top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Ζώνη ασφαλείας για τους πίσω επιβάτες – Τι ισχύει

Η χρήση της ζώνης ασφαλείας δεν είναι υποχρεωτική μόνο για τον οδηγό, αλλά για όλους τους επιβάτες. Οι ποινές και τα πρόστιμα όμως διαφέρουν. Δείτε τι αναφέρει ο ΚΟΚ.

Η ζώνη ασφαλείας αποδεδειγμένα σώσει ζωές. Η χρήση της είναι υποχρεωτική από τον νόμο σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου, με τους οδηγούς, ιδιαίτερα οι νεότεροι να χρησιμοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζώνη.

ζώνη ασφαλείας

Στην Ελλάδα, παρατηρούμε ότι ολοένα και περισσότεροι οδηγοί χρησιμοποιούν τη ζώνη, ακόμη και για ολιγόλεπτες μετακινήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους συνοδηγούς. Αντίθετα, στα πίσω καθίσματα, η χρήση της δεν είναι διαδεδομένη, παρότι ο κίνδυνος τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος είναι πολύ μεγάλος.

Σύμφωνα με το Άρθρο 5 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, «η χρήση των ζωνών ασφαλείας είναι υποχρεωτική τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες».

Πόσο είναι το πρόστιμο για τη ζώνη ασφαλείας

Σε περίπτωση που η Αστυνομία εντοπίσει έναν οδηγό να μην φοράει τη ζώνη του, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 350 € και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 10 ημέρες. Αν δεν φοράει ζώνη ο συνοδηγός ή οι πίσω επιβάτες τότε το πρόστιμο ανέρχεται στα 100 € και το πληρώνουν οι ίδιοι.

Διαβάστε επίσης: Το πρόστιμο του καλοκαιριού – Είναι 100 € και 30 μέρες αφαίρεση διπλώματος

ζώνη ασφαλείας

Αν στα πίσω καθίσματα μεταφέρονται παιδιά χωρίς ζώνη ασφαλείας ή δεν κάνουν χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, την ευθύνη φέρει ο συνοδός. Επιβάλλεται πρόστιμο 100 € για κάθε παιδί και καλείται να το πληρώσει ο οδηγός, αφού αυτός οφείλει να μεριμνήσει για την ασφάλεια των ανήλικων επιβατών.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ