top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Τι ισχύει αν λήξει η ασφάλεια του αυτοκινήτου – Μπορώ να κυκλοφορήσω για 1 ημέρα;

Όλα τα οχήματα για να κυκλοφορούν νόμιμα πρέπει να έχουν ασφάλεια. Δες εδώ τι ισχύει αναλυτικά.

Ως οδηγός οφείλεις να κυκλοφορείς το όχημά σου με ενεργό το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι που δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς λήγει και τι ισχύει όταν συμβεί αυτό. Για να δεις πότε ολοκληρώνεται η ασφάλεια μπορείς να το κάνεις σε 1 λεπτό, μπαίνοντας απλά στην πλατφόρμα του Κέντρου Πληροφοριών εδώ.

Όσο για το τι ισχύει αν έχει λήξει η ασφάλεια, ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, αν δεν ανανεώσεις την ασφάλεια εγκαίρως, θεωρείσαι παράνομος. Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει, ούτε η δυνατότητα πληρωμής αναδρομικά. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν έχεις πληρώσει την ασφάλεια, από την επόμενη κιόλας ημέρα θεωρείσαι ανασφάλιστος για το σύστημα.

ασφάλεια

Το γεγονός ότι είσαι ανασφάλιστος καταγράφεται στη βάση δεδομένων του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Αυτοκινήτων. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορείς να κινηθείς στο οδικό δίκτυο ούτε για 1 μέτρο. Αν σε εντοπίσει η αστυνομία, η παράβαση συνοδεύεται από πρόστιμο το οποίο με βάση τις ισχύουσες διατάξεις ανέρχεται στα:

  • 1.000 € για τα λεωφορεία,
  • 500 € για τα Φ.Δ.Χ., τα επιβατικά και άλλα οχήματα κάθε φύσης,
  • 250 € για τα δίκυκλα.

Το χρηματικό πρόστιμο ακολουθεί αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες. Σε περίπτωση που εμπλακείς σε ατύχημα, τότε οι κυρώσεις είναι ακόμη πιο αυστηρές, επισύροντας αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια.

Πρέπει να πληρώσω ασφάλεια αν έχω το αυτοκίνητο παρκαρισμένο;

Την ασφάλεια είσαι υποχρεωμένος να την ανανεώνεις πριν λήξει. Αυτό ισχύει ακόμη κι αν το όχημά σου είναι παρκαρισμένο σε γκαράζ, εκτός κι αν έχεις παραδώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας. Αν διαθέτεις κανονικά πινακίδες και δεν το ασφαλίσεις, τότε θα εμφανιστείς στην κρατική βάση δεδομένων και υπάρχει περίπτωση να λάβεις πρόστιμο για καθυστέρηση. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, έχεις περιθώριο 8 ημερών για να καταβάλλεις τα χρήματα, αλλά και να ασφαλίσεις το αυτοκίνητό σου.

ασφάλεια

Διαβάστε επίσης: Ξέρεις πότε λήγει το πλαστικό δίπλωμα οδήγησης

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως, για να ασφαλίσεις το όχημα, πρέπει πρώτα να πληρώσεις το ποσό του προστίμου εντός του χρονικού πλαισίου που αναγράφεται στο παράβολο και το οποίο εμφανίζεται στο TaxisNet.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ