του, είναι εφικτή η ανάμιξή του και μάλιστα σε οποιαδήποτε αναλογία με το συνηθισμένο ντίζελ.

Στόχος της γερμανικής εταιρείας είναι «η εκτεταμένη χρήση διοξειδίου του άνθρακα ως πρώτη ύλη» και η παραγωγή 3.000 λίτρων e-diesel καυσίμου μέσα στους προσεχείς μήνες. Αξίζει να προσθέσουμε πως το εργοστάσιο της γερμανικής εταιρείας στη Δρέσδη έχει αυτή τη στιγμή δυναμική κατασκευής 160 μόλις λίτρων του ρευστού Blue Crude._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ