top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας

Ο αυτοκινητόδρομος αυτός έχει μήκος 670 χλμ. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1994 και ολοκληρώθηκε το 2014. Το έργο κόστισε περίπου 6 δις ευρώ.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι έχουν παραχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρίες με σκοπό να εκσυγχρονιστούν ή να μετατραπούν σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

αυτοκινητόδρομος

Ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος είναι αυτός της Εγνατίας Οδού. Γνωστός και ως Αυτοκινητόδρομος 2 (Α2), έχει μήκος 670 χιλιόμετρα και αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού 90. Ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα στην Ήπειρο και καταλήγει στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους στη Θράκη.

αυτοκινητόδρομος

Κατασκευάστηκε μεταξύ 1994 και 2014 και το όνομά της προέρχεται από την Αρχαία Εγνατία Οδό που διέσχιζε την ίδια σχεδόν περιοχή.Ο αυτοκινητόδρομος έχει δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ένα με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα κι ένα με κατεύθυνση προς Κήπους Έβρου, χωριζόμενα από διαχωριστική νησίδα στη μέση. Κάθε ρεύμα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μια λωρίδα έκτακτης ανάγκης και στο τμήμα Κλειδί – Λαγκαδάς τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία Λ.Ε.Α.

177 γέφυρες και 73 σήραγγες

Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα στην Εγνατία οδό είναι τα 130 χλμ/ώρα. Ο αυτοκινητόδρομος περιλαμβάνει πλήθος σηράγγων και γεφυρών, καθώς διέρχεται διαμέσου του ορεινού αναγλύφου της οροσειράς της Πίνδου και πλησίον του ορεινού όγκου του Βερμίου.

αυτοκινητόδρομος

Το έργο της Εγνατίας Οδού κοστολογείται περίπου στα 6 δις ευρώ και περιλαμβάνει:

  • 63 κόμβους σύνδεσης με οδικό δίκτυο.
  • 177 μεγάλες γέφυρες, συνολικού μήκους 42 χλμ.
  • 350 άνω και κάτω διαβάσεις εισόδου – εξόδου.
  • 73 σήραγγες μέγιστου μήκους 4,8 χλμ. και συνολικού μήκους 50 χλμ.
  • 43 περάσματα ποταμών.
  • 11 διασταυρώσεις με σιδηροδρομικές γραμμές.

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το μεγαλύτερο τούνελ στην Ελλάδα

αυτοκινητόδρομος

Όσον αφορά στα διόδια, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 13 σταθμοί διοδίων. Το συνολικό κόστος μετακίνησης στον κύριο άξονα της Εγνατίας Οδού, από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ανέρχεται στα 19.20 ευρώ για τα ΙΧ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ