top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Τι είναι η προσωρινή πινακίδα «Μ» – Πόσο κοστίζει;

Η συγκεκριμένη πινακίδα χορηγείται ψηφιακά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τρεις συγκεκριμένους λόγους. Ας δούμε τι ισχύει.

Η πινακίδα «Μ», αφορά κατόχους επιβατικών αυτοκινήτων και δικύκλων που τα έχουν θέσει σε ψηφιακή ακινησία και προφανώς δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας. Η συγκεκριμένη πινακίδα προσφέρεται προκειμένουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορήσουν το όχημα, δίχως να κινδυνεύουν με το εξουθενωτικό πρόστιμο που προβλέπεται.

Με βάση τη νομοθεσία, οι κάτοχοι μπορούν να λάβουν την πινακίδα «Μ» για 3 ημέρες τον χρόνο, εφόσον το όχημα είναι ασφαλισμένο και υπάρχει ενεργό-πληρωμένο παράβολο. Το ποσό πληρωμής του παραβόλου ανέρχεται στα 10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3,00 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ. Το δικαίωμα χορηγείται μόνο μέχρι δύο φορές εντός του έτους. Δηλαδή το δικαίωμα μπορεί να δοθεί, είτε μία φορά για τρεις συνεχόμενες μέρες, είτε δύο φορές για συνδυασμό 2+1 ημερών ή 1+2 ημερών.

Πώς θα βγάλω την πινακίδα «Μ»

Το «Μ» χορηγείται ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ανεξάρτητα αν το όχημα έχει τεθεί σε εκούσια ακινησία στη Δ.Ο.Υ. ή σε ψηφιακή ακινησία, αποκλειστικά και μόνο:

  • για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ή
  • για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ ή
  • για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται

Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει αν λήξει η ασφάλεια του αυτοκινήτου – Μπορώ να κυκλοφορήσω για 1 ημέρα;

πινακίδα

Με απλά λόγια, αν έχεις θέσει το όχημα σε ακινησία, δεν μπορείς να βγάλεις την πινακίδα «Μ» για να πας ένα διήμερο ή στο χωριό σου για παράδειγμα. Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί αυθαιρέτως, η αστυνομία μπορεί να θεωρήσει ότι έχει αρθεί η ακινησία χωρίς να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας και να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο 10.000 €.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ