top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Φώτα ομίχλης: Ξέρεις πότε πρέπει να τα ανάβεις – Γιατί υπάρχουν 2 πρόστιμα;

Πολλοί οδηγοί ενεργοποιούν τα φώτα ομίχλης οποιαδήποτε ώρα, χωρίς να γνωρίζουν τι ισχύει, ούτε πόσο είναι το πρόστιμο.

Είναι καλοκαίρι και ο ουρανός πεντακάθαρος. Παρόλα αυτά, υπάρχουν οδηγοί που για κάποιον ακατανόητο λόγο με το που πέφτει ο ήλιος, εκτός από τη μεσαία σκάλα ενεργοποιούν και τα φώτα ομίχλης. Πρόκειται αναμφίβολα για μια άσχημη συνήθεια, αφού ενοχλούν τόσο τον οδηγό του προπορεύομενου οχήματος, όσο και αυτού που πλησιάζει από την απέναντι κατεύθυνση.

Τα φώτα ομίχλης προφανώς και δεν μπορούμε να τα ανάβουμε όποτε θέλουμε εμείς. Η χρήση τους είναι συγκεκριμένη και υπάρχει σχετική διάταξη από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ειδικότερα, με βάση τον ΚΟΚ, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ομίχλης, χιονόπτωσης ή καταρρακτώδους βροχής, μόνα τους ή μαζί με τα φώτα διασταύρωσης, καθώς και σε στενούς ελικοειδείς οδούς.

φώτα ομίχλης

Με απλά λόγια, αν δεν συντρέχουν κάποιοι από τους παραπάνω λόγους και οι συνθήκες στο οδικό δίκτυο είναι ιδανικές, απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται τα φώτα ομίχλης εμπρός και πίσω. Σε περίπτωση που είναι αναμμένα και σε εντοπίσει η αστυνομία, έχει το δικαίωμα να βεβαιώσει διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

Τι είναι το πρόστιμο 40 € για τα φώτα ομίχλης

Εκτός από το πρόστιμο των 80 € για την άσκοπη χρησιμοποίηση των φώτων ομίχλης, υπάρχει και ένα ακόμη πρόστιμο. Αφορά τις προδιαγραφές των προβολέων και αναφέρεται στο άρθρο 69 του ΚΟΚ.

Διαβάστε επίσης: Η παράβαση που κάνουν οι μισοί οδηγοί και έχει πρόστιμο 700€

φώτα ομίχλης

Συγκεκριμένα, η διατάξη προβλέπει πως τα εμπρόσθια φώτα ομίχλης πρέπει να είναι αντιθαμβωτικά, λευκού ή ειδικής επιλογής κίτρινου χρώματος και τοποθετημένα κατά τρόπον ώστε κανένα σημείο της φωτιστικής τους επιφάνειας να βρίσκεται ψηλότερα από το ανώτατο σημείο της φωτιστικής επιφάνειας των φώτων διασταύρωσης. Επίσης, το εξωτερικό σημείο της φωτιστικής τους επιφάνειας να μην απέχει περισσότερο από 0,40 μ. από το ανώτατο σημείο της αυτής πλευράς εξωτερικό όριο του οχήματος.

Εάν τα φώτα δεν καλύπτουν τις παραπάνω προδιαγραφές, τότε επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο 40 €.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ