top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Ξέρεις πότε λήγει το πλαστικό δίπλωμα οδήγησης;

Το δίπλωμα οδήγησης έχει ημερομηνία λήξης. Το νέου τύπου μάλιστα, σε μορφή πλαστικής κάρτας λήγει στα 15 χρόνια. Δείτε για ποιον λόγο και πώς το ανανεώνεις.

Όποιος διαθέτει πλαστικό δίπλωμα θα έχει παρατηρήσει πως στο εμπρός τμήμα, εκεί όπου υπάρχει η φωτογραφία του κατόχου και το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα βασικά στοιχεία της άδειας οδήγησης, υπάρχουν δύο πεδία: τα 4α και .

Στο 4α αναγράφεται η χρονολογία έκδοσης και στο 4β η χρονολογία λήξης, με τη χρονολογία λήξης να είναι μόλις τα 15 χρόνια. Με απλά λόγια, ακόμη κι αν είσαι ένας 20χρονος και σχετικά νέος οδηγός, στα 35 σου το δίπλωμα που έχεις στην κατοχή σου δεν θα έχει ισχύ.

δίπλωμα

Αυτό συμβαίνει προκειμένου να διατηρηθούν οι δικλείδες ασφαλείας του πλαστικού εγγράφου και οι Αρχές να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου σε περίπτωση πλαστογράφησης. Τα 15 έτη χρονικής διάρκειας αφορούν τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ και ο οδηγός έχει την υποχρέωση σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο να προχωρά στην ανανέωση κάθε 15 χρόνια, έως ότου συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του. Για τις κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε το πλαστικό δίπλωμα οδήγησης ισχύει για 5 χρόνια.

Πώς θα ανανεώσω το δίπλωμα οδήγησης

Μπορείς να ζητήσεις την ανανέωση της ελληνικής άδειας οδήγησής σας το νωρίτερο 2 μήνες πριν τη λήξη της. Αίτηση μπορείς να υποβάλεις και μετά τη λήξη, εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν οδηγείς κάποιο όχημα.

Η ανανέωση γίνεται μέσω του gov.gr. με την πλατφόρμα να σε καθοδηγεί αναλυτικά για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις. Θα χρειαστεί:

  • να συμπληρώσεις τους προσωπικούς σου κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • να μεταφορτώσεις την φωτογραφία σου και δείγμα της υπογραφής σου (δίνεται η δυνατότητα χρήσης του myphoto)
  • το κατάλληλο παράβολο (η εφαρμογή σας οδηγεί στην έκδοση και πληρωμή του)
  • να γνωρίζεις τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σου
  • το ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο (e-mail)
  • ο αριθμός του κινητού σου τηλεφώνου

Από πού θα παραλάβω το νέο δίπλωμα

Αφού ολοκληρώσεις την αίτηση και εκδώσεις και πληρώσεις το προβλεπόμενο ηλεκτρονικό παράβολο, τότε θα σου ζητηθεί από την πλατφόρμα του gov.gr να επιλέξεις τον τρόπο παραλαβής του νέου εντύπου της άδειας οδήγησης.

Διαβάστε επίσης: Πού βγάζω το διεθνές δίπλωμα οδήγησης – Πόσο κοστίζει

Τη νέα άδεια οδήγησης σε πλαστική πάντα μορφή, μπορείς να την παραλάβεις εσύ ή κάποιος εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός σου από την Περιφέρεια, παραδίδοντας την παλιά άδεια οδήγησης.

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως, σε όλα τα βήματα, η εφαρμογή σε ενημερώνει με ηλεκτρονικό μήνυμα και SMS.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ