top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Ζώνη ασφαλείας – Πρέπει να φοράνε και οι πίσω επιβάτες;

Η ζώνη ασφαλείας είναι υποχρεωτική μόνο για τους εμπρός επιβαίνοντες ή για όλους όσοι βρίσκονται στο αυτοκίνητο. Ας δούμε τι ισχύει.

Η ασφάλεια στις μετακινήσεις θα πρέπει να είναι το μέγα ζητούμενο, με τη ζώνη ασφαλείας να είναι η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι όταν κάθονται πίσω διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο και δεν είναι απαραίτητο να φοράνε ζώνη ασφαλείας.

Portrait of a happy young woman in back seat of car looking out of window.

Κάτι που είναι ξεκάθαρα λανθασμένο. Ας δούμε τι ισχύει. Η ζώνη ασφαλείας είναι υποχρεωτική, τόσο για τους εμπρός επιβαίνοντες, όσο και για τους πίσω. Κάτι που αφορά ξεκάθαρα την ασφάλειά μας, ενώ το επιβάλει και ο νόμος, όπως αναγράφεται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Σίγουρα το ποσοστό αυτών που δεν φοράνε πλέον ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, με τους ανθρώπους νεότερης ηλικίας να δείχνουν το δρόμο. Οι οδηγοί πλέον μοιάζουν να έχουν εξοικειωθεί με την τοποθέτηση της ζώνης ασφαλείας, άμεσα, μόλις μπαίνουν στο αυτοκίνητο, κάτι που όμως δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό και για αυτούς που κάθονται στα πίσω καθίσματα.

Smiling casual woman sitting in back seat using mobile phone. Cheerful young woman reading messages in smartphone while sitting in a taxi. Attractive girl with red hair wearing blue shirt in car using cellphone.

Ο κίνδυνος είναι εξίσου μεγάλος, σε όποια θέση και αν κάθεσαι, με τους πίσω μάλιστα, αν δεν φοράνε ζώνη ασφαλείας, να θέτουν σε κίνδυνο, πέρα του εαυτού τους και αυτόν που κάθεται ακριβώς εμπρός τους. Καθώς σε πιθανό τρακάρισμα, η έλλειψη ζώνης δεν θα τους συγκρατήσει και θα πέσουν με δύναμη στο εμπρός κάθισμα.

Σύμφωνα με το Άρθρο 5 του ΚΟΚ, «η χρήση των ζωνών ασφαλείας είναι υποχρεωτική τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες».

Έτσι, σε περίπτωση παράβασης του νόμου και όσον αφορά το συνοδηγό ή τους πίσω επιβάτες, το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 100 ευρώ και βαρύνει τους ίδιους και όχι τον οδηγό. Το πρόστιμο, που είναι ίδιο, υποχρεούται να το πληρώσει ο οδηγός, όταν στα πίσω καθίσματα κάθονται μικρά παιδιά, χωρίς ζώνη ασφαλείας ή χωρίς το ειδικό κάθισμα, ανάλογα με την ηλικία τους.

Δείτε επίσης: Μέχρι ποια ηλικία είναι υποχρεωτικό το καθισματάκι για παιδιά στο αυτοκίνητο

Portrait Of Teenage Children In Back Seat Of Car On Road Trip

Να συμπληρώσουμε ότι αν ο οδηγός είναι αυτό που δεν φοράει ζώνη ασφαλείας, τότε το πρόστιμο που επιβάλλεται ανέρχεται στα 350 ευρώ και συνοδεύεται από αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ