top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Τι είναι το AdBlue; Σε ποια αυτοκίνητα χρησιμοποιείται και γιατί χρειάζεται προσοχή

Το AdBlue είναι ένα υγρό και έχει να κάνει με τους ρύπους των αυτοκινήτων. Δείτε αναλυτικά που χρησιμεύει και πως το γεμίζουμε.

Αν έχετε στην κατοχή σας ένα νεότερης γενιάς πετρελαιοκίνητο όχημα, θα έχετε προσέξει πώς δίπλα στην τάπα αναπλήρωσης καυσίμου, υπάρχει ένα ακόμη μικρότερο καπάκι σε μπλε χρώμα.

Αυτό το καπάκι δείχνει πώς το αυτοκίνητό σου είναι εξοπλισμένο με την τεχνολογία AdBlue. Πρόκειται για ένα άχρωμο, μη τοξικό υγρό, το οποίο είναι διάλυμα νερού και ουρίας. Αυτό μετατρέπει τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου στον καταλύτη των πετρελαιοκινητήρων σε άζωτο και νερό. Στη συνέχεια, ένα φίλτρο σωματιδίων μειώνει περαιτέρω τα στερεά σωματίδια από τον καταλύτη του οχήματος.

adblue-02

Αυτό το υγρό εγχέεται αυτόματα στο σύστημα εξάτμισης του αυτοκινήτου, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών οξειδίου του αζώτου. Αποθηκεύεται σε μια ξεχωριστή δεξαμενή, η οποία πρέπει να αναπληρώνεται από τον οδηγό.

Τι κάνει το AdBlue

Ουσιαστικά, αυτό το υγρό μετατρέπει έως και το 85% των βλαβερών για την ατμόσφαιρα οξειδίων του αζώτου (ΝΟx), που προέρχονται από τα καυσαέρια του πετρελαιοκίνητου οχήματος, σε αβλαβές άζωτο και υδρατμούς. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία SCR, επιτρέπει στα diesel αυτοκίνητα να καλύπτουν τις προδιαγραφές ρύπων Euro 6, αφού μειώνει την ρύπανση που προκαλεί το όχημα στην ατμόσφαιρα.

Χρησιμοποιείται μόνο σε πετρελαιοκίνητα οχήματα που ενσωματώνουν καταλυτικό σύστημα τεχνολογίας SCR.

Πώς θα καταλάβω ότι πρέπει να προσθέσω AdBlue

Τα αυτοκίνητα που φέρουν σύστημα AdBlue, διαθέτουν ενδεικτική λυχνία στο ταμπλό των οργάνων, που δείχνει πόση ουρία απομένει στην ειδική δεξαμενή.

AdBlue

Όταν λοιπόν η στάθμη του υγρού είναι σε χαμηλό επίπεδο, τότε ενεργοποιείται η σχετική ένδειξη για να προσθέσετε AdBlue. Μπορείτε να αγοράσετε το υγρό από πρατήρια σε συσκευασίες των 5-10 και 20 λίτρων και να γεμίσετε μόνος σας τη δεξαμενή. Φυσικά, υπάρχουν και βενζινάδικα που διαθέτουν υποδομές αναπλήρωσης.

AdBlue

Στα περισσότερα οχήματα, η τάπα πλήρωσης βρίσκεται δίπλα σε αυτή του ρεζερβουάρ καυσίμου και είναι ευδιάκριτη. Ξεβιδώνετε λοιπόν το καπάκι, βάζετε το ειδικό εξάρτημα και ρίχνετε το υγρό. Στην τάπα ή στο εγχειρίδιο του οχήματος αναγράφεται η χωρητικότητα της δεξαμενής, οπότε μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε πόσο AdBlue πρέπει να προσθέσετε.

Αν το υγρό χυθεί έξω ή πέσει στα χέρια σας μην ανησυχείτε. Με λίγο καθαρό νερό και ένα πανί απομακρύνεται αμέσως.

Κάθε πότε πρέπει να προσθέτω υγρό

Οι περισσότερες δεξαμενές AdBlue στα επιβατικά οχήματα έχουν χωρητικότητα περίπου 10 λίτρα. Η κατανάλωση της ουρίας είναι περίπου 1 λίτρο στα 1.000 χιλιόμετρα, οπότε θεωρητικά τα 10 λίτρα φτάνουν για 10.000 χιλιόμετρα.

Η ένδειξη για πλήρωση εμφανίζεται στο ταμπλό συνήθως μεταξύ 2.500 και 1.500 χιλιομέτρων πριν αδειάσει ή ακόμη και στα 5.000 χλμ. Στα 100-200 χλμ. πριν το τελειώσει πλήρως, υπάρχει νέα υπενθύμιση.

AdBlue

Εδώ, απαιτείται προσοχή, καθώς αν αδειάσει τελείως το AdBlue, το όχημα υπάρχει περίπτωση να ακινητοποιηθεί. Αν συμβεί αυτό μην επιχειρήσετε να βάλετε μπροστά τον πετρελαιοκινητήρα. Ειδοποιήστε την αντιπροσωπεία, ώστε να σας συμβουλέψει τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ